Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun varaamme itsellemme vain antajan roolin, kasvaa kiusaus syyttää lasta kiittämättömäksi

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Pakettikateuttaan ulvova lapsi haastaa joulumielen. Näyttävä kiittämättömyysperformanssi on kohtuuton palkka kaikesta budjetoinnista, kalenterikriiseistä ja salailusta. Minkä sille mahtaa, että kaikkein toivotuin muovipalapaketti oli kerta kaikkiaan joka kaupasta loppu. Viime hetken ostoksilla hikoilevan vanhemman hätävararatkaisu, toiseksi toivotuin muovipalapaketti, tiedettiin jo koreaan paperiin käärittäessä ylihintaiseksi virheeksi.

Syyn voisi tietysti sysätä tonttujen osaamattomuuden niskoille, mutta kyllä me vanhemmat tiedämme totuuden. Moni lelu katalogissa kaunis, vaan avattuna liian nopeasti koottu ja huonompi kuin kaverilla. Toivotuinkin lahja olisi ollut ”so last season” viimeistään päiväkodin lelupäivän jälkeen.

Siksipä jo lasten toivelistaa lukiessa mielessä taistelevat lahjan antajan ja pettymyksen aiheuttajan ristiriitaiset roolit.

Hyväähän me antamisella tarkoitamme. Haluamme ilahduttaa, olla anteliaita, liikuttua nähdessämme lasten kasvoilta paistavan innon. Itsellemme emme toivo varsinaisesti mitään, paitsi silkohapsisia kiitollisia kullannuppuja. Ja juuri siinä teemme karhunpalveluksen lapsillemme. Kun varaamme itsellemme vain antajan roolin, kasvaa kiusaus syyttää lasta kiittämättömäksi.

Tämän joulun liikuttavin lahjani oli vaaleanpunainen teippiryteikkö, jonka koloista paistoivat kuluneet kengän korot. Mikä yllätys: kolme numeroa liian pienet ysärikorkkarit! Miehen vastaavaan pakettiin oli ympätty pyssymiespokkari vuodelta 1987. Pakettikorttia ei ollut, mutta viisivuotiaan kasvot hehkuivat paljastavaa antajan intoa.

Tonttulakissaan itkuraivareita virittelevä lapsikaan ei ehkä ole hemmoteltu, vaan hänet on jumitettu vastaanottajan rooliin. Koska me vanhemmat muistamme antaa lapsiemme olla ilahduttajan, antajan tai yllättäjän kiitollisessa roolissa?

Kiittämättömyys on maailman palkka, mutta se ei haittaa niin paljon, kun saa itsekin kokeilla vastaanottajan roolia. Sen saadakseen täytyisi vaan malttaa ottaa vastaan.

Päiväkodissamme homma on tajuttu. Lapsen kotiin kulkevat piirrokset ovat kaikki omistettu äidille tai isälle. Puoliksi väritettyyn Kätyrin kuvaankin on ladattu huikea lahja. Kaikki se rakkaus, jonka lapset meille ojentavat kysyen samalla: kelpaanko? Onko rakkauteni niin arvokas, että se ilahduttaa sinua? Sama kysymys kuultaa leikkiin kutsuissa, pelitaitojen esittelyissä, pienissä kertomuksissa päivän kulusta, peittelemään pyytelyssä.

Jatkuva vastaanottaminen ja kiitollisuus voi olla tietysti rasittavaakin, etenkin jos haluaisi vain antaa. Silloin tulee helposti torjuttua lapsen aloite. Jos hassusti käy, emme kutsu torjuntaamme kiittämättömyydeksi, vaan kiireeksi, aikuisten jutuksi tai omaksi ajaksi. Antamistakin kutsumme huomionhakemiseksi, roikkumiseksi tai jatkuvaksi kinuamiseksi. Ja lapsen oikeutettua pettymystä kiukutteluksi.

Voihan olla niinkin ikävästi, ettei torjuntamme syy olekaan ajankäyttöön liittyvä. Ehkä vanhempi ei suostu lapsen rakkauden vastaanottajaksi, koska ei koe olevansa siihen oikeutettu. Aikuinen kelpaa vain antajana, ja lapsi vain ilahtujana. Vanhempi ei huomaa, miten jatkuvan vastaanottajan raskas rooli jää lapsen kannettavaksi.

Kivistävissä lahjakorkkareissa jaksaa hymyillä juhlan verran, mutta se ei vielä riitä. Lasten rakkauslahjoja olisi meille jaossa pitkin vuotta. Täytyy vain malttaa luopua lahjalistamme kaikkein toivotuimmasta paketista: alati kiitollisesta lapsesta.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!