Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä vinkkiä: Mitä tehdä, kun kohtaa aggressiivisen ihmisen?

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

Onko työpaikalla tyyppi, jonka kanssa on vaikea olla eri mieltä, koska hän saattaa pilkata tai kostaa? Ahdistaako sukulaisen tunkeilu, mutta vaikenet välttyäksesi hänen raivoltaan?

Aggressiivinen ihminen ei kunnioita toisen rajoja ja pyrkii vaikuttamaan pelolla.

1. Olennaista on pysyä itse rauhallisena, jottei lamaannu tai reagoi vastahyökkäyksellä. Kerro näkemyksesi tai toiveesi ystävällisesti minä-muotoisin lausein.

2. Valta-asemassa oleva voi muuttua aggressiiviseksi, jos kokee itsensä epäpäteväksi tai kyseenalaistetuiksi. Näin kertoo Psychological Science -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus vuodelta 2009. Egon silittely hillitsee reaktiota.

Jos siis joutuu huomauttamaan pomolle virheestä, viestiin kannattaa liittää myös pieni kiitos.

3. Jos toisen käytös lietsoo vihaa itsessäsikin, yritä katsoa tilannetta ja tunteitasi kuin kärpänen katossa.

Se auttaa toimimaan tyynemmin, kertoo Journal of Experimental Social Psychology -lehdessä vuonna 2012 julkaistu yhdysvaltalaistutkimus.

4. Joskus aggressio uhkaa johtaa konkreettiseen väkivaltaan. Vaaran merkkejä voi lukea kehonkielestä: ihminen esimerkiksi muuttuu levottomaksi, tuijottaa, kiristelee hampaitaan tai puristaa käsiä nyrkkiin, solvaa, korottaa ääntään tai lakkaa puhumasta.

Hengitä itse rauhallisesti ja pidä asento rentona, neuvotaan sosiaali- ja terveysalan työpaikoille julkaistuissa turvaohjeissa. Kuuntele, osoita empatiaa ja vältä ylimielisyyttä. Uhkatilanteen raukeamista voi helpottaa, jos ihmisellä on kunniakas mahdollisuus perääntyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!