Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi raiskauksen uhri eristetään Suomessa? Pahoista teoista ei päästä eroon vankilatuomiolla

Elämä
 
Rosa Meriläinen
Rosa Meriläinen
Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja.

Tuomioistuimissa ei jaeta oikeutta, vaan tuomioita. Rangaistukset eivät kohdistu ainoastaan syytettyihin, eivätkä kaikki uhrit ole koskaan läsnä. Vangeilla on lapsia, puukotetuilla ystäviä. Suhtaudun lähtökohtaisen nyreästi vankeusrangaistuksen käyttöön.

Luin työkseen väkivaltarikoksien uhreja auttavan Lauren Chief Elkin haastattelun, jossa hän etsi tapoja hakea oikeutta tuomioistuimen ulkopuolella. Häneltä kysyttiin, mihin raiskaajat sitten laitetaan, jos vankiloita ei enää olisi. Hän aivan oikein huomautti, etteivät raiskaajat nytkään vankilassa ole. Syynä ei todellakaan ole vain vankeusrangaistusten määräaikaisuus: suurin osa raiskauksista ei koskaan tule edes poliisin tietoon, saati pääty syyllisen tuomioon.

On naiivi ja utopistinen ajatus, että pahoista teoista päästään sillä, että pahat ihmiset laitetaan vankilaan. Se on vielä epärealistisempi kuin unelma yhteiskunnasta, joka ei tarvitse vankiloita.

Feministisessä utopiakirjassa The Feminist Utopia Project kuviteltiin vankilatonta yhteiskuntaa. Siinä uhrin tarpeet olisivat ensisijaiset. Jos ihminen joutui väkivallan uhriksi, yhteisö järjesti useita ”piirejä”, joissa surtiin, käytiin asiaa läpi, pohdittiin tunteita, itkettiin yhdessä, juhlittiin selviytymistä. Piirejä, joissa uhrin perheenjäsenet ja ystävät saivat purkaa sydäntään. Lopuksi pyydettiin uhria kertomaan mitä hän haluaa. Vasta sen jälkeen kiinnitettiin huomiota syytettyyn.

Syytettyäkään ei eristetty muista, vaan hän osallistui piireihin. Joutui kohtaamaan uhrin ja tämän läheisten tunteet, vastaamaan heidän kysymyksiinsä. Kun sitten viimein syytetty oli huomion keskipisteenä, yhdessä mietittiin, miten hän voisi ”parantua”. Surra tekonsa, löytää anteeksiannon ja sitä kautta tien ulos sellaiseen elämään, jossa hänen ei tarvitsisi toista kertaa tehdä kuten teki.

Meillä on nyt järjestelmä, joka perin huonosti ottaa huomioon uhrin tunteita. Tutkimukset ovat kylmiä ja sana sanaa vastaan -tyyppisissä rikoksissa uhri voikin löytää itsensä tilanteesta, jossa joutuu uudelleen puolustamaan itseään. Riidat eivät tosiaankaan välttämättä pääty oikeudenkäynnissä sopuun.

Minulla on useita ystäviä, jotka eivät ole menneet poliisille, vaikka heitä on hakattu tai heidät on raiskattu. Olisipa kynnys omallakin kohdalla kyllä aika korkea. Julkistaa ja julistaa olevansa uhri.

Suomalainen yhteiskunta kun on jokseenkin vastakohta yllä kuvailemalleni feministiselle utopialle. Täällä vääryyden kokenut saatetaan eristää. Eristäminen on vapausrangaistus. Rikoksen uhrille ei osata puhua, joten ei puhuta. Muistan itse, miten aikoinaan yläkoulussa en uskaltanut edes katsoa kohti tyttöä, joka oli joutunut inhottavan raiskauksen uhriksi. Pelkäsin tuijottavani, joten päädyin kohtelemaan häntä kuin spitaalista.

Meiltä puuttuu toimintatapa, joka opettaisi meidät kaikki kohtaamaan epämukavan: uhrin kokemukset ja tunteet.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!