Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikassa ei ole mitään järkeä, ja tässä on syy

Elämä
 
Maija Aalto Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kaupunkitoimituksen toimittaja. Seuraa Maija Aaltoa Twitterissä.

Suomi on kahtiajakautunut maa. Jako vain menee eri kohdasta kuin äkkiseltään ehkä kuvittelisi.

Suomi on pitkälti suunniteltu joko-tai-ihmisille, vaikka aina vain useamman elämä on sekä-että. Osan elämä on tietty myös ei-ollenkaan, mutta ei nyt mennä niin tärkeisiin asioihin tällä kertaa.

Mietin välillä, miksi osa poliittisista puheenvuoroista niin vasemmalla kuin oikealla tuntuu puhuvan täysin eri maasta kuin minun Suomeni. Puheenvuoroissa oletetaan, että ihmisen elämä järjestyy yhä siisteihin lokeroihin, jotka eivät sekoitu.

Ihminen on siis joko-tai-ihmisten versiossa joko vakituisesti ja täyspäiväisesti toimistoaikaan töissä tai ei sitten töissä lainkaan. Asiat tapahtuvat elämässä aina siististi järjestyksessä, eivät päällekkäin. Perheisiin kuuluu kaksi elättäjää ja 1,76 lasta, ei muita.

Oikeassa elämässä monen leipä on pieninä palasina maailmalla. Työ on projektiluontoista, määräaikaista, osa-aikaista. Joku tekee monta työtä päällekkäin.

Työ lomittuu opiskelun tai eläkkeen tai muun elämän kanssa missä järjestyksessä kenelläkin. Vakituinen työ on enää harvalla oikeasti vakituinen, pysyvä. Käsityksiä perheestä on yhtä monta kuin perheitä. Kaikesta työstä ei makseta.

Tämä siis jo ennen kaiken maailman jakamistalouksia sun muita ubereita, jotka muokkaavat koko kenttää vielä rajummin uusiksi.

Joko-tai-ihmisten maailmassa ei aloiteta yritystä äitiyslomalla. Todellisuudessa aloitetaan. Todellisuudessa saatetaan myös vaikkapa tehdä parin tunnin verran luovaa työtä lapsen nukkuessa ja tulla sen vuoksi virheellisesti luokitelluksi yrittäjäksi. Osan elämä on silppua pakosta, osan omasta halusta.

Sekä-ettäilystä rangaistaan. Mitä vähemmän elämäntilanne istuu valmiiseen lokeroon, sitä enemmän saa käydä paperisotaa ja pelätä tulojen romahtamista. Systeemi ei jousta.

Joustoa kyllä vaaditaan vasemmalta oikealle, vaikka yksi vastustaakin kannustinloukkuja ja turhaa byrokratiaa ja toinen esimerkiksi subjektiivisen päivähoidon rajoittamista. Järjestelmässä on aika monta vipua, joiden tarkoitus on varmistaa, että ihminen pysyy kerran työelämästä livettyään ulkopuolella pysyvästi.

Välillä näyttää, että järjestelmäkin alkaisi huomata sekä-että-ihmiset. Kunnes taas jossain keksitään uusi lomake täytettäväksi.

Tämä ei ole puhtaasti ikäkysymys, mutta sukupolvista sietää kyllä puhua.

Meidän 1970-luvun lopulla syntyneiden maailma on muuttunut pirstaleiseksi silloin, kun olimme teinejä. Muutos koskee meistä suurinta osaa, muttei ihan kaikkia.

Seuraavat sukupolvet on esitelty yksi toisensa jälkeen uuden ajan nomadeina. Aluksi 1980-luvulla syntyneiden ja nyt jo kai 2000-luvulla syntyneiden pitäisi olla jo täysin tottuneita nykyiseen sekavaan maailmaan. Heidän pitäisi olla niitä, jotka eivät enää puhu epävarmuudesta vaan itsensä toteuttamisesta ja vapaudesta. Onnea vaan, niin piti meidänkin olla, muka.

Nomadin sielu muodostuu oikeasti vain harvalle niin kauan kuin Suomi on paikallaan lokerossaan pysyvien ihmisten ehdoilla rakennettu. Joko-tait, herätkää.

Kirjoittaja on kaupunkitoimittaja. Keskustelu jatkuu myös Twitterissä osoiteessa twitter.com/Maija_Aalto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!