Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholmalainen maksaa 300 euroa kuussa koiran päivähoidosta – HS vieraili 30 koiran päiväkodissa

Ruotsissa koiratkin käyvät päiväkodissa, koska laki kieltää koiran jättämisen yksin yli kuudeksi tunniksi.

Elämä
 
Ruotsissa koirilla on maaillman parhaat oltavat
Ruotsissa koirilla on maaillman parhaat oltavat
Kun laki kieltää Ruotsissa koiran jättämisen yksin yli kuudeksi tunniksi, moni lemmikin omistaja valitsee hoitopaikaksi koirapäiväkodin. HS vieraili tukholmalaisessa koirapäiväkodissa. Toimittaja: Eeva-Liisa Pere. Kuvaus ja editointi: Erja Lempinen.

Iloinen haukahdus tervehtii tulijaa. Ovessa lukee HundRingen. Sen avaa Ulla Kjellström.

”Tervetuloa”, hän sanoo koirien pyöriessä ympärillä ja heiluttaessa iloisesti häntää.

Tukholman rauhallisessa Skarpnäckin lähiössä sijaitseva HundRingen on yksi kaupungin lukemattomista koirapäiväkodeista.

Ruotsissa laki kieltää koiran jättämisen yksin yli kuudeksi tunniksi. Niinpä lemmikin omistajat vievät koiransa työpaikalle, käyvät katsomassa sitä kesken päivän tai hankkivat sille paikan hunddagiksesta eli koirien päiväkodista.

Naapurimaan asukkaat ovat todellista koirakansaa. Svenska Kennelklubbin mukaan ruotsalaisilla on noin kaksi miljoonaa koiraa, yli kolme kertaa enemmän kuin suomalaisilla.

”Useimmat koiranomistajat laittavat koiransa päiväkotiin. Se on helpoin ja turvallisin vaihtoehto”, Ulla Kjellström sanoo.

Hän on pitänyt koirapäiväkotia Catarina Kjellbergin kanssa vuodesta 2008.

Kummatkin ovat innokkaita koiraihmisiä, ja molempien perheissä on vuosien varrella ollut niin pentuna ostettuja koiria kuin sijoituskoiria. Kun aikuistuneet lapset lensivät pesästä, naiset päättivät tehdä pitkäaikaisesta harrastuksestaan ammatin.

HundRingenin motto on antaa koiralle paras mahdollinen arki. Päiväkodissa käy päivittäin hoidossa kolmisenkymmentä koiraa. Ulla Kjellström ja Catarina Kjellberg ovat sijoittaneet ne eri huoneisiin iän ja temperamentin mukaan. Nuorimmat koirat touhuavat keskenään ja iäkkäimmät torkkuvat sohvillaan.

Kaikki käyttäytyvät rauhallisesti ja tottelevat Kjellströmiä ja Kjellbergiä kuuliaisesti.

”Koirat eivät suinkaan ole täällä pelkästään tallessa emännän tai isännän ollessa töissä. Me kasvatamme niitä ja puuhaamme niiden kanssa pitkin päivää”, Ulla Kjellström kertoo.

Hänen mielestään Ruotsissa koirilla on maailman parhaat oltavat. Niiden hoitoon suhtaudutaan vakavasti, ja Svenska Kennelklubb on toivonut Suomen seuraavan Ruotsin mallia, kun täkäläistä eläinsuojelulakia uudistetaan lähivuosina.

Dagiksen päivärytmi muistuttaa päiväkodin rytmiä. Heti aamulla koirat pääsevät parin tunnin lenkille. Sitten ne lepäävät ja saavat leikkiä.

Nyt on iltapäivä ja päivän toisen lenkin aika. Dagiksen väki vie koirat ulkoilemaan lähipuistoon. Sieltä palattuaan Chicoa, Ringoa, Norrista, Signeä, Sallya ja muita kaveruksia väsyttää, ja ne käyvät päivänokosille. Talo hiljenee.

HundRingen on avoinna kaikkina arkipäivinä aamuseitsemästä iltakuuteen. Koiran päivähoidosta tukholmalaiset maksavat keskimäärin noin 300 euroa kuussa – saman verran kuin lapsen päivähoidosta.

Koiran hoitopäivä on yleensä päiväkotilapsen päivää lyhyempi. Useimmat omistajat hakevat lemmikin jo iltapäivällä, mutta osa soittaa HundRingenin ovikelloa vasta illan pimetessä.

”Silloin ihmettelen, miksi hankkia koira, jos ei ole koskaan aikaa olla sen kanssa. Koiran läheisyyshän on parasta maailmassa. Se antaa pyyteetöntä rakkautta ja ilahtuu aina nähdessään omistajansa,” Ulla Kjellström sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!