Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaistonsa varassa toimivat ihmiset ovat luotettavampia kuin muut, kertoo tutkimus

Elämä
 
Helsingin Sanomat

Vaistonvaraisesti toimivat ihmiset ovat luotettavampia kuin muut, kertoo uusi yhdysvaltalaistutkimus, josta kertoo Medical News Today.

Missourin yliopiston tohtorikoulutettava Sarah Ward tutki, miten intuitioonsa luottavat ihmiset käyttäytyvät tilanteissa, joissa he joutuvat tekemään moraalisia valintoja.

Intuitio tarkoittaa Wardin mukaan kykyä tajuta jotakin välittömästi ilman tietoista järkeilyä.

Tutkijoiden mukaan ihmiset luulevat tekevänsä valintoja järkeensä nojaten. Tosiasiassa useimmat kuitenkin tekevät päätöksensä sekä tunteen että järjen pohjalta.

Koeryhmään kuului sata vapaaehtoista. Kyselylomakkeen vastausten perusteella heidät jaettiin kahteen ryhmään: niihin, jotka toimivat intuitionsa varassa ja niihin, jotka pyrkivät noudattamaan järjen ääntä.

Kokeen ensimmäisessä osassa osanottajien piti ottaa kantaa tarinaan, jossa toimistotyöntekijä käyttäytyi moraalisesti tuomittavasti. Hän oli tehnyt virheen työpaikallaan, josta hän syytti työtoveriaan. Sen jälkeen koehenkilöiden piti kirjoittaa tilanteesta, jossa he olivat itse käyttäytyneet moraalittomasti.

Ward oletti tutkimuksessaan, että koehenkilöt halusivat puhdistautua tarinoiden aiheuttamasta syyllisyyden tunteesta. Hän mittasi tarinoiden aiheuttamaa torjuntaa, syyllisyyden tunnetta ja puhdistautumisen tarvetta kysymällä, paljonko koehenkilöt olivat halukkaita maksamaan saippuasta, jolla he voisivat pestä kätensä. Tulos oli, että intuitioon luottavat ihmiset olivat valmiita maksamaan saippuasta enemmän kuin järkeen luottavat ihmiset.

Seuraavaksi ryhmälle tehtiin älykkyystesti, joka oli tosiasiassa huijausta ja mahdotonta tehdä. Oikeat vastaukset oli sijoitettu paperille heidän lähelleen niin, että lunttaaminen oli helppoa. Tulos oli, että 23 prosenttia vastaajista lunttasi, mutta intuitiiviset ihmiset lunttasivat vähemmän kuin muut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!