Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholi pilaa monen perheen joulun – asiantuntijat neuvovat, miten läheisen juomiseen kannattaa puuttua

Elämä
 

Joulutunnelman pilaaja numero yksi ei ole pilalle mennyt perunalaatikko eikä huonosti harkittu lahja. Joulun suurin uhka on se, että joulupöydässä ja -pyhinä viinin ja krogien lipittely tai muu juominen karkaa käsistä, ja humalaiset pilaavat kaikkien joulun riitelyllään.

Moni jännittää tai pelkää jo valmiiksi joulupöytään kutsutun sukulaisen tai oman puolison humalahakuista juomista. Pahimmillaan tilanne voi ajautua siihen pisteeseen, että kotona kaivataan enemmän poliisia kuin joulupukkia.

”Jouluun kohdistuu paljon odotuksia, ja stressitasot nousevat. Jos kaikki ei mene toiveiden mukaisesti ja mukana on alkoholi, seuraukset voivat olla ikävät”, sanoo Helsingin poliisin läheisväkivaltaryhmän tutkinnanjohtaja Juhani Vuorisalo.

Jouluna kotihälyytykset työllistävät poliisia jopa enemmän kuin tavallisina viikonloppuina.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkijan Kirsimarja Raitasalon mukaan suomalaisten juominen painottuu viikonloppuun ja lomiin ylipäätään, jolloin juodaan kerralla enemmän. Suomalaiset juovat myös entistä enemmän kotioloissa, jolloin juomista ei kontrolloida samalla tavoin kuin ravintolassa.

Lapsilla voi olla hyviäkin muistoja perhejuhlista, joissa on mukana myös alkoholia, kertoo A-klinikkasäätiön Lasinen lapsuus-projektin työntekijä Janne Takala.

”Alkoholinkäyttö ei ole paha asia, vaan humalan seuraukset. Jos alkoholi aiheuttaa yleensä murjottamista, mykkäkoulua ja riitoja, aikuisten pitäisi miettiä ennakolta, miten tällainen tilanne ehkäistään.”

Asiantuntijat kehottavatkin aikuisia miettimään, millaisen joulun he haluavat antaa lapsilleen.

Jos alkoholi on riski, tilanteen voi ottaa hallintaan ainakin kolmella tavalla:

1. Raitis joulu

Jos tietää kokemuksesta, että alkoholin käytöstä seuraa väistämättä ikävyyksiä, vanhemmat voivat päättää, että joulu vietetään lasten ehdoilla ilman alkoholia.

2. Joulu muualla

Jos on vahva epäilys, että jonkun perheenjäsenen alkoholinkäyttö ei pysy aisoissa, yksi radikaali ratkaisu on, että lapset viettävät aattoiltaa jossain muualla kuin juovan henkilön luona. Kylässä ystäväperheessä tai mummulassa voi olla kivempaa.

3. Ohjelmallinen joulu

Jouluksi voisi keksiä muutakin tekemistä kuin viinin lipittelyn. Tänä jouluna voi aloittaa uusia jouluperinteitä. Aattoaamuna voi viedä joulutervehdyksiä. Joulupuuroa voi syödä ystävien kanssa joulurauhanjulistusta kuunnellen. Aattona voi käydä myös aattohartaudessa tai joulusaunassa ja illalla voi tehdä jouluisen kävelyretken tai käydä autolla hautausmaalla.

A-klinikkasäätiön nuortensivustolla Varjomaailmassa nuoret voivat keskustella vanhempiensa alkoholinkäytöstä toisten nuorten ja aikuisen kanssa. Varjomaailma päivystää myös joulun ja uudenvuoden pyhäpäivinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!