Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittiset johtajat vanhenevat muita ihmisiä nopeammin, kertoo tutkimus

Elämä
 
Helsingin Sanomat
Jonathan Ernst / Reuters
Vastavalittu puhemies Paul Ryan puhui Yhdysvaltain kongressille Washingtonissa lokakuun lopussa.
Vastavalittu puhemies Paul Ryan puhui Yhdysvaltain kongressille Washingtonissa lokakuun lopussa. Kuva: Jonathan Ernst / Reuters

Poliittisen vastuun kantaminen ei ole näinä aikoina herkkua, mutta ilmeisesti se ei ole sitä koskaan.

Harvardin yliopiston tutkijat totesivat, että vaaleilla valitut poliittiset johtajat ikääntyvät nopeammin kuin kansalaiset keskimäärin ja heillä on suurempi riski kuolla ennenaikaisesti, kertoo Medical News Today.

Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan Andrew R. Olenskin tutkimuksen kohteena oli 279 kansallisissa vaaleissa valittua poliittista johtajaa ja 261 nousevaa poliitikkoa yhteensä 17 maasta vuosilta 1722-2015.

Olenski ja hänen tutkimusryhmänsä selvittivät, montako vuotta poliitikot elivät sen jälkeen, kun heidät oli viimeisen kerran valittu vaaleilla parlamentin ja hallituksen jäseneksi. Tutkijat vertasivat saamaansa aineistoa yleisiin kansalaisten jäljellä olevia elinvuosia mittaaviin aineistoihin. Kunkin poliittisen johtajan elinvuosia verrattiin saman ikäisten ja samaa sukupuolta olevien keskimääräiseen elinajanodotteeseen.

Tutkijat havaitsivat, että nouseviin poliitikkoihin verrattuna hallituksen johtopaikoilla olevat elivät keskimäärin 2,7 vuotta lyhyemmän elämän ja heillä oli 23 prosenttia suurempi riski kuolla ennenaikaisesti.

Syytä johtavien poliitikkojen ennenaikaiseen vanhenemiseen ei tutkimuksessa selvitetty, mutta tutkijat arvelivat, että se saattaa johtua stressistä ja kuluttavista elintavoista.

Britannian parlamentaarikoilla asiat ovat sen sijaan paremmin.

Toinen, Britannian Exeterin lääketieteellisen tiedekunnan tutkimus osoittaa sitä vastoin, että Britannian parlamentaarikot elävät pidempään kuin muut.

Tutkimusaineistona oli 4 950 Britannian parlamentin ylä- ja alahuoneen jäsentä, jotka elivät vuosina 1945-2011.

Tutkijat vertasivat parlamentin kahden kamarin jäsenten elinikää Britannian keskimääräiseen elinajanodotteeseen siitä ajankohdasta alkaen, kun henkilö valittiin parlamenttiin.

Tutkijat havaitsivat, että kuolleisuusluvut parlamentin jäsenten joukossa olivat 28 prosenttia alhaisemmat kuin väestöllä keskimäärin. Ylähuoneen jäsenten kuolleisuusluvut olivat jopa 37 prosenttia alhaisemmat.

Vuosina 1945-1999 kuilu parlamentin jäsenten ja muun väestön kuolleisuuden välillä kasvoi merkittävästi. Tutkijoiden mukaan parlamentin jäsenten edustavuus suhteessa kansalaisiin väheni huomattavasti tuona ajanjaksona.

Kaikkein alhaisimmat kuolleisuusluvut olivat konservatiivipuolueen kansanedustajilla, jotka tulevat tunnetusti ylemmistä sosiaaliluokista.

”Sosiaalinen eriarvoisuus elää ja voi hyvin Britannian parlamentaarikkojen joukossa”, tutkijat totesivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!