Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tässä on todellinen syy keski-ikäisen ahdistukseen

Elämä
 
Jaakko Lyytinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Ihminen on onnettomin vähän yli nelikymppisenä, kertoi brittilehti Guardian. Uutinen viittasi tutkimukseen, jota varten oli seurattu 50 000 aikuisen elämää Australiassa, Britanniassa ja Saksassa. Ja taas tutkijat kertoivat, että onnellisuus elämän varrella noudattaa U-kirjaimen muotoista käyrää. Alussa ja lopussa menee hyvin. Välissä osuu pohjaan. Blaah.

Tutkimuksen selitykset olivat tuttuja: monella nelikymppisellä on liikaa töitä ja samaan aikaan huollettavanaan sekä pienet lapset että ikääntyvät vanhemmat. Nelikymppiselle omaa laatuaikaa edustaa kymmenminuuttinen matkalla markettiin. Silloin voi kuunnella farmarin stereoista täysillä Celine Dionin All By Myselfin. En vähättele ruuvipenkkitodellisuutta, mutta keski-ikäisen ahdistukselle on myös syvällisempi selitys.

Sveitsiläisen psykiatrin C. G. Jungin avainkäsitteitä oli individuaatio. Jungiin perehtynyt suomalainen psykoanalyytikko Lars Ehnberg avaa prosessia teoksessaan Unia, satuja ja myyttejä näin: Meillä on henkilökohtainen kasvutie, jonka kautta pyrimme tulemaan omaksi itseksemme.

Elämän alkupuolella minä voimistuu, kun itsenäistymme lapsuudenkodista, astumme työelämään, kenties pariudumme ja perustamme perheen. Keski-iässä katse kääntyy sisäänpäin kohti henkisyyttä ja tiedostamatonta puolta. Minästä tulee vähitellen itse.

Psyykkinen kasvu ei ole kivutonta. On kuin alitajunnan postimies kiikuttaisi kynnykselle höyryävän biojätepussin: alahan lajitella. Mieleen nousevat isot kysymykset. Mitä olen saavuttanut? Ryhtyisinkö joogaohjaajaksi? Muuttaisiko Grönlantiin? Mitä kuuluu Marja-Leena?

Olo on kuin nahistuneella sitruunalla, jota kukaan ei halua enää puristella. Jäljellä vain alhainen pH-arvo. Tyhjyyden kokemus johtuu jungilaisittain siitä, että ihminen sulkee tiedostamattoman puolensa pois.

Armaat ikätoverit, luottakaamme siihen, että kaikki muuttuu paremmaksi, kunhan uskallamme antautua ja astua seuraavaan elämänvaiheeseen. Muuten suljemme elämästämme vapauden tunteen, vaihtelun, toiseuden, luovuuden ja leikin.

Silloin oma elämä jää elämättä, ja niiden biojätteiden lajittelu periytyy seuraavalle sukupolvelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!