Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko sisukkaaksi oppia? Kyllä, sanoo asiantuntija, mutta se vaatii vastoinkäymisiä

Menetyksistä selviäminen on psyykkistä työtä, jossa auttaa puhuminen ja liikunta.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Kyky ponnistaa takaisin vastoinkäymisistä ja sopeutua vaikeisiin tilanteisiin ei ole lukkoonlyöty ominaisuus, vaan se kehittyy vastoinkäymisten kautta. Näin toteaa tutkija Emilia Lahti tänä syksynä ilmestyneessä Sisu-kirjassa. Kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista ajattelee, että sisua voi kehittää.

2. Isoista vastoinkäymisistä selviämisessä auttavat erityisesti fyysinen työ, liikunta ja puhuminen, kertoo Heli Vihottulan tuore kasvatustieteen väitöstyö.

Traumaattisista tapahtumista selvinneiden tarinoissa nousi esiin myös taito huomata ja yhdistellä yksittäisiä positiivisia asioita, muistikuvia ja hetkiä sekä nähdä itsensä aktiivisena toimijana, ei uhrina.

3. Kärsimyksen jalostava vaikutus on latteus, mutta joillakin kriisi todella käynnistää myönteisen muutoksen.

Yhdysvaltalaistutkijat kutsuvat sitä traumaperäiseksi kasvuksi: ihminen rohkaistuu, vahvistuu ja näkee uusia mahdollisuuksia. Elämän arvostus, myötätunto ja läheisyys lisääntyvät.

4. Avoin asenne uusiin asioihin auttaa, mutta yltiöpositiivinen ei tarvitse olla. Sekä kielteisten että myönteisten muutosten tunnustaminen kriisissä ennustaa suurempaa henkistä kasvua.

Käänny myös muiden puoleen ja avaudu. Sosiaalinen tuki lisää stressinsietoa ja sitkeyttä. Saman kokeneilta vertaisilta saa perspektiiviä ja tukea oman selviytymistarinan luomiseen.

5. Menetyksistä ja epäonnistumisista yli pääseminen on rankkaa psyykkistä työtä. Rising Strong -kirjan kirjoittaneen tutkijan Brené Brownin mukaan resilienssiä eli palautumiskykyä edistää ennen kaikkea valmius sietää epämukavia ajatuksia ja tunteita.

Satu Kettunen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!