Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eikö ikinä kyllästytä? Koko ikänsä yhdessä olleet parit kertovat, miksi pitkä suhde kannattaa

Tapio Saarikivi ihastui puolisoonsa Sirpaan 10-vuotiaana. Jani Heikkinen ja Satu Laatikainen taas rakastuivat lukion ensimmäisellä luokalla. Minkälaista on, kun viettää koko elämänsä yhden ihmisen kanssa?

Elämä
 
Ville Männikkö
Sirpa ja Tapio Saarikivi tekevät kaiken yhdessä. ”Olemme me erillään, kun käyn kaupassa”, Tapio Saarikivi sanoo.
Sirpa ja Tapio Saarikivi tekevät kaiken yhdessä. ”Olemme me erillään, kun käyn kaupassa”, Tapio Saarikivi sanoo.

Sirpa Saarikivi makasi unettomana sängyssä ja tuijotti kattoa. Herätyskellon näyttö hohti pimeässä: puoli kolme, puoli neljä. Puoli viideltä ulko-ovi rasahti auki. Kyyneleet vierähtivät Saarikiven poskille.

”Minulla oli ollut ihan kauhea ikävä Tapoa. Siinä me molemmat sitten kyynelehdimme nähdessämme toisemme”, Saarikivi muistelee.

Saarikiven puoliso Tapo eli Tapio Saarikivi oli joutunut lähtemään lomamatkalle Vietnamiin ilman vaimoaan, sillä juuri ennen lähtöä Sirpalle oli määrätty borrelioosin takia suonensisäinen antibioottikuuri.

”Etäisyys oli hyvä tapa huomata, kuinka tärkeä toinen onkaan”, Sirpa Saarikivi sanoo.

Kaksiviikkoinen Vietnamin-loma on pisin aika, jonka kuusikymppiset Saarikivet ovat olleet erossa 43 vuoteen. He alkoivat seurustella 17-vuotiaina, kun Tapio oli ujo jalkapalloilija ja Sirpa innokas fani. Oikeastaan Tapio Saarikivi oli kuitenkin ihastunut nättiin tyttöön jo 10-vuotiaana oppikoulussa.

Pitkät, nuoruuden rakkaan kanssa solmitut liitot ovat käymässä yhä harvinaisimmiksi. Yli 60-vuotiaista naisista 60 prosenttia on mennyt naimisiin ensimmäisen seksikumppaninsa kanssa. Nykyään saman tekee enää 10 prosenttia miehistä ja naisista.

Syy pitkien suhteiden vähenemiseen on tutkijoiden mukaan siinä, että parisuhteeseen ja omaan elämään kohdistuvat odotukset ovat muuttuneet rajusti. Nykyään parisuhteen halutaan perustuvan kumppanuuden ja taloudellisen turvan sijaan rakkauteen ja uskollisuuteen. Väestöliiton tutkimuksen mukaan myös kumppanilta toivottavien ominaisuuksien lista on pidentynyt. Ja koska eroamisesta on tullut hyväksyttyä, tulevaa puolisoa etsitään yhä useammin yrityksen ja erehdyksen kautta.

Saarikivillä on käynyt tuuri. Vielä 43 vuoden jälkeenkin molemmat kokevat, että rinnalla on se oikea.

Seurustelupäätöksestä saakka Sirpa ja Tapio Saarikivi ovat tehneet kaiken yhdessä. Valmistuneet ylioppilaaksi, löytäneet ensimmäiset työpaikkansa, ottaneet asuntolainan, tulleet äidiksi ja isäksi, perustaneet yrityksen ja saaneet lapsenlapsia.

”Meillä ei ole montaakaan omaa kaveria tai omia harrastuksia, kaikki on yhteistä. Tai no, ohjasin minä 80-luvulla pienen hetken aerobicia, ja Tapio on käynyt ehkä pari kertaa miesporukalla kaljalla. Meillä on hauskaa yhdessä. Olemme toistemme parhaat kaverit”, Sirpa Saarikivi sanoo.

Viimeiset 26 vuotta Saarikivet ovat olleet yhdessä kellon ympäri, sillä heillä on yhteinen kahden hengen firma. Joka arkiaamu Tapio valmistaa vaimolleen aamiaisen. Sitten Saarikivet kävelevät yhdessä työpaikalle ja ryhtyvät hommiin. Päivän aikana puolisot erottaa vain ohut sermi.

”Olemme me erillään silloin, kun minä käyn kaupassa”, Tapio Saarikivi naurahtaa.

Mutta eikö toiseen kyllästy, kun on koko elämän yhdessä?

Tutkimusten perusteella kyllä. Väestöliiton tutkimusprofessorin Osmo Kontulan mukaan nuorena solmittujen liittojen eroriski on suurempi kuin myöhemmällä iällä solmittujen.

”Usein eron syynä on se, että on oltu saman kumppanin kanssa koko aikuisikä. Vuosien mittaan kasautuu erilaisia pettymysten aiheita, ja toinen tuntuu muuttuvan erilaiseksi kuin se ihminen, johon alunperin rakastui. Jossain vaiheessa aletaan miettiä, että tässäkö se elämä olikin. Ihmisistä tulee uteliaita sen suhteen, minkälaista olisi jonkun toisen kanssa.”

Avioerot eivät ole enää kummajainen myöskään Saarikivien sukupolvelle, ja yhä useammat parit eroavat eläkeiässä.

Sirpa ja Tapio Saarikivi eivät ole moista miettineet. Yhteen on hiouduttu niin hyvin, ettei jaettua elämää tulisi mieleenkään heittää hukkaan hetken huumassa.

”Vaikka kohtaisin minkälaisen adoniksen, en voisi olla ajattelematta sen seurauksia. Mitä kaikkea se tuhoaisi”, Sirpa Saarikivi pohtii.

Toki Saarikivetkin istuvat välillä ulkomaanreissuilla ravintolassa ja tuijottelevat hiljaa ikkunasta ulos, kun ei ole mitään sanottavaa. Silloin Sirpa Saarikivi katsoo miestään ja kuvittelee, että he ovat ensitreffeillä. Se tepsii joka kerta.

Joskus suhteeseen löytyy uusi suunta kuitenkin vasta kriisin kautta.

Ville Männikkö
Satu Laatikainen ja Jani Heikkinen tietävät, että pitkässä suhteessa voi rakastua uudelleen.
Satu Laatikainen ja Jani Heikkinen tietävät, että pitkässä suhteessa voi rakastua uudelleen.

Lapset oli laitettu ajoissa nukkumaan, mutta keittiössä paloi valo. Satu Laatikainen ja Jani Heikkinen istuivat tapansa mukaan keittiön pöydän ääressä juttelemassa. Nyt sävy oli vakava. Molemmista tuntui siltä kuin arki olisi hiivuttanut tunteet. Jompikumpi sanoi sen ääneen: haluammeko me oikeasti jatkaa lopun elämämme yhdessä.

”Kaipasin suuria tunteita. Olimme sellaisessa alhossa, että rakkaus ei näkynyt kirkkaana. Olimme hukanneet yhteisen ytimen”, Laatikainen, 41, sanoo.

Tuolloin kolmekymppinen pariskunta oli ollut yhdessä 16-vuotiaasta saakka, siis koko aikuisikänsä. Tuntui kuluneen ikuisuus siitä, kun kajaanilainen hippityttö oli rakastunut Ramonesia kuuntelevaan pörröpäähän.

Nyt arki täyttyi lapsiperheen velvollisuuksista. Yhteinen haaveilu oli vaihtunut suorittamiseen.

”Minulla on kaikki pöydälle -meininki. Synkimmistäkin ajatuksista pitää puhua. En tyydy siihen, että Satu vastaa, ettei mikään vaivaa, jos oikeasti vaivaa. Haluan kaivella asioita niin kauan, että ongelmien todellinen syy löytyy”, Jani Heikkinen sanoo.

Niinpä pariskunta puhui, puhui ja puhui, niistä kipeistäkin asioista. Se helpotti, että toinen kuunteli ja yritti ymmärtää.

Hiljalleen molemmat muistivat, miksi rakkaus oli syttynyt kajaanilaisessa lukiossa. Kipinä oli tallella, se oli vain unohtunut arjen kiireisiin.

”Pystyimme alusta saakka puhumaan kaikesta, ja aika pian oli selvää, että tässä jutussa on jotain erityistä. Ollessamme lukion toisella luokalla isäni sairastui vakavasti ja kuoli. Jani oli tukenani ja auttoi näkemään valon tulevaisuudessa. Uskon, että tämä kokemus on luonut suhteeseemme tunteen peruskalliosta”, Laatikainen sanoo.

Yhdessä voitetut vaikeudet ovatkin tutkimusten mukaan yksi merkittävä yhteen hitsaava tekijä pitkässä parisuhteessa, sanoo paripsykoterapeutti Tuula Pukkala. Hän haastatteli kasvatustieteiden väitöskirjaansa varten kauan yhdessä olleita aviopareja.

”Esimerkiksi sairastuminen, talousongelmat tai vanhemman menettäminen ovat elämän käännekohtia. Niissä moni on oivaltanut, kuinka suuri tuki kumppani on. Rakkautta on helppo vannoa, kun kaikki on hyvin, mutta vaikeuksissa sitä koetellaan. Kriisit ovat kasvun mahdollisuuksia”, Pukkala sanoo.

Hän on työssään terapeuttina havainnut, että pitkään yhdessä olleilla pareilla on lukemattomia tapoja ratkaista ristiriitoja. Sitä Pukkala ei osaa sanoa, onko tämä pitkän suhteen syy vai seuraus.

”Se kuitenkin tiedetään, että pitkässä suhteessa elävillä on usein paremmat vuorovaikutustaidot kuin eroon päätyneillä”, Pukkala sanoo.

Juuri kyky puhua on Heikkisen ja Laatikaisen mukaan heidän suhteensa salaisuus. Ja kun jaksaa kuunnella, mitä toisella on sanottavaa, voi rakastua uudelleen.

Niin on käynyt heille monta kertaa.

”Olemme onneksi malttaneet olla tekemättä liian nopeita ratkaisuja. Aika antaa etäisyyttä ja ymmärrystä asioihin”, Laatikainen sanoo.

Vaikka pari on ollut yhdessä 25 vuotta, he löytävät toisistaan edelleen särmää. Kun Jani alkaa paasata yhteiskunnasta, Satu on usein tahallaan vähän eri mieltä. Pian menossa on vilkas keskustelu. Molemmilla on myös omat harrastukset ja paljon omia ystäviä.

”Se, ettei voi koko ajan ennakoida, mitä toinen on sanomassa, on hieno asia. Satu on älykäs ja kaunis. Minulla on käynyt hyvä tuuri”, Heikkinen sanoo.

Hän ajattelee, että pitkä suhde on hieman kuin heidän 1920-luvulla rakennettu kotitalonsa.

”Perustukset ovat vahvat ja kunnossa. Vähän väliä pitää katsoa, kuinka talo voi ja rempata, kun tulee tarve.”

Tuula Pukkala pitää Heikkisen talovertausta hienona.

”Mikään ei ole kauniimpaa kuin tulla rakastetuksi virheineen, ja juuri siihen on pitkässä suhteessa erityinen mahdollisuus. Kun ihminen huomaa, että tulee rakastetuksi myös heikkoine puolineen, se voi parhaimmillaan korjata lapsuuden traumoja.”

Pukkala havaitsi tutkimuksessaan, että pitkät suhteet periytyivät. Ne, jotka olivat kotona nähneet ja saaneet rakkautta, pystyivät antamaan ja vastaanottamaan sitä myös parisuhteessa.

Saarikivet ovat tästä hyvä esimerkki. Sekä Sirpa että Tapio ovat pitkien suhteiden suvuista, ja myös heidän 32-vuotias poikansa löysi puolisonsa 16-vuotiaana.

”Emme me ole yrittäneet lapsia neuvoa. Ehkä he vain ovat kotoa saaneet uskoa siihen, että nuoruuden suhde voi onnistua”, Tapio Saarikivi sanoo.

Saarikivien mukaan yksi pitkän suhteen parhaista asioista on se, että vuosien aikana on löydetty molemmille sopiva tapa elää arkea (Tapio käy kaupassa, ruoka laitetaan yhdessä ja arkiaamuinakin noustaan vasta, kun jaksetaan), osoittaa hellyyttä ja ärtymystä. Nuorempana Sirpaa ärsytti se, ettei Tapio suostunut riitelemään. Sirpa taas päästi suustaan ulos kaiken, mitä suutuspäissään ajatteli. Nykyään Saarikivet ovat lähentyneet toisiaan: riidellään, muttei syydetä loukkauksia. Samoin on käynyt romantiikan suhteen.

”Me olemme kovia pussailemaan. Välillä pussaillaan niin, että huulet rohtuvat”, Sirpa Saarikivi sanoo.

Nyt Saarikivet suunnittelevat yhteisiä eläkepäiviä. Silloin muutetaan ehkä talveksi Teneriffalle ja mökkeillään.

”Ajattelen, että me olemme match made in heaven. Jos joskus jään yksin, sitten olen yksin. En usko, että voisin ikinä löytää ketään yhtä hyvää kuin Tapio”, Sirpa Saarikivi sanoo.

Suomen vanhin avioliitto on kestänyt 80 vuotta - Helvi ja Veikko Ylikorpi selvisivät poliostakin
Suomen vanhin avioliitto on kestänyt 80 vuotta - Helvi ja Veikko Ylikorpi selvisivät poliostakin
Helsinkiläiset Helvi ja Veikko Ylikorpi ovat Suomen pisimpään naimisissa ollut aviopari. Vuonna 1955 Veikolla oli uudistilan vintillä orkesteriharjoitukset, kun Helvi sai alakerran makuuhuoneessa hirvittävän kipukohtauksen. Toimittaja Katja Kuokkanen HS. Kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!