Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tökeröin tapa antaa pakit on jättää vastaamatta viesteihin

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

”Katso nyt! Se on lukenut kaikki viestini!”

Ystäväni esittelee minulle ihastukselleen lähettämiään WhatsApp -viestejä. He ovat tutustuneet deittisovelluksen kautta, ja kivan tapaamisen jälkeen kumpikin on lähetellyt tiheään tahtiin flirttailevia viestejä. Yhteydenpito ihastuksen puolelta on kuitenkin loppunut kuin seinään. Koska WhatsApp paljastaa vastaanottajan lukeneen viestit, ystäväni ei voi lohduttautua sillä mahdollisuudella, että ihastus on hukannut puhelimensa tai makaa kotonaan verilammikossa.

Tietoista entisen kiinnostuksen kohteen välttelyä on todennäköisesti harrastettu ihmiskunnan synnystä saakka – tai vähintäänkin siitä lähtien, kun puhelinvastaajat mahdollistivat soittajien seulomisen.

Yhteiset sosiaaliset piirit ex-riiatun kanssa velvoittavat ainakin jossain määrin asialliseen käytökseen pakkeja annettaessa. Sen sijaan online-tilassa luotu tai ylläpidetty romanttinen kontakti tuntuu olevan kovin helppo vaihtaa offline-tilaan ilman että välien katkaisusta jaksetaan mainita.

Vanhaa ilmiötä on alettu kuvata uudella termillä ghosting, jonka Collins English Dictionary valitsi yhdeksi vuoden 2015 sanoista. Sanakirjan mukaan ghostaaminen tarkoittaa romanttisen suhteen lopetusta siten, ettei enää vastaa toisen osapuolen kommunikointiyrityksiin. Vastoin yleistä luuloa ghostaaminen tai ghostatuksi tuleminen eivät katso sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista.

Kaikki yhteydenpidon lopettaminen ei toki ole ghostaamista. Jotkut romanssin poikaset kuivahtavat kokoon itsestään, ja yhteydenpito sammuu sanattomasta sopimuksesta. On ex-rakastajia, jotka eivät ymmärrä selkokielelläkään, ettei homma toimi – puhumattakaan niistä, jotka vaikuttavat olevan vaaraksi itselleen tai muille – jolloin on järkevää julistaa radiohiljaisuus. Ja tokihan elämässä voi tulla force majeure -tyyppisiä tilanteita, joissa päätyy esimerkiksi tekstaamiskyvyttömänä sairaalaan.

Muissa tapauksissa suhteet ja niiden tyngät on syytä lopettaa niin hyvätapaisesti kuin mahdollista – muutaman lauseen peruskohtelias viestikin on ankeudessaan parempi kuin tylyn tökerö ghostaaminen. Suojellessaan itseään vaikean keskustelun käymiseltä katoamistempun tekevä loukkaa ghostattua pahan kerran: on parempi tuottaa toiselle pettymys kuin jättää tämä inhottavaan epätietoisuuden tilaan.

Yritin lohduttaa ghostaajan kohdannutta ystävääni sillä, ettei hän todennäköisesti menettänyt paljoakaan. Kyvyttömyys puhua kiusallisista asioista ja ottaa toinen huomioon kun eivät kerro mistään parhaimmasta mahdollisesta kumppanimateriaalista.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!