Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Herkkyytensä vuoksi koulukiusattu näyttelijä: ”Kiusaamista eivät lopeta vanhemmat, vaan lapset itse”

Näyttelijä Janne Kinnusta kiusattiin koulussa vuosia. Sellaista ei tapahtuisi, jos kaikki joutuisivat kokeilemaan, miltä tuntuu olla kiusattuna, hän uskoo.

Elämä
 
Jaana-Mirjam Mustavuori
Koulukiusattu Janne Kinnunen löysi turvapaikan näyttämöltä
Koulukiusattu Janne Kinnunen löysi turvapaikan näyttämöltä
Näyttelijä Janne Kinnunen ei koskaan unohda neljännen luokan joulujuhlanäytelmää, jossa hän esitti pääroolia. ”Tajusin, että näyttämöllä olen turvassa.”
Näistä en luovu

Treenaaminen

  ”Treenaaminen menee aalloissa. Joskus lenkkeilen, treenaan aikidoa ja käyn kuntosalilla monta kertaa päivässä. Sitten on pakko pitää taukoa, kunnes taas annan palaa täysillä. Rentoudun salilla.”

Itsensä kehittäminen

  ”Haluan kyetä vielä joskus kaiken kokemani jälkeen olemaan kokonainen, rakastava ja rakastettava ihminen.”

Punk-asenne

  ”Haluan kyseenalaistaa ja olla aina heikomman puolella.”

Kymmenvuotias poika istuu vintin rappusilla ja pitää metsästyskivääriä kädessään. Kotitalon ikkunan takana paistaa aurinko ja pakastaa vähän. Poika panee aseen piipun suuhunsa ja ajattelee, että on kaunis päivä kuolla.

Ei hän kuitenkaan toteuta aikomustaan – siihen hän on liian vihainen. Hän vain istuu paikallaan ja vie sitten aseen takaisin asekaappiin.

Janne Kinnunen, poika vintin rappusilta, on nyt aikuinen mies ja Kajaanin kaupunginteatterin näyttelijä. Synkästä hetkestä on kulunut kolmekymmentä vuotta.

Viimeisen vuoden ajan Kinnunen on kiertänyt esittämässä omaelämäkerrallista Tänään koulun jälkeen -näytelmää Suomen kouluissa. Näytelmä kertoo koulukiusaamisesta.

Kinnusta kiusattiin koko peruskoulun ala-asteen ajan. Hän sanoo kiusaamisen aiheuttaneen ulkopuolisuuden ja katkeruuden tunteita, joiden vuoksi hänen on yhä vaikea luottaa kehenkään.

”Tunnen voimakasta vihaa joka kerta, kun koen jääväni ulkopuolelle – kun muilla on hauskaa, enkä tule kuulluksi.”

Kinnusella on tehtävä: hän haluaa saada koulukiusaamisen päättymään. Se ei onnistu pelkästään keskustelemalla, hän sanoo.

Sen sijaan hänellä on mielessään toisenlainen ratkaisu.

 

Ulko-ovelta kuului koputus, ja seitsemänvuotias Janne Kinnunen juoksi avaamaan. Pihalla seisoi kaksi samanikäistä poikaa, jotka pyysivät Kinnusta mukaansa leikkimään.

Se oli iloinen yllätys. Kinnunen oli juuri muuttanut perheensä mukana uudelle paikkakunnalle, isän lapsuudenkotiin. Hän ei tuntenut naapurustosta vielä ketään.

Pojat pyöräilivät yhdessä pois pihapiiristä.

Sitten se valkeni Kinnuselle: leikkiinkutsu olikin ilkeä juoni. Naapurin pojat alkoivat hakata Kinnusta kepeillä, työnsivät hänet muurahaispesään ja viskelivät kiviä perään, kun hän pakeni paikalta.

Kun koulu alkoi, piina jatkui. Pojat tulivat Kinnusen kanssa samaan kouluun. He tönivät Kinnusta välitunneilla ja haukkuivat läskiksi ja heikkohermoiseksi, kunnes Kinnunen ryntäsi heidän kimppuunsa.

Kinnunen alkoi viettää paljon aikaa yksin kotona. Hän ei kertonut kiusaamisesta kenellekään. Kouluun lähteminen pelotti niin, että sunnuntain ja maanantain välisen yön hän pyöri unettomana sängyssään. Vatsaan sattui.

Kesti kuusi vuotta, ennen kuin Kinnusen viha viimein roihahti.

”Kuudennen luokan puukäsityötunti oli alkamassa. Olin alkanut treenata, juosta ja hakata säkkiä, ja olin kasvanut kiusaajiani isommaksi. Kun he tulivat siihen taas soittamaan suutaan, tartuin laudanpätkään ja aloin hakata toista heistä. Kaveri löi takaisin. Saimme molemmat jälki-istuntoa.”

Koulukiusaaminen päättyi siihen, mutta Kinnusen taistelu ei.

Kinnunen uskoo, että tietynlainen tunneherkkyys teki hänestä otollisen kiusattavan kouluaikoina. Hän reagoi voimakkaasti ärsyttämiseen, ja se tuotti tyydytystä kiusaajille.

Yhtä asiaa Kinnunen ei ymmärrä vieläkään. Miksi kukaan ei tehnyt mitään, kun häntä kiusattiin?

”Jos muut koululaiset olisivat tulleet puolelleni, kiusaaminen olisi loppunut. Sitä olisin toivonut. En usko, että opettajat ja vanhemmat voivat ratkaista koulukiusaamista, vaan avainasemassa ovat ikätoverit.”

Molemmat Kinnusta kiusanneet pojat kuolivat nuorina: toinen hukkui teini-ikäisenä, toinen kuoli parikymppisenä hämärissä olosuhteissa. Kinnunen jatkoi elämäänsä, mutta hänestä tuli vihainen nuori mies. Hän nyrkkeili, lauloi punkbändeissä ja oli äänessä kaiken aikaa. Käytösnumero oli kuusi, vaikka muista aineista tuli kiitettäviä.

Niihin aikoihin Kinnunen huomasi nauttivansa erityisesti näyttelemisestä. Näyttämöllä hän oli turvassa – siellähän ei tapahdu mitään, mitä ei ole sovittu etukäteen.

17-vuotiaana Kinnunen päätti pyrkiä Teatterikorkeakouluun. Hän pääsi sisään muutaman vuoden kuluttua, kolmannella yrittämällä.

Eräänä päivänä Teatterikorkeakoulun näyttelijäopiskelijat tekivät tunneharjoituksen. He makasivat puolihämärässä salissa patjoilla, liikkuivat muistikuvissaan ja pyrkivät tavoittamaan erilaisia tunteita.

Yhtäkkiä Kinnunen näki itsensä pikkupoikana koulun pihalla kiusaajat kimpussaan.

Hän huomasi unohtaneensa kipeät muistot vuosiksi kokonaan.

”Se oli itkunsekainen valaistumisen hetki: ymmärsin viimein, mistä jatkuva ahdistukseni johtui. Viha oli saanut minut unohtamaan muistoni ja auttanut selviytymään.”

Pari vuotta sitten Kinnunen teki Kajaanin kaupunginteatterille ehdotuksen: entä jos koulukiusaamiskokemuksista tekisi kiertävän näytelmän?

Viimeisen vuoden aikana Kinnunen on ajanut työryhmänsä kanssa tuhansia kilometrejä ympäri Suomea.

Tänään koulun jälkeen -nimisen esityksen on nähnyt vuodessa 14  000 katsojaa, ja esityskertoja on kertynyt 171. Kiertuenäytelmää on esitetty pääasiassa peruskouluissa ja vanhempainilloissa.

”Joka kerta, kun kerron lavalla, että olen koulukiusattu, koen samanlaisen valaistumisen tunteen kuin silloin Teatterikorkeakoulussa. Tunnen, miten yleisö samastuu siihen, mistä puhun. Kaikki kuuntelevat.”

Se ei ole ihme. Harva on välttynyt vähintään katsomasta kiusaamista sivusta.

Kinnunen kertoo lavalla kidutuksen virallisen määritelmän: Kidutus on tahallista henkisen tai ruumiillisen väkivallan tuottamista toiselle tarkoituksena rangaista, tuottaa kipua, sulkea ulkopuolelle, saada aikaan teko tai tunnustus tai vain tyydyttää kiduttajan sadistiset tarpeet.

”Tuhansia suomalaisia lapsia kidutetaan päivittäin peruskoulussa heidän täyttäessään oppivelvollisuuttaan. Valtakunnallisten tutkimusten mukaan noin viisitoista prosenttia eli yli 80 000 peruskoululaisista kärsii viikoittain toistuvasta kiusaamisesta. Kaikkiaan 1,9 miljoonan suomalaisen arvellaan kokeneen koulukiusaamista.”

Näytelmässään Kinnunen ei etsi syyllisiä. Hänellä on kuitenkin viesti: vastuu on jokaisella, joka näkee, mitä on tekeillä.

Esityksessä näyttelijä ryhtyy yhdessä yleisön kanssa kiusaamaan näytelmän muusikkoa, kunnes hän istuu ilmastointiteipillä sidottuna tuolissa, niittipyssy ohimolla. Yleisö voi osallistua kiusaamiseen heittämällä paperitolloja muusikon päälle.

”Näytämme, miltä tuntuu joutua toistuvan somehuorittelun uhriksi. Näytämme, miten hauskaa porukalla kiusoittelu voi olla. Kaikki lähtevät aina leikkiin mukaan, kenestä tahansa voi tulla kiusaaja. Kuka tahansa yleisön joukosta voi koska tahansa pysäyttää kiusaamisen, mutta yleensä ’stop!’ kuuluu vasta aivan viime tipassa.”

Esityksen jälkeen Kinnusen työryhmä järjestää aina vartin mittaisen keskustelutuokion. Keskustelua kuitenkin syntyy harvoin. Aihe on kaikille vaikea.

”Opettajatkin saattavat vain räplätä älypuhelimiaan, korjata kokeita tai tuijottaa kenkiensä kärkiä. Kiusaajat ja kiusatut saattavat istua vierekkäin.”

Kinnusen mielestä on virhe, että kiusaamista yritetään usein vähentää vain järkeilyn ja keskustelun avulla. Hän uskoo, että tunteet ovat avain koulukiusaamisen lopettamiseen. Oppilaiden kyky samastua toisten kokemuksiin ja kokea myötätuntoa on ratkaiseva, kuten myös rohkeus puuttua kiusaamiseen.

”Koulu jakaa kyllä tietoa, mutta elämisen taitoa ja tunnetaitoja siellä ei opeteta. Niitä koululaiset eivät opi enää välttämättä kotonakaan. Myötätunto puuttuu.”

Kinnusen mielestä elämme korostetun yksilökeskeistä aikaa, ja se altistaa kiusaamiselle.

”Voittajat selviytyvät, ja media nostaa heitä esiin. Muilla ei ole merkitystä.”

Tunnetaitoja voi kuitenkin opettaa ja oppia – Kinnusen mielestä vaikka juuri teatterin avulla.

”Tarvitaan lisää esityksiä ja draamapajoja, joissa jokainen saa vuorollaan kokea, miltä tuntuu olla kiusattu, kiusaaja tai kuulua hiljaiseen enemmistöön. Avain on samastumisen kokemuksessa, omien ja toisten tunteiden tunnistamisessa ja myötätunnossa. Myös opettajat tarvitsevat enemmän tällaisia valmiuksia.”

Monet tilanteet ovat syöpyneet Kinnusen muistiin näytelmäkiertueen aikana. Kerran loppumonologin aikana pieni poika alkoi itkeä eturivissä niin hervottomasti, että esitystä oli vaikeaa jatkaa. Myöhemmin Kinnunen kuuli, että poika oli saanut apua. Toisella kerralla nuori tyttö nousi ylös esityksen jälkeen, osoitti kiusaajiaan ja kertoi tulleensa kiusatuksi koko ala-asteen ajan.

Sellaisina hetkinä Kinnunen tuntee toteuttavansa tehtävää, jonka vuoksi hän ryhtyi näyttelijäksi: muuttaakseen maailmaa.

”Haluan, ettei yksikään oppilas joudu kokemaan kaikkea sitä, mitä olen itse käynyt läpi.”

Näytelmä on pannut myös Kinnusen omassa mielessä paljon liikkeelle. Hän on aloittanut pitkän terapian, jotta pääsisi eroon kiusaamisen aiheuttamasta ahdistuksesta.

Hän uskoo toipuvansa.

”Tiedän, ettei minun ole pakko kantaa vihaa, pelkoa ja ulkopuolisuuden tunnetta mukanani hautaan saakka.”

Liisa Takala
Janne Kinnunen nautti näyttelemisestä jo lapsena. ”Näyttämöllä ei tapahdu mitään, mitä ei ole sovittu etukäteen.”
Janne Kinnunen nautti näyttelemisestä jo lapsena. ”Näyttämöllä ei tapahdu mitään, mitä ei ole sovittu etukäteen.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!