Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelivuotias Maria Ionescu hallitsee jo kolme kieltä – onko monikielisessä perheessä kasvamisesta hyötyä vai haittaa?

Nelivuotiaan Maria Ionescun äiti puhuu suomea ja isä romaniaa, ja toisilleen vanhemmat puhuvat englantia. Asiantuntija vakuuttaa, että monikielisen lapsen päätä ei saa kielillä sekaisin – päinvastoin.

Elämä
 
Fakta

 Viisi vinkkiä monikieliselle kasvattajalle 

1. Tee monikielisyydestä yhteinen projekti. Anna lapselle mahdollisuus puhua Skypellä sukulaisten kanssa ja pyydä ulkopuolisia kannustamaan kielen opettelussa, vaikka nämä eivät lapsen kieltä ymmärtäisikään.

 

2. Käytä eri lähteitä: kirjoja, pelejä, elokuvia ja tv-sarjoja.

 

3. Opeta kieltä leikin kautta. Käytä loruja ja pyydä lasta keksimään riimejä. Joskus lapsi arkailee puhumista aluksi, mutta esimerkiksi nalle voi leikissä puhua suomea.

 

4. Osoita että ymmärrät lapsen käyttämää kieltä. Älä korjaa sanoja tai rakenteita, vaikka lapsen ilmauksessa olisikin puutteita. Vastaa lapsen asiaan ja muotoile ilmaus oikein vastauksessasi.

 

5. Älä tee kielestä numeroa. Kielen oppiminen vaatii lapselta vain altistusta, leikkiä, laulua ja tarinoita. Kieli tarttuu arjen tilanteissa paremmin kuin oppitunneilla.

 

 

 

 

 

Alex Kampion
Anna Brinck (vas.) ja Catalin Ionescu puhuvat Maria-tyttärelle kumpikin omaa äidinkieltään.
Anna Brinck (vas.) ja Catalin Ionescu puhuvat Maria-tyttärelle kumpikin omaa äidinkieltään.

Maria Ionescu katselee Pikku Kakkosta ja lauleskelee itsekseen. Nelivuotiaalla on hento ääni, mutta laulu taitaa olla englantia, jotain päiväkodissa opittua.

”Hei, se video on nyt liian kovalla”, äiti Anna Brinck huomauttaa Marialle suomeksi. Isä Catalin Ionescu lisää saman romaniaksi.

Perheen koti sijaitsee Seattlen lähellä Bellevuessa. Kolmihenkinen perhe elää kolmella kielellä, sillä vanhemmat puhuvat englantia keskenään.

”Ei se tunnu vaikealta. Muunlaista perhettä meillä ei ole ollut”, Brinck sanoo.

Ulkopuolisissa se herättää kuitenkin kysymyksiä. Miten kasvatus onnistuu, jos ei ymmärrä puolison kieltä kunnolla? Meneekö lapsi kielistä ihan sekaisin?

Ulkomailla asuu ainakin 240 000 aikuista Suomen kansalaista. Suuri osa heistä elää ympäristössä, jossa suomi kuulostaa siansaksalta.

Monikielisyys ei koske pelkästään ulkomailla asuvia: Suomessa on yli 37 000 lapsiperhettä, jossa toisen vanhemman kieli on muu kuin suomi. Se on kahdeksan prosenttia lapsiperheistä, joissa on kaksi vanhempaa.

Kielitieteilijät Karoliina Kuisma ja Anu Karjalainen ovat kirjoittaneet monikielisille perheille oppaan, joka etsii vielä kustantajaa. Kirja syntyi omasta kokemuksesta: Kuisma asuu Seattlessa amerikkalaisen miehensä ja kahden tyttärensä kanssa, ja Karjalaisen perhe on puoliksi saksalainen.

”Olimme huomanneet, miten työlästä on ottaa vastuu lapsen suomen kielen oppimisesta”, Kuisma sanoo.

”Sitä miettii, että mitä jos työ menee hukkaan ja lapsi ei opi, mitä se sillä kielellä tekee ja mitä muut ajattelevat.”

Länsimaissa vallitsi pitkään asenne, että toinen kieli vie aivoissa turhaa tilaa, eikä kaksikielinen lapsi opi kumpaakaan kunnolla.

Nykyään tiedetään, että toinen kieli ei kuormita aivoja vaan järjestää ne eri tavalla. Kun kielet opitaan samaan aikaan, ne pesiytyvät mieleen rinnakkain, niin että esimerkiksi englantia ei tarvitse hakea suomen kautta.

Se selittää, miksi Maria sanoo: ”siellä on minun gym”. Vielä neljävuotiaana lapsi saattaa valita sen sanan, joka tulee ensin mieleen, oli se mitä kieltä tahansa.

”Se on ohimenevä oppimisvaihe. Myöhemmin lapsi oppii erottamaan kielet toisistaan ja yhdistelystä tulee tietoista”, Kuisma sanoo.

Monikieliset lapset eivät mene kielitulvasta sekaisin, vaan päinvastoin oppivat selviytymään päällekkäisistä ärsykkeistä muita paremmin. Torontolaisessa yliopistossa on esimerkiksi todettu, että monikieliset pystyvät muita paremmin ajamaan autoa samalla kun puhuvat kännykkään. He ovat myös tietoisia kielen rakenteista ja oppivat siksi uusiakin kieliä helpommin.

Kun Karoliina Kuisma juttelee lapsilleen suomeksi, amerikkalaiset saattavat ihmetellä, mitä hyötyä harvinaisesta kielestä on. Aikovatko lapset muuttaa Suomeen?

Kuisman vastaus ihmettelijöille on, että suomen opettelu kannattaa, jotta lapset voivat puhua mumminsa kanssa.

”Isovanhemmat osaavat kyllä englantia, mutta heidän suhteensa tyttöihin olisi ihan toinen, jos nämä eivät puhuisi suomea. Ja minun suhteeni heihin olisi toinen. Suomea puhumalla pääsen jotenkin lähemmäksi.”

Asiantuntijat sanovatkin, että vanhemman pitäisi puhua lapselle tunnekieltään, sitä mikä on itselle läheisin. Kieltä, jolla hellittelysanat ja kiroilu tuntuvat vahvimmilta ja jolla osaa olla luova ja hassu.

Anna Brinck ja Catalin Ionescu eivät ehtineet miettiä asiaa, sillä Maria-tytär syntyi etuajassa.

”Aloin automaattisesti puhua Marialle suomea. En edes tiedä, miten vauvoille englanniksi puhutaan”, Brinck kertoo.

Kieliä voi oppia joko rinnakkain tai peräkkäin, kertoo Sini Smolander, Hyksin foniatrian yksikön johtava puheterapeutti. Jos lisäkieli tulee mukaan vasta noin kolmannen ikävuoden jälkeen, sitä sanotaan peräkkäiseksi kielenoppimiseksi. Lapsi voi oppia kielen hyvin, mutta puheessa saattaa kuulua korostus.

Kuisman ja Ionescun perheissä on käytössä yleisin järjestelmä: yksi vanhempi puhuu aina yhtä kieltä suoraan lapselle. Muitakin järjestelmiä on, kuten se, että kotona puhutaan yhtä kieltä ja ulkona toista.

Smolanderin mukaan kielen omaksumiseen riittää esimerkiksi se, että lapsi kuulee sitä kolmena päivänä viikossa päiväkodissa.

”Altistusta on kuitenkin vaikea mitata: jos perhe on aktiivinen ja puhuu paljon, monikielinen lapsi saattaa kuulla kaikkia kieliään enemmän kuin yksikielinen lapsi yhtä kieltään. Määrän lisäksi kehittymiseen vaikuttaa kielen tarpeellisuus ja asema yhteiskunnassa.”

Kuisman nuorempi tytär Siiri vastasi vielä nelivuotiaanakin englanniksi, vaikka äiti puhui sinnikkäästi suomea. Siirin suomi heräsi eloon toissa kesänä matkalla Suomeen. Englanti jopa unohtui hetkeksi.

”En ollut koskaan huolissani Siiristä, koska näin, että hän ymmärsi varsin hyvin, mitä sanoin”, Kuisma sanoo.

”Hänellä ei vain ollut tarvetta tai motivaatiota puhua suomea Seattlessa.”

Rio Gandara / HS
Helsinkiläisessä Domingues de Jesusin perheessä puhutaan englantia, portugalia ja suomea. Välillä lapset Francisco (vas.) ja Vera (oik.) sekoittavat niistä oman sekakielen.
Helsinkiläisessä Domingues de Jesusin perheessä puhutaan englantia, portugalia ja suomea. Välillä lapset Francisco (vas.) ja Vera (oik.) sekoittavat niistä oman sekakielen.

Domingues de Jesusin perheessä Helsingin Kalliossa on käynnissä ”jatkuva esperanton kurssi”, kuvailee perheen isä, brasilialainen Eduardo.

Eduardo ja hänen vaimonsa Sanna Edelman Domingues de Jesus puhuvat toisilleen englantia, mutta lapsilleen portugalia ja suomea. Perhe on myös kehittänyt oman sekakielen.

”Saatan esimerkiksi kehua ruokapöydässä, että este selleri é muito bom”, kertoo 11-vuotias Francisco. Siis selleri on tosi hyvää.

”Portugali on meidän salakieli”, 8-vuotias Vera sanoo.

Lapset käyvät sekä Portugalin portugalin että Brasilian portugalin tunneilla.

Heistä huomaa, että perheessä kiinnitetään huomiota kieleen. Francisco käyttää sellaisia sanoja kuin sarkastinen ja ensiluokkainen, Vera luettelee kummituksen synonyymejä.

Lapsen aivot ovat ihmeelliset. Ensimmäisinä elinvuosina uusia hermosoluyhteyksiä syntyy 700 joka sekunti. Aikuiset kuitenkin ajattelevat usein omia kielikurssikokemuksiaan ja kuvittelevat, että lapsella on yhtä vaikeaa.

”Pieni lapsi joutuu jatkuvasti tilanteisiin, joita hän ei ymmärrä. Epämääräisyys ei hämmennä lapsia samalla tavoin kuin aikuisia”, Kuisma muistuttaa.

Ja vaikka monikielinen perhe-elämä vaikuttaa monimutkaiselta, siihen tottuu nopeasti.

”Mieheni mielestä se on kuin lepohetki, kun tytöt alkavat puhua suomea. Silloin vastuu siirtyy minulle”, Kuisma sanoo.

”Ei haittaa, vaikka kaikki eivät ymmärrä kaikkea. Eihän mieheni ole aina edes läsnä, kun puhun lapsille.”

”Meillä on samat mielipiteet kasvatuksesta. Luotan täysin Sannaan, vaikka en aina tiedäkään, mitä hän lapsille sanoo”, Eduardo Domingues de Jesus kertoo.

Loppujen lopuksi monikielisyys vaivaa eniten niitä, joille se ei kuulu: ulkopuolisia.

”Jotkut sukulaiset saattavat ajatella, että suomen puhuminen johtuu ideologiasta. Että en halua lapsistani amerikkalaisia”, Kuisma sanoo. Hänen mielestään tulisi ymmärtää, että ihmisellä voi olla monta kotimaata ja äidinkieltä. Ja ettei äidinkieli ole kellään täydellinen.

”Lapseni pärjäävät elämässään mainiosti osaamallaan suomella. Ehkä he joskus muuttavat Suomeen ja laajentavat sanavarastoaan. Ja mitä sitten, vaikka puheessa kuuluisi aksentti?”

Jos kielen on oppinut lapsuudessa hyvin, se pysyy mukana aikuisuuteen asti. Ainakin perintökielenä, Sini Smolander sanoo. Se tarkoittaa, että muistaa esimerkiksi lauluja ja sanontoja.

Samalla lapset oppivat monta kulttuuria. Karoliina Kuisman tyttäret Siiri ja Kaisa katselevat Pikku Kakkosta, mutta sanovat kohteliaasti please. Maria odottaa romanialaislasten tapaan Pyhän Nikolauksen vierailua Suomen itsenäisyyspäivänä. Myös Vera ja Francisco tietävät hyvin, että heillä on juuret kahdessa maassa.

”Me ollaan sekä suomalaisia että brasilialaisia”, Francisco sanoo. ”Me ollaan suorilaisia!”

Juttuun on haastateltu myös akatemiatutkija Minna Lehtosta Åbo Akademista.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!