Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kissakahvilassa joulu alkaa muovikuusesta ja yhdestä kalaherkusta

Elämä
 
Kissakahvilan jouluun kuuluu koristeltu muovikuusi
Kissakahvilan jouluun kuuluu koristeltu muovikuusi
Viime kesänä avattu kissakahvila Helsinki on paikka, jossa tuntemattomat ihmiset alkavat helposti jutella toistensa kanssa ja leikittävät yhdessä kissoja. Jouluksi kissakahvilaan tuotiin muovikuusi, johon kissat pääsevät kiipeämään. Yhdeksän kuukauden ikäiset kissat tulevat hyviin toimeen keskenään, vakuuttaa kissakahvilassa työskentelevä Anne Tulokas. 12-vuotias Maël Guerrand tuli Raumalta saakka katsomaan kissoja, koska ne ovat hänen mielestään leikkisiä ja mukavia. Toimittaja Sirpa Pääkkönen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Kissakahvila Helsinki hiljenee aattona joulunviettoon, mutta vielä siellä käy vilske ja tohina. Mustaturkkinen Tyylilyyli yrittää sinnikkäästi kiivetä muoviseen joulukuuseen, joka on koristeltu punaisilla palloilla ja sydämillä. Puolivälissä kohti latvaa Tyylilyylin täytyy tunnustaa, että latvan valloitus ei nyt onnistu. Tyylilyyli käpertyy kuusen alle.

Kirjava Ville-kissa on haka nappaamaan syötin, kun kahvilan vieraat leikittävät mirrejä kepin päähän sidotuilla kissanleluilla.

Aamupäivällä kissakahvilan kissat ovat virkeitä ja jaksavat peuhata kahvilan vieraiden kanssa.

Kesällä avatun Helsingin kissakahvilan sisarusparven viisi kissaa Helmiina, Kalle, Nestori, Tyylilyyli ja Ville, ovat nyt yhdeksän kuukauden ikäisiä ja valmistautuvat ensimmäiseen jouluunsa. Heidän lisäkseen kahvilassa asuu löytökissa Pete.

Kahvila on joulunpyhät kiinni, mutta hoitajat käyvät useita kertoja päivässä ruokkimassa kissoja ja leikkimässä niiden kanssa.

Joululahjaksi kissat saavat yhden kalaherkun. Muuten pitäydytään normaalissa ruokavaliossa. Kissakahvilan perustajan Pasi Nikkilän mukaan tuttu ruokavalio on paras vaihtoehto kissojen terveydelle.

Maailmalla suositut kissakahvilat ovat osoittaneet tarpeellisuutensa myös Suomessa. Kissakahvilassa lemmikistä pääsevät iloitsemaan myös sellaiset kissojen ystävät, joilla ei ole mahdollisuutta omaan kissaan. Tunnelma on rento ja kissat saavat ihmiset hyvälle tuulelle.

”Kissakahvilassa toisilleen tuntemattomat ihmiset alkavat jutella keskenään. Ihmiset makailevat lattialla kissojen kanssa ja ryömivät niiden perässä”, Nikkilä kertoo.

Terhi Liimu
Ville kuuluu Helsingin Kissakahvilan viiden kissan sisarusparveen.
Ville kuuluu Helsingin Kissakahvilan viiden kissan sisarusparveen.

Helsinkiläisellä psykologilla Kirsti Palosella on kokemusta lemmikkieläinten tärkeydestä ihmisille. Taloudellisesti vaikeina aikoina lemmikkieläimen merkitys korostuu.

”Työskennellessäni työttömien kriisipalvelussa 90-luvulta huomasin, että lemmikit tyydyttävät ihmisten tärkeitä emotionaalisia tarpeita, ja siksi ne ovat tärkeysjärjestyksessä korkealla, kun punnitaan, mihin niukkenevat rahat käytetään. Suhde kotieläimeen jäsentää päivää, kun siitä on pidettävä huolta. Alamaissakin oleva ihminen nousee sohvalta, kun on ruokittava kissa tai ulkoilutettava koira”, Palonen sanoo.

Kotieläimen kautta monet kuuluvat johonkin kiinteään tai vaikka löysempäänkin ryhmään.

”Pörröinen lemmikkieläin on kuin aikuisen turvalelu, jonka kanssa luodaan elävä vuorovaikutussuhde. Eläin voi olla suureksi lohduksi, kun se tulee syliin ja sitä voi silittää samalla, kun sukii kolhiintunutta itseään.”

Kissa on koiran jälkeen suosituin lemmikkieläin Suomessa. Tilastokeskuksen kulutustutkimuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2012 lähes 600 000 kissaa. Suomalaisista talouksista 30 prosentilla oli lemmikkieläin. Lemmikkieläinten menot kasvoivat vuosina 2006–2012 nopeammin kuin useimmat muut vapaa-ajan menot.

Joulu tulee myös Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesyyn, jossa on juuri nyt poikkeuksellisen paljon kissoja.

”Kaikki kissojen sata paikkaa ovat täynnä. Tänä vuonna kissoja on ollut enemmän kuin esimerkiksi viime vuonna. Poikkeuksellista on myös se, että hyvin monet kissat ovat saaneet joulun alla uuden kodin”, johtava eläintenhoitaja Anette Kare sanoo.

Kissoja tuodaan Hesyyn etupäässä eläinsuojeluyhdistyksistä. Omistajat tuovat vain vähän kissoja. Hesyssä joulua juhlistetaan tarjoamalla kissoille pieniä herkkupaloja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!