Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten painosta puhumisesta on tullut tabu – monet vanhemmat loukkaantuvat lääkäreidenkin neuvoista

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Lapsen painon puheeksi ottaminen on hienovaraista hommaa. Neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa asioiva vanhempi on herkkä kuulemaan rivien välissä kannanoton lapsen ulkonäköön tai vanhemmuuteensa. Ei auta vaikka lääkäri näyttäisi kasvukäyrän, puhuisi neutraalisti numeroista ja ikäjakaumasta. Ruudukossa seilaava rasti on kuin syyttävästi osoittava sormi.

Vaan keneen sormi osoittaa? Jotain voi päätellä siitä, nitkahtaako keskustelun painopiste vanhentuneisiin kasvukäyriin, vääristyneeseen ulkonäkökeskeisyyteen, lasten keskinäiseen vertailuun tai naapurin satavuotiaaseen, joka on ikänsä syönyt voita. Ei minun, mutta puolison pöyristyttävät ruokailu- ja liikuntatottumuksetkin saattavat ansaita maininnan. Samoin painon puheeksi nostaneen lääkärin oma ulkomuoto. Katsoisit ensin itse peiliin!

Tilanne on aivan toinen silmälääkärin vastaanotolla. Lääkärin ei tarvitse puhua dioptereista, kaarevuuksista ja akseleista, vaan hän voi täräyttää mittauksen jälkeen ihan suoriltaan lapsen tarvitsevan silmälasit. Sama se, vaikka kakkulat keikkuisivat omallakin naamalla.

Miksi lapsen painoon liittyy niin paljon tunteita? Millaisia taisteluja käydään hänen kehonsa kautta? Ja keitä kaikkia vastaan? Miten rintamalinjat vedetään arkisessa ruokapöydässämme? Missä lymyää sabotööri: muotilehtien sivuilla, kaveripiirissä, omassa perheessämme?

Taisteluista ensimmäinen käydään usein, jotta lapsi ylipäätään saisi kehon, joka pysyy elossa. Raskaaksi tuleminen, raskaana pysyminen ja synnytyksestä selviäminen ovat kaikesta luonnollisuudestaan huolimatta henkisesti ja fyysisesti huikea kamppailu.

Mekin syötimme pienipainoisia kaksosvauvoja kolmen tunnin välein, yötä päivää. Eihän meillä ammattilaisen silmissä mitään hätää ollut, mutta minä kävin mielessäni taistelua menetystä vastaan. Valloitin maitomilli kerrallaan lapsia elämälle.

Elämän ylläpidosta lääkärin vastaanotollakin ollaan kiinnostuneita. Törppöjen täräytyksien sijaan aikuisvastaanotolla suositellaan avoimia kysymyksiä. Lääkäri kertoo painolukeman ja kysyy mitä mieltä potilas itse siitä on. Asetelma muuttuu, kun ”arvostelun” esittää potilas itse, jos esittää.

Mallia ei voi suoraan siirtää lapsen ja ammattilaisen väliseen suhteeseen. Lapsi ei saa laihduttaa. Hänen ei tarvitse tietää ”ihannepainonsa” numeroa, eikä sijoittumistaan kasvukäyrällä. Kysymys lapsen painon merkityksestä kuuluisikin esittää vanhemmalle. Seilaa rasti millä käyrällä tahansa.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!