Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rasittaako joulu? Viisi vinkkiä joulustressin välttämiseen

Elämä
 
Anna Tommola

Stressaako joulu? Kokosimme viisi vinkkiä joulustressin välttämiseksi.

1. Keskity olennaiseen: hiljentyminen ja yhteys toisiin ihmisiin tuo suurempaa iloa kuin täydellisesti rakennettu juhlakulissi. Tästä kertoo Missourin yliopiston tutkimus, joka tarkasteli joulunviettäjien hyvinvointia.

Onnellisimmaksi itsensä tunsivat ne, joille keskeistä oli yhdessäolo tai hengelliset kokemukset. Ostoksiin ja rahankäyttöön keskittyneet stressasivat enemmän. Ympäristöystävälliset kulutusvalinnat tosin lisäsivät tyytyväisyyttä.

2. Pahimmillaan joulupaineet sairastuttavat, ja loma menee flunssassa. Birminghamin yliopiston stressitutkijoiden mukaan yksittäiset velvoitteet ja huolet voivat kasautua niin, että puolustusjärjestelmä ylikuormittuu.

Etenkin joulushoppailu ihmispaljoudessa on äärimmäinen rasitus, osoittaa toinen brittitutkimus. Sydämen syke kiihtyy ja verenpaine voi kohota riskitasoille. Minimoi siis jouluruuhkassa vietetty aika, tee täsmäostoksia tai tilaa ruoat kotiin.

3. Jaa jouluvalmistelut muiden kanssa. Juhlakausi stressaa usein naisia enemmän kuin miehiä, sillä he ovat taipuvaisia ottamaan työtaakan harteilleen.

Yhdysvaltain psykologiliiton APA:n selvityksen mukaan vain neljännes naisista tuntee pystyvänsä rentoutumaan juhlapyhien aikana.

4. Mielenrauhaa lisää myös lahjoittaminen vaikkapa joulupatakeräykseen tai muuhun hyvään tarkoitukseen. Se tutkitusti laskee stressihormonitasoja.

5. Puristaako vanne päätä vielä kotonakin? Ota pika-avuksi syliin lapsi tai puoliso, tai silitä vaikka koiraa.

Kosketus polkaisee mielihyvähormonien tuotannon käyntiin, alentaa verenpainetta ja lievittää stressiä. Hätätapauksessa anna itsellesi iso hali – sekin rauhoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!