Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Blogisti julkaisi saamansa raiskausuhkaukset ja huorittelut – ”Osa ajattelee vilpittömästi olevansa vain kriittisiä”

Blogisti Emmi Nuorgam sai osakseen huorittelua ja raiskausuhkailuja, kun hän kritisoi mainosten sukupuolirooleja. Vihaviesteillä yritetään saada naiset vaiennettua, hän uskoo.

Elämä
 
Emmi Nuorgam: Vanhempien kannattaa jakaa hoivavastuu lapsista
Emmi Nuorgam: Vanhempien kannattaa jakaa hoivavastuu lapsista
Blogisti Emmi Nuorgam toivoo kasvattavansa lapsistaan aikuisia, jotka ovat älykkäitä, empaattisia ja keskustelevia.

Emmi Nuorgam

Kuka?

Emmi Nuorgam, 27, kirjoittaa blogia nimeltä Emmi Nuorgam – Tampereen rönsyilevin ruokablogi. Sosiaalisen median kouluttaja, joka asuu miehensä ja kahden lapsensa kanssa Tampereella. Toimii Tasan-kansalaisliikkeessä, joka pyrkii nostamaan esiin tasa-arvonäkökulmaa.

Mistä tunnetaan?

Kritisoi blogissaan Anttilaa siitä, miten sukupuolittuneesti se markkinoi leluja lapsille. Sai sen jälkeen herjauksia ja uhkauksia netissä, mistä on puhunut julkisuudessa.

Mistä ei tunneta?

”Tarkkailen ravintolassa muita asiakkaita: en ikinä halua istua niin, etten näe muita ihmisiä. Haluan kuunnella muiden puheita ja seurata vaivaantuneita ensitreffejä.”

Revin kohtusi irti, luki sähköpostissa.

Sinut pitäisi raiskata. Saastainen lutka, huora, paska, feministipelle, mielisairas, pedofiili.

Tamperelainen freelancer ja perheenäiti Emmi Nuorgam, 27, luki järkyttyneenä saamiaan viestejä. Hän oli kirjoittanut blogia seitsemän vuotta, mutta aiemmin mikään kirjoitus ei ollut herättänyt tällaista raivoa.

Mikä oli niin provosoivaa? Se, että Nuorgam kirjoitti blogiinsa sukupuolittuneista lelumainoksista.

Nuket kuuluvat jokaisen tytön lempileikkeihin! Tyttöjen ja poikien leikit erottaa jo varhain, sillä nukkevauvat ja muut hoivattavat kulkevat pienoisen tyttösen kainalossa mukana jo taaperovaiheesta, Anttilan mainoksessa luki. Nuorgam pohti, onko mainoksen asenne satiiria.

Postaus sai paljon julkisuutta – jopa niin paljon, että Anttilasta pahoiteltiin mainontaa.

Nuorgam puolestaan sai törkeitä viestejä ja väkivallalla uhkailua. Mitenköhän tähän pitäisi reagoida, hän mietti.

Hän keksi parikin ratkaisua.

Viime aikoina naisten nettihäirintä on ollut useamman kerran otsikoissa. Esimerkiksi nuorisotutkija ja kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo on kertonut saaneensa viestejä, joissa toivotaan hänen tulevan raiskatuksi.

Kielenkäyttö tuntuu netissä koventuneen ja raiskauksella uhkailu yleistyneen. Emmi Nuorgamin mielestä muutos on tapahtunut kuluneen vuoden aikana.

”Olen aiemminkin käsitellyt blogissani lasten leluja ja vaatteita, eikä siitä ole seurannut tällaista reaktiota.”

Nuorgam yhdistää törkyviestittelyn yleistymisen siihen, että maahan on tullut aiempaa enemmän turvapaikanhakijoita. Se tuntuu saaneen ihmisistä esiin pidäkkeettömän puolen: aivan kuin mitä tahansa olisi oikeus möläytellä.

”Nyt voi julkistaa tappolistoja mielenosoituksessa ja huutaa Heil Hitleriä.”

Nuorgam uskoo ääri-ilmaisuja käyttävien olevan peloissaan. Turvapaikanhakijoiden pelätään muuttavan suomalaista yhteiskuntaa niin, että oma elämä muuttuu.

Samalla tavalla myös nuoret, kaupunkilaiset naiset haastavat totuttuja olosuhteita – ja juuri he joutuvat naisvihan kohteeksi netissä.

”Nuoret kaupunkilaisnaiset uhkaavat yhteiskuntajärjestystä, jossa vain valkoinen, keski-ikäinen mies saa olla esillä, kommentoida ja päättää asioista.”

Rami Marjamäki
Emmi Nuorgam ihmettelee, voiko nykyään kirjoittaa tai päästää suustaan mitä tahansa. ”Mielenosoituksessakin huudetaan heil Hitleriä.”
Emmi Nuorgam ihmettelee, voiko nykyään kirjoittaa tai päästää suustaan mitä tahansa. ”Mielenosoituksessakin huudetaan heil Hitleriä.”

Naisten blogiyhteisö Lily julkisti joulukuun alussa Verkkorauhaa-kampanjan, jonka tarkoitus on lopettaa naisiin kohdistuva verkkoviha. Kampanjassa neuvotaan, miten voi tukea netissä häirityksi tulleita tai miten toimia, jos tulee itse häirityksi.

Nuorgam pitää kampanjaa hyvänä. Hänen mielestään on selvää, että naiset saavat netissä erilaisia viestejä kuin miehet. Niissä on seksuaalinen sävy.

”En ole kuullut, että miesbloggaajia olisi uhattu raiskata.”

Nuorgamin on vaikea uskoa, että monikaan käyttää kasvokkain niin rumaa kieltä kuin netissä.

Jostain syystä verkko koetaan areenaksi, jossa saa käyttäytyä vailla normaaleja käytössääntöjä.

”Joku kirjoitti Twitteriin Linnan juhlien vieraasta, että hän näyttää harakanperseeltä. Tuskin kirjoittaja menisi tälle ihmiselle kadulla sanomaan niin.”

Yhdeksi syyksi solvaamisen yltymiseen Nuorgam näkee sen, että netissä kilpaillaan koko ajan siitä, kuka on nokkelin. Sanoilla sivallellaan, eikä aina tunnuta ymmärtävän, milloin se menee asiattomuuden puolelle.

Mutta vihaavatko naisille törkeyksiä kirjoittavat miehet naisia?

”Osa on sitä miestyyppiä, joka syyttää naisia omista ongelmistaan. Osa taas ei ajattele mitään: suhtautuu viesteihinsä niin, että kännissä kirjoitin, se oli vitsi. Osa myös on vilpittömästi sitä mieltä, että he ovat vain kriittisiä.”

Nuorgamia huolestuttaa, jos koko nettikeskustelun kaappaavat herjauksia suoltavat kirjoittajat.

”Ne, joilla olisi fiksuinta sanottavaa, pysyvät hiljaa.”

Nuorgam neuvoo tekemään kaksi asiaa, jos saa törkypostia netissä. Ensimmäinen on se, että tuo julkisuuteen herjaavat viestit. Niin hänkin teki.

”Jos olisin pitänyt saamani viestit itselläni, ne olisivat pysyneet minun vastuullani: aivan kuin ajattelisin ansainneeni ne. Vastuu pitää saada kirjoittajalle.”

Nuorgamin blogissa näkee kuvakaappauksia törkyviestittelijöiden kirjoituksista.

”Siis ei vittu, sä oot kyllä täyttä PASKAA PASKAA”, on eräs nuori mies kirjoittanut Facebookissa. Nuorgam jakoi kirjoituksen blogissaan niin, että kirjoittajan nimi ja kuva näkyy.

Nuorgamin mukaan osa ihmisistä on närkästynyt omien viestiensä julkistamisesta.

”Heidän mielestään en olisi saanut julkaista kuvakaappauksia, koska viestit eivät ole julkisia. Ai eivät ole julkisia, kun ne ovat julkisen blogini julkisella Facebook-seinällä?”

Toinen keino verkkoherjaamisen suitsimiseen on Nuorgamin mukaan se, että puhuu poliisille. Ensin Nuorgam vain harkitsi rikosilmoitusta, mutta kun nettipoliisi otti yhteyttä ja kehotti tekemään sellaisen, Nuorgam pani toimeksi.

Nuorgam ei usko, että hänen ilmoituksensa johtaa mihinkään. Se ei kuitenkaan olekaan välttämättä pointti.

”Jos jokainen häiritty tekisi rikosilmoituksen, saataisiin edes rekisteröityä, paljonko tätä tapahtuu.”

Nuorgamin blogi on osoitteessa emminuorgam.com. Hän kuvailee sitä ”rönsyileväksi ruokablogiksi”. Rönsyt liittyvät esimerkiksi työelämään tai vanhemmuuteen.

Nuorgam sanoo olleensa aina feministi. Hänelle feminismi tarkoittaa tasa-arvoa: Sitä, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet edetä elämässään. Jokaisen tulee myös saada olla sellainen kuin on, sukupuolesta riippumatta.

Siihen liittyvät lelutkin. Nuorgam muistuttaa, että on keinotekoisesti luotua, millaisia leluja myydään tytöille ja millaisia pojille. Pinkit ja vaaleansiniset värimaailmat on tehty myymisen vuoksi – ne eivät liity biologiaan.

Nuorgam on saanut palautetta, että onko tämä leluasia muka niin vakava. Onko se?

”Lasta pitäisi tukea kasvamaan sellaiseksi ihmiseksi, jollainen hän haluaa olla. Aikuisten ei kuulu päättää, millaisilla leluilla lapset saavat leikkiä.”

Nuorgamilla itsellään on tyttö ja poika. Hän ei suosi erityisen sukupuolineutraalia kasvatusta.

”Kyllä meidän lapsillamme on sukupuolet. Niitä ei häivytetä, mutta ei myöskään korosteta.”

Lapset ovat pieniä, ja toistaiseksi he ovat leikkineet paljon samoilla leluilla: nukeilla, junaradalla ja leikkikeittiöllä.

”Jos tyttöä kiinnostaa jatkossa enemmän askartelu ja poikaa rakentelu, olkoon niin.”

 

Nuorgam perusti ensimmäisen bloginsa 19-vuotiaana vuonna 2008. Hän oli kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas Ylöjärvellä Pirkanmaalla.

Valtuustopaikkaa ei tullut, mutta hän pääsi kahteen lautakuntaan ja jatkoi blogin kirjoittamista. Jo silloin tekstit herättivät toisinaan närää. Nuorgam suosi avointa linjaa ja kertoi asioita, joita poliitikkotoverit olisivat vielä halunneet pitää salassa.

Vuonna 2010 Nuorgam erosi kokoomuksesta. Osasyy oli se, että hän koki olevansa puolueeseen liian liberaali.

”Halusin myös vaikuttaa ihmisten elämään toisella tavalla kuin leikkien päätöksentekoa politiikassa.”

Nuorgam ei kirjoittanut vuosiin yhteiskunnallisista asioista. Blogin aiheiksi tulivat ruoka ja remontointi. Kun Nuorgam sai lapsia, hän ryhtyi kirjoittamaan perhe-elämästä. Siitäkin hän on puhunut suorasanaisesti.

”Lapset eivät ole elämäni keskipiste”, hän on kirjoittanut useamman kerran.

Hän ymmärtää, että kaikki eivät ajattele samoin.

”Nelikymppinen on saattanut olla työelämässä 20 vuotta. Heille on tervetullutta vaihtelua, että saa olla lapsen kanssa kotona. Nuoremmalla äidillä taas voi olla opinnot kesken, eikä hän ole ehtinyt vielä työllistyä.”

 

Keväästä lähtien Nuorgam on myynyt yrittäjänä sosiaalisen median konsultointia.

Vaikka nimittelyä ja uhkauksia tulisi lisää, hän ei aio lopettaa netissä toimimista. Hän kirjoittaa blogissaan tajunneensa, mikä saa miehet haukkumaan, uhkailemaan ja keksimään perättömiä juttuja netissä.

”Naiseus. Nainen, joka kertoo mielipiteensä – nainen, joka ei alistu.”

Sellainen Nuorgam aikoo olla, ja on hänellä siihen tukeakin. Sen osoittaa muun muassa nimimerkki Johanna, joka on kirjoittanut blogin kommenttiosioon.

Hyvä Emmi! Sä olet mun idoli. Jatka vain, täällä me taustalla tukena ollaan. Ihanaa ja hienoa, että joku kirjoittaa, kun mä en esim. itse osaa.

Näistä en luovu

Ravintolassa syöminen

”Haluan tukea etenkin ketjuihin kuulumattomia ravintoloita. Ravintolassa syöminen on myös hyvää tapakasvatusta lapsille.”

Älypuhelin

”Käytän Facebookia, Twitteriä, Instagramia sekä Snapchatia ja päivitän blogia. Ainoastaan mökillä ei tule roikuttua netissä.”

Tampere

”On vaikea kuvitella, että muuttaisin muualle. Tampere on ihanasti juntti.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!