Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kenraali sai yllättävän kunnianpalautuksen – Miksi Aksel Fredrik Airo sai suurristin 37 vuotta sodan päättymisen jälkeen?

Vuonna 1982 presidentti Mauno Koivisto antoi suurristin Aksel Fredrik Airolle, joka oli Mannerheimin oikea käsi sodan aikana. Kunniamerkki oli hiljainen hyvitys vuosien vankeudesta.

Elämä
 
Antti Johansson
Kenraali Aksel Fredrik Airo kuvattuna joulukuussa 1982 kotonaan Heinolan maalaiskunnassa.
Kenraali Aksel Fredrik Airo kuvattuna joulukuussa 1982 kotonaan Heinolan maalaiskunnassa. Kuva: Antti Johansson

Valta tasavallassa vaihtui vuoden 1982 alussa: Urho Kekkosen pitkä presidenttikausi päättyi ja Mauno Koiviston aika alkoi. Kekkosen aikana oli totuttu, että presidentti muisti tukijoitaan kunniamerkeillä ja arvonimillä.

Ei ollut siis ihme, että Koiviston kauden ensimmäistä itsenäisyyspäivää odotettiin hyvin kiinnostuneina. Jakaisiko Koivisto suuria prenikoita vain demareille, kuten porvarit olivat presidentinvaalien alla pelotelleet?

Koivisto yllätti kaikki. Hän antoi korkeimman merkin, Suomen Valkoisen Ruusun suurristin miekkojen kera, kenraaliluutnantti Aksel Fredrik Airolle.

Se oli ainutlaatuinen huomionosoitus. Edellisen kerran Valkoisen ruusun suurristi miekkojen kera oli jaettu kenraaleille vuonna 1945, toisen maailmansodan päättymisvuonna. Silloin kunniamerkit oli antanut presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Miksi Airo sai suurristin 37 vuotta sodan päättymisen jälkeen?

”Mannerheim oli palkinnut Airon huomattavilla kunniamerkeillä, mutta ei luokitellut hänen ansioitaan Vapaudenristin suurristin tasolle”, arvioi tohtori Antti Matikkala, joka on tutkinut Mannerheimin kenraalikunnalle antamia kunniamerkkejä.

Matikkalan laaja katsaus aiheesta on julkaistu Suomen Sotatieteellisen Seuran vuosijulkaisussa Tiede ja Ase ja siinä on käsitelty myös Airon palkitsemista itsenäisyyspäivänä 1982.

Airo oli ollut sodan aikana Mannerheimin lähin mies sotatoimien johtamisessa, mutta heti sodan jälkeen hänen sotilasuransa oli katkennut. Hän oli ollut korkea-arvoisin epäilty ns. asekätkentäjutussa ja oli joutunut istumaan lähes kolme vuotta tutkintavankeudessa, mutta lopulta syyte häntä vastaan oli hylätty.

Vankeuden ja oikeudenkäynnin jälkeen Airosta oli tullut lähes legenda, ”vaikeneva kenraali”, joka asui Heinolassa Ristintaipaleen maatilallaan ja esiintyi julkisuudessa ani harvoin.

Äärivasemmisto inhosi Airoa, ja myös Neuvostoliiton lehdet arvostelivat häntä.

Sitä vastoin sotaveteraanien keskuudessa Airoa palvottiin.

Lahden sotaveteraanipiiri ehdottikin syksyllä 1982, että 84-vuotiaalle Airolle myönnettäisiin ”niin korkea ja arvostettava kunniamerkki kuin se suinkin on mahdollista”. Airoa ei saa unohtaa, lahtelaiset vetosivat.

Antti Matikkala kertoo kirjoituksessaan, että Airon kunnian palauttamista oli vaivihkaa ryhdytty valmistelemaan jo Kekkosen kauden lopulla.

Kekkonen oli helmikuussa 1981 hyväksynyt ritarikuntien sihteerin, kenraalimajuri Ragnar Grönvallin ehdotuksen, että virallisissa tilaisuuksissa käytettävän valtiollisen arvojärjestyksen kärkeen lisättäisiin ”pieni erillinen ja pysyvä ryhmä”. Ryhmään kuului sodan aikana johtopaikoilla olleita ja muutenkin ansioituneita kansalaisia.

Airolle varattiin oikein kunniapaikka. Airo ”oli kenraali numero yksi, valtakunnan korkein sotilashenkilö, annetuista ja annettavista sotilasarvoista täysin riippumatta”, kuten Grönvall Airon asemaa luonnehti.

Presidentin vaihduttua Grönvall ehdotti Koivistolle, että Airolle annettaisiin vielä korkea kunniamerkki. Koivisto antoi suurristin, mutta aivan helppoa päätöksen tekeminen ei ollut.

Kenraali Lauri Sutela kertoi myöhemmin, että Koivisto oli ollut ”hieman epäröivällä kannalla” kunniamerkin suhteen. Sutela oli todistanut, että päätös oli perusteltu, koska näin sovitettiin Airon aikanaan kärsimä vääryys.

Sutela viittasi tapahtumiin heti sodan jälkeen, tarkemmin sanottuna 28. kesäkuuta 1945. Airo oli silloin tavannut ensin presidentti Mannerheimin ja sitten pääministeri J. K. Paasikiven, joka oli kertonut Airolle, että tämä tultaisiin pian pidättämään.

Tapaamisessa Paasikivi oli korostanut, ettei hän halunnut syyttää Airoa mistään. Asekätkentäoikeudenkäynti oli alkanut Neuvostoliiton vaatimuksesta ja Suomen johto oli pakkoraossa. Jonkun oli kannettava vastuu. Siksi Paasikivi vetosi Airon isänmaallisuuteen ja vertasi tulevaa pidätystä ”korkeimpaan ajateltavissa olevaan kunniamerkkiin”.

Grönvall oli ollut Mannerheimin adjutanttina todistamassa Airon tapaamisia sekä presidentin että pääministerin kanssa.

Kun Airo sai suurristin 1982, hänestä tuli viimeinen sodanajan kenraali, joka palkittiin korkealla kunniamerkillä.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton kohokohta oli, kun vanhojen kenraalien ruotu marssi tervehtimään presidentti Mauno Koivistoa. Uuden protokollan mukaisesti ensimmäisenä saapui kenraaliluutnantti A. F. Airo.

Isänmaallisissa piireissä Koiviston päätökselle hurrattiin mutta ajan tavan mukaisesti hyvin hillitysti, jotta itänaapuri ei hermostuisi ”neuvostovastaisen” Airon palkitsemisesta.

Koivisto matkusti nimittäin heti itsenäisyyspäivän jälkeen Kostamukseen ja tapasi pääministeri Nikolai Tihonovin, joka puolestaan saapui jo samalla viikolla kolmeksi päiväksi Helsinkiin.

Vierailun lopuksi annettiin yhteinen julkilausuma, jossa johtajat vakuuttivat, että naapurimaitten hyvä yhteistyö jatkuisi entiseen tapaan.

Pentti Koskinen
Itsenäisyyspäivä 1982: kenraali Ragnar Grönvall, kenraali A. F. Airo ja hänen vaimonsa Aino Airo.
Itsenäisyyspäivä 1982: kenraali Ragnar Grönvall, kenraali A. F. Airo ja hänen vaimonsa Aino Airo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!