Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päihtyneen ja aggressiivisen äidin kanssa ollut pikkulapsi jäi ilman apua – miksi? Hätäkeskus vastaa

Elämä
 

Helsingin Sanomien mielipidesivulla julkaistiin torstaina kirjoitus, jonka kirjoittaja kertoi kohdanneensa helsinkiläisellä lastenvaatekirpputorilla vahvasti päihtyneen äidin pienen lapsensa kanssa. Aggressiivisesti käyttäytynyt äiti oli uhkaillut lastaan ja muita asiakkaita.

Kirjoittaja oli soittanut hätäkeskukseen, jossa ei hänen mukaansa suhtauduttu tilanteeseen vakavasti.

”Tunnin odoteltuamme soitimme uudestaan, jolloin hätäkeskus ilmoitti, että sillä oli hoidettavanaan kiireellisempiäkin asioita. Apua ei tullut, ja äiti ehti jatkaa matkaansa Kurvin piritorille”, mielipidekirjoituksessa kerrotaan.

Artikkeliin liittyvät

Miksi avunpyyntöön ei suhtauduttu vakavasti ja apu ei tullut paikalle, hätäkeskuspalveluiden johtaja Marko Nieminen ?

”Hätäkeskuspäivystäjä ei ole sanonut, että hätäkeskuksella olisi kiireellisempääkin tehtävää, vaan soittajalle on todettu, että poliisilla on juuri tällä hetkellä ruuhkaa ja partio tulee vapautuessaan paikalle. Poliisilla oli juuri tuohon aikaan paljon kiireellisiä tehtäviä, ja tästä syystä kyseinen tehtävä siirrettiin odottamaan partioiden vapautumista. Samaan aikaan hätäkeskus teki asiasta lastensuojeluilmoituksen Helsingin sosiaaliviranomaisille. Poliisin partio meni vapautuessaan paikalle, mutta henkilöä ei enää tavoitettu”, Nieminen kertoo.

Kiireellisyysluokka B tarkoittaa niin sanottua peruskiireellisyyttä. Sen edelle menevät henkeä ja terveyttä uhkaavat tehtävät.

Apua soittanut henkilö pohtii mielipidekirjoituksessa, mitä olisi pitänyt tapahtua, jotta apua olisi saatu ajoissa?

”Kyllä tämä tehtävä täyttää hälytystehtävän kriteerit. Ei ilmoittajalla oikein ole ollut muuta keinoa. Meillä Suomessa syntyy välillä tilanteita, että tehtäviä joudutaan laittamaan tärkeysjärjestykseen, ja kaikkiin tehtäviin ei riitä poliisin partiota heti”, Nieminen sanoo.

Sekä hätäkeskuspalveluiden johtajan Marko Niemisen että Helsingin poliisin komisarion Esa Pennasen mukaan hätäkeskus on oikea paikka, jonne olla yhteydessä, jos kohtaa lapsen kanssa liikkuvan päihtyneen vanhemman.

”Ei kannata mennä itse väliin vaan soittaa poliisi paikalle. Silloin kannattaa soittaa, jos on kyse pienestä lapsesta, joka on täysin huoltajan armoilla”, Pennanen neuvoo.

Paikalle tullessaan poliisi arvioi, onko vanhempi kykenevä huolehtimaan lapsesta ja on yhteydessä sosiaaliviranomaisiin.

”Poliisi ei ota lasta kuin luovuttaakseen hänet sosiaaliviranomaisille. Helsingissä on se tilanne, että jos heitä ei saada paikalle, lapsi toimitetaan sosiaalipäivystykseen. Jos äiti on kelvoton huolehtimaan lapsestaan, mietitään, voidaanko lapsi toimittaa sukulaisen, isovanhemman tai isomman sisaruksen luokse. Jos ei voida, sosiaaliviranomaiset ottavat lapsen tilapäisesti ja on heidän vastuullaan selvittää, kuinka homma etenee", Pennanen sanoo.

Hänen mukaansa ilmoituksia päihtyneistä vanhemmista tulee silloin tällöin. Etenkin kesällä ilmoituksia tehdään enemmän, kun vanhemmat ovat terassilla lastensa kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!