Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koirien joulukalentereista tuli loppuunmyyty hitti – lemmikin avulla löytyy lapsuuden ilo, sanoo psykologi

Elämä
 
Koirille myydään myös tonttulakkeja.
Koirille myydään myös tonttulakkeja.

Lemmikkien joulusesonki on kasvava trendi Suomessakin. Tämän joulun hittituote ovat koirien adventtikalenterit, joiden loppuminen kaupoista herätti kuohuntaa sosiaalisessa mediassa aiemmin tällä viikolla.

Lemmikkikauppa Musti ja Mirrin tuoteryhmäpäällikkö Päivi Itkonen-Melartin vahvistaa, että koirien kalenterit ovat loppuneet. ”Olimme varautuneet siihen, että kalentereita riittäisi joulukuun alkuun. Somehuomion ansiosta niitä kuitenkin menisi edelleen”, hän kertoo.

Koirakalenteri sisältää koiransuklaata.
Koirakalenteri sisältää koiransuklaata.

Itkonen-Melartinin mukaan lemmikit otetaan yhä enemmän mukaan joulunviettoon.

Isossa-Britanniassa valmistettu koirien suklaata sisältävä Good Boy -adventtikalenteri on myynnissä nyt toista vuotta. Mustin ja Mirrin valikoimissa on myös muun muassa koirien tonttulakkeja ja erilaisia jouluisasti somistettuja herkkupaloja.

Myös kissoille on oma Good Girl -adventtikalenterinsa.

”Lemmikit koetaan yhä enemmän perheenjäseniksi. Niitä halutaan muistaa jouluna saman tapaan kuin lapsiakin”, Itkonen-Melartin sanoo.

Hänellä ei ole selitystä sille, miksi koirien kalenteri on Good Boy ja kissojen Good Girl. ”Koirat kai mielletään helpommin pojiksi ja kissat tytöiksi”, hän arvelee.

Psykologi Tuomo Tikkanen yhtyy näkemykseen lemmikkien tärkeydestä.

”Joillekin ne ovat lähes yhtä tärkeitä kuin muut perheenjäsenet. Joskus voi tietysti kysyä, meneekö tämä hiukan yli. Joskus tuntuu, että mittasuhteet heilahtavat, jos media nostaa isommat otsikon lemmikin pulmista kuin ihmisen hädästä.”

Yhtä kaikki eläimissä on jotakin, joka vetoaa syvästi ihmiseen. Ihmisillä näyttäisi olevan vaistomainen taipumus vetää yhtäläisyysmerkit eläimen poikasen ja ihmisen lapsen välille. Pennut herättävät meissä automaattisesti suojelemisenhalun. Kissavideot ovat Youtuben katsotuimpia. Ja jos sorsapoikue ylittää tien, autoilija ajaa ehkä mieluummin ojaan kuin poikasten yli.

Sen lisäksi, että lemmikit herättävät ihmisessä suojelunhalua, ne auttavat löytämään lapsen itsessään.

Siksi adventtikalenterin luukkujen avaaminen lemmikin kanssa voi olla kanava siihen iloon, jota itse koki lapsena luukkuja avatessaan. Se on Tikkasen mukaan yksinomaan myönteinen asia.

”Ihmiset eivät enimmäkseen ole tosikkoja. Koko joulu tonttuineen ja joulupukkeineen on fantasiasesonki, jossa kaikkien on lupa elää yhteistä tarinaa. Joulu ei ole vain vakava ja harras, vaan leikkisä juhla, jossa adventtikalenterit ja tonttulakit ovat leikin välineitä.”

Koirakalenteri sisältää koiransuklaata.
Koirakalenteri sisältää koiransuklaata.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!