Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”En näe syytä lähteä hyvästä suhteesta” – Kumppanin uskottomuus ei aina johda eroon

Pettäminen on usein parisuhteen kovin kriisi, mutta aina se ei johda eroon. Nelikymppisen Tiinan aviomies on pettänyt vaimoaan monta kertaa. Tiina ei silti näe syytä lopettaa hyvää suhdetta.

Elämä
 

Mies on kamalan vaikeana ja tuskissaan. Parikymppinen Tiina näkee heti tämän naamasta, että nyt on jokin pielessä.

Tiina kysyy, mikä on. Mies sopertelee, että nyt tuli hölmöiltyä. Että tuli petettyä.

Miten sellaiseen reagoidaan? Tiina saa itkuraivarit. Saatanan ukko!

On marraskuu. Tiina säntää asunnosta ulos, ei ehdi tuohduksissaan edes laittaa kenkiä jalkaan.

Pariin päivään hän ei puhu miehelleen mitään. Sitten hän lähtee kävelylle metsään ja oivaltaa jotakin mullistavaa.

Siitä on nyt aikaa viitisentoista vuotta. Mies on pettänyt sen jälkeen viisi tai kuusi kertaa. Siitä huolimatta Tiina sanoo nyt:

”En näe mitään syytä lähteä hyvästä suhteesta.”

Pettäminen sattuu yleensä pahasti. Uskottomuuden paljastuminen aiheuttaa luultua useammin traumaattisen kriisin, selviää psykoterapeutti ja perheterapeutti Annikki Kaikkosen tuoreesta väitöstutkimuksesta.

”Traumaattiselle kriisille tyypillistä on, että vuosienkin jälkeen muistaa valokuvantarkasti sen hetken, jolloin sai tietää uskottomuudesta. Trauma on kokemus, joka ylittää psyykkiset puolustusmekanismit ja inhimilliset selviytymiskeinot.”

Väestöliiton tutkimuksen mukaan parisuhteessa olevien pahin pelko on, että toinen pettää.

”Erityisen paha on pitkään jatkettu petos, kenties jonkun sellaisen kanssa, joka kuuluu lähipiiriin”, kertoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Joidenkin tutkimusten mukaan nainen ja mies kokevat erilaisen pettämisen eri lailla, Vaaranen sanoo.

”Yleisellä tasolla nainen on herkempi sille, jos on petetty tunnetasolla, eli mies on rakastunut tai ihastunut toiseen. Mies taas on herkempi, jos kyseessä on seksuaalinen syrjähyppy.”

Koska pettäminen on joka tapauksessa yleensä raju kolaus, on helppoa ymmärtää Tiinan ystävän reaktiota, kun Tiina kertoi miehen pettämisestä.

”Hän kysyi, miten hän pystyy auttamaan minua nyt, kun eroamme mieheni kanssa. Hän halusi tukea tulevaa yksinhuoltajuuttani. Keskustelu meni lopulta siihen, että yritin kääntää hänen päätään. Että emme ole eroamassa”, Tiina sanoo.

Tutustutaan Tiinaan.

Hän on viehättävä nelikymppinen nainen. Jos hän olisi Sinkkuelämää -sarjan hahmo, hän ei olisi prinsessamainen Charlotte, muttei myöskään kaikista räväkin Samantha.

Tiina olisi Miranda. Se asianajaja, joka on hauska ja analyyttinen.

”En ole ollenkaan romanttinen. Minulla ei ole tapana suhtautua asioihin tunteella.”

Hän on ollut oikeastaan aina parisuhteessa. Ensin oli niitä tavallisia teiniaikojen suhteita, kunnes 19-vuotiaana lukiolaisena hän tapasi nykyisen miehensä Matin.

Matti oli viisi vuotta vanhempi ja puhui Tiinan tainnoksiin hauskoilla jutuillaan. He menivät parin vuoden seurustelun jälkeen naimisiin.

Muutaman vuoden päästä häistä mies petti ensimmäisen kerran.

Kun hän kertoi siitä Tiinalle, Tiina piti mykkäkoulua pari päivää.

Sitten hän lähti kävelylle.

”Olin metsän keskellä aukiolla, ja yhtäkkiä mieleni rauhoittui. Seisoin siinä ja mietin, että itse asiassa minusta ei tunnu tältä. Jos ihan rehellinen olen, en ole kauhean järkyttynyt.”

Tuli mieletön vapautumisen tunne.

”Nauroin. Kuvittelin miestäni, joka oli aivan hajalla. Mietin, että hän on saanut pari päivää nyt kärsiä, voin jo lopettaa.”

Tiina ymmärsi, että oli reagoinut pettämiseen sillä tavalla kuin siihen kuuluu reagoida. Sillä tavalla, miten olemme oppineet, että pettämiseen reagoidaan. Oli oivaltava kokemus tuntea sitä, miltä oikeasti tuntuu.

”Ehkä saatoin ajatella, että miehet ovat niin vietävissä – että ’sinäkin, Brutukseni.’ Ajattelin myös, että nyt tämäkin on koettu. Katsotaan, jääkö tämä viimeiseksi kerraksi.”

Ei se jäänyt.

Matin pettämiset tapahtuivat kymmenen vuoden aikana perinteisissä merkeissä: pikkujouluissa, työmatkoilla, juovuksissa, aina eri naisen kanssa.

Tiinan mielestä pettämistä on kahdenlaista, ja hänen miehensä on syyllistynyt niistä vain toiseen. Se on uskottomuutta, jossa on kyse pelkästään seksistä.

”Ilmeisesti tilaisuus teki varkaan. Onhan se nyt jännää olla jonkun muun kuin oman vaimon kanssa. Ja se on kiellettyä ja siitä voi jäädä kiinni – tosi jännää!” Tiina sanoo.

Sitten on sellaista pettämistä, jossa ollaan syvemmässä suhteessa yhteen ja samaan ulkopuoliseen. Se olisi sitä psykoterapeutti Vaarasen mainitsemaa pitkäaikaista petosta.

”Sellaista en katselisi. Sehän tarkoittaisi, että hän saa siltä toiselta jotain, mitä minulta ei saa”, Tiina sanoo.

Tiina ei ole ollut uskoton, vaikka mahdollisuuksia olisi kuulemma ollut.

”Hän ei ehkä kestäisi sitä. Jos pettäisin, en varmaankaan siksi kertoisi hänelle sitä.”

Psykoterapeutti Kaikkosen mukaan miesten pettäminen on edelleen yleisesti hyväksyttävämpää kuin naisten.

”Miesten keskinäinen ryhmädynamiikka on keskeinen pettämistä ylläpitävä ja salaava mekanismi. Miehillä on kollektiivinen muisti siitä asiasta. On kuultu jo nuorina tarinoita siitä, kuinka tunnustaa ei saa, vaikka jäisi rysän päältä kiinni”, Kaikkonen sanoo.

Naiset eivät hänen mukaansa puhu keskenään samalla tavalla näistä asioista.

Tiinan mies tunnusti. Oliko se hyvä juttu – eli kannattaako tunnustaa, jos pettää?

Tutkimusten mukaan vastaus on selvä kyllä, kertoo Vaaranen.

”Jos pariskunnassa on tapahtunut pettämistä ja se on tunnustettu, viiden vuoden päästä 60 prosenttia pareista on yhdessä. Jos on petetty eikä kerrottu, viiden vuoden päästä 20 prosenttia on yhdessä.”

Vielä parempi on olla pettämättä ollenkaan. Tällaisista pareista nimittäin 80 prosenttia oli viiden vuoden päästä edelleen yhdessä.

Psykoterapeutti Kaikkonen arvioi, että tunnustaminen on kaikesta huolimatta harvinaista.

”Yleensä paljastuminen tapahtuu jonkin laitteen, vaikkapa kännykän tai tietokoneen kautta. Silloinkin tunnustetaan vain se, mistä on jääty kiinni”, Kaikkonen sanoo.

Sitä, kuinka paljon pettämistä tapahtuu määrällisesti, ei Kaikkosen mukaan voi tietää, mutta ilmiö on yleinen. Tyypillisin tarina Kaikkosen tutkimuksissa oli se, että pienten lasten äiti tuli petetyksi.

Siitä voi toipua.

”Petetyksi tulleiden pienten lasten vanhempien toipumiskertomuksissa korostuu hyvä tunnesuhde omiin lapsiin. Tukipilareita olivat työn ja lasten lisäksi hyvä suhde omiin läheisiin, ystäviin ja työtovereihin sekä ammattiapu.”

Pettämisen syitä olisi Kaikkosen mukaan banaalia alkaa määritellä yleisellä tasolla.

”Mitä enemmän tähän asiaan perehtyy, sitä selvemmäksi käy, että ei ole mitään tiettyjä syitä, vaan syyt ovat moninaiset ja monimutkaiset.”

Hyvääkin pettämisestä voi seurata. Paljastuminen voi vyöryttää pintaan tunteet ja ongelmat, joista ei ole ennen puhuttu.

Pettäminen on joillekin hätähuuto. Kun suhteessa menee huonosti ja siitä puuttuu läheisyys, jompikumpi saattaa pettää ja alitajuisesti toivoa jäävänsä kiinni, jotta saisi kerrottua toiselle vaikeista tunteistaan.

”Siinä on mahdollisuus parantaa suhdetta radikaalisti”, Vaaranen sanoo.

Tiinan ja Matin suhteessa pettämisen roolit ovat vähän hullunkuriset.

Matti pettää, tuntee syyllisyyttä ja on vaikeana. Hän tunnustaa, häpeää, eikä kehtaa kertoa tai keskustella asiasta ulkopuolisten kanssa.

Mattia ei kuulla tässä artikkelissa, koska hän kokisi asiasta puhumisen vaivaannuttavaksi. Hän on joskus ehdottanut itselleen ammattiapua.

Tiina lohduttaa miestään ja sanoo, että älä nyt, olet ihan hyvä ihminen, sattuuhan sitä.

Tiinalla ei ole ongelmia puhua pettämisestä ja vähän nauraakin sille. Mattia juttu ei huvita yhtään.

”Olen ajatellut asiaa vähän samalta kannalta kuin teini-ikäisen lapsen kanssa. Kotiin voi aina tulla, oli tapahtunut mitä tahansa, ja aamulla asiasta keskustellaan.”

Monet petetyt kyseenalaistavat oman riittävyytensä. Lisäksi he alkavat kiusata itseään kuvittelemalla yksityiskohtia pettämisestä.

Ei Tiina. Hän ei ole käynyt Matin kanssa syväluotaavia keskusteluja tapahtumista.

”Miksi kysyisin sellaisia kysymyksiä, joihin en halua vastausta? Että oliko se hotellihuoneessa, vai jo käytävällä? Ei se minua kiinnosta.”

Tiinalla ei ole tarvetta tietää edes sitä, miksi Matti on pettänyt. Hän ei ole koskaan tuntenut, että hän ei riittäisi Matille tai että hänessä olisi jotain vikaa.

Tavallaan pettäminen on jopa lähentänyt häntä ja Mattia, Tiina sanoo. Hän rakastaa miestään tämän virheistä huolimatta – myötä- ja vastoinkäymisissä.

”Kaikki ihmiset ovat inhimillisiä ja pystyvät kehittymään, myös ihmissuhteissa. Ei ole mitään vakiintunutta mallia, jonka mukaan kaikkien parisuhteiden pitäisi mennä.”

Psykoterapeutti Vaaranen on ainakin osittain samaa mieltä.

”Jokainen parisuhde on erilainen, ja kyse on aina kahden ihmisen – ei ulkopuolisten – välisestä sopimuksesta. Kahdestaan sovitaan, mitä hyväksytään ja mikä ei.”

Käänne tuli kuusi vuotta sitten.

Tiinan ja Matin perheeseen oli tulossa toinen lapsi. Kun Tiina silloin kuuli, että Matti oli taas pettänyt, pariskunta keskusteli vakavasti.

Samoihin aikoihin ystäväpariskunnat olivat kokeneet pettämistä ja eroja.

”Sanoin, että mieti nyt. Olet nähnyt, mitä tällainen voi aiheuttaa ja miten hankalaksi tilanne voi käydä.”

Lähipiirin ongelmien myötä Matti ymmärsi kunnolla, kuinka paljon hänellä on menetettävää, Tiina kertoo.

Nyt Matti välttelee tilanteita, joissa hän on aiemmin pettänyt. Hän ei käy esimerkiksi pikkujouluissa. Ja jos hän lähtee illalla ulos, hän on usein kotona jo ennen puolta yötä.

Nämä ovat Tiinalle merkkejä siitä, että Matti haluaa panostaa suhteeseen ja muuttua. Sitä Tiina arvostaa.

Mitä jos nyt tulisi tietoon, että Matti on taas pettänyt?

”Minun pitäisi miettiä ihan uudelleen arvioni hänestä ihmisenä. Jouduttaisiin miettimään entistä tarkemmin, mistä pettäminen johtuu.”

Nyt suhteessa menee Tiinan mukaan paremmin kuin koskaan.

”Minulla on todella hyvä näin. Meillä on edelleen tosi hauskaa yhdessä ja vetovoima on jäljellä. Ja tietenkin lapset, yksinhuoltajilla on aika rankkaa.”

Tiina haluaa tehdä selväksi, että hän ei ota kevyesti miehensä pettämistä. Ei se mukavaa ole.

Mutta siitä voi selvitä.

Tiinan ja Matin nimet on muutettu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!