Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unelmien vuosi syntyy korvien välissä

Ota uuden vuoden tavoitteeksi haaveilu. Se kannattaa monesta syystä, sanovat tutkijat.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Nykyhetkeen keskittyminen rauhoittaa ja tekee onnelliseksi. Myös kyky uppoutua ajoittain omaan haavemaailmaan on rikkaus.

Tutkijat erottavat rakentavan päiväunelmoinnin mielen harhailusta, joka on vain kyvyttömyyttä keskittyä tai ahdistavaa vellomista. Ihminen, joka osaa säädellä tarkkaavaisuuttaan joustavasti, hallitsee usein sekä myönteisen haaveilun että tietoisen läsnäolon.

2. Huolissa jumittaminen kuormittaa, mutta positiiviset mielikuvat tulevasta tukevat minäkuvaa ja auttavat eteenpäin. Unelmoinnilla voi olla tärkeä rooli oman elämän suunnittelussa ja tavoitteiden asettamisessa, toteavat Kalifornian yliopiston tutkijat.

3. Haaveilu tukee luovaa ongelmanratkaisua. Vapaasti vaeltava mieli löytää vaihtoehtoja, joita pinnistelemällä ei keksi. Päiväunelmointi asettuu tietoisuuden tilana unennäön ja keskittyneen ajattelun väliin. Mieli simuloi tulevia tapahtumia, sosiaalisia tilanteita ja ihmisten mahdollisia reaktioita.

4. Mielikuva tulevasta motivoi. Eräässä kokeessa opiskelijoille annettiin tuntien jälkeen aikaa kuvitella tulevaisuuttaan. Haaveilu vahvisti sitoutumista koulunkäyntiin ja kykyä ryhtyä toteuttamaan toiveitaan.

Haavekuvia kannattaa kuunnella myös uravalinnassa, toteaa Daydreams at Work -kirjan kirjoittaja Amy Fries Psychology Today -lehden blogissaan. Siten voi kokeilla eri elämiä ja rooleja. Kuvitelmat eivät ehkä toteudu sellaisenaan, mutta kertovat suunnasta, johon edetä.

5. Suomalaisista 70 prosenttia haaveilee päivittäin tai lähes päivittäin, kävi ilmi Taloustutkimuksen pari vuotta sitten tekemästä kyselystä. Haaveet auttavat suunnittelemaan tulevaa ja jaksamaan arjessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!