Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapaturmissa loukkaantui 973 miljoonaa ihmistä – maailma on silti entistä turvallisempi paikka

Elämä
 
Markus Jokela
Tieliikenneonnettomuudet ovat suurin tapaturmien ryhmä maailmassa. Mies matkustaa pakettiauton katolla Senegalissa.
Tieliikenneonnettomuudet ovat suurin tapaturmien ryhmä maailmassa. Mies matkustaa pakettiauton katolla Senegalissa. Kuva: Markus Jokela

Tapaturmien määrä on laskenut maailmanlaajuisesti 31 prosenttia viimeisen 25 vuoden aikana, kertoo Washingtonin yliopiston selvitys, josta kertoo Medical News Today.

Vuonna 2013 tapaturmissa loukkaantui tutkijoiden mukaan yhteensä 973 miljoonaa ihmistä. Vammat muodostivat kymmenen prosenttia kaikista hoitoa vaativista sairauksista. Niihin kuoli arviolta 4,8 miljoonaa ihmistä.

Vaikka määrä on valtava, se on kuitenkin 31 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1990, jolloin mittaaminen aloitettiin, tutkijat huomauttavat.

Tutkijat kävivät läpi 26 yleisintä tapaturman aiheuttajaa ja 47 erityyppistä vammaa yhteensä 188 maata kattavan tietokannan pohjalta.

Suurin vammautumisen syy vuonna 2013 oli tieliikenneonnettomuus. Ne aiheuttivat 29,1 prosenttia kaikista tapaturmista ja yhteensä 1,5 miljoonaa kuolemantapausta.

Toiseksi suurimman tapaturmien ryhmän muodostivat yllättäen itse aiheutetut onnettomuudet, joihin kuuluivat myös itsemurhat. Niiden osuus oli 17,6 prosenttia, mikä tarkoittaa 842 000 kuolemantapausta.

Seuraavaksi tulivat putoamiset 11,6 prosentin osuudella sekä ihmisten välinen väkivalta.

Miehet joutuivat kaikkialla tapaturman uhriksi helpommin kuin naiset. Tosin yli 80-vuotiailla ero häviää.

Alle 15-vuotiaiden tapaturmien määrä oli suhteellisesti vähäisin läntisessä Euroopassa ja suurin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa.

Tieliikenneonnettomuudet kohdistuivat enimmäkseen 15–49 -vuotiaisiin. Pohjois-Amerikassa tieliikenneonnettomuuksia tapahtui 70 prosenttia enemmän kuin Australiassa, läntisessä Euroopassa ja Aasian Tyynenmeren alueella.

Henkirikosten määrä putosi tasaisesti, mutta ei kaikkialla. Eniten henkirikokset vähenevät Euroopassa ja Asiassa, kun taas tietyillä Amerikan alueilla, sekä itäisessä ja eteläisessä Afrikassa niiden määrä joko pysyi korkealla tasolla tai jopa kasvoi hiukan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!