Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistutkimus selvitti koirien pelkoja: Useampi kuin joka kolmas koira kärsii ilotulituksesta

Elämä
 
Kolme vinkkiä koirista ja ilotulituksesta
Kolme vinkkiä koirista ja ilotulituksesta
Koirakoulu Kompassin omistaja Camilla Peura ymmärtää, että joissakin koiraperheissä uudenvuoden ilonpito voi olla koettelemus. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS

Useampi kuin joka kolmas koira kärsii ilotulituksen, ukkosen tai laukausten aiheuttamista kovista äänistä, kertoo uusi suomalaistutkimus.

Niin sanotusta paukkuarkuudesta kärsii jopa 40 prosenttia koirista. ”Tuntuu kovalta luvulta, mutta muualla maailmassa tehdyissä tutkimuksissa on saatu samansuuntaisia tuloksia”, kertoo tutkimusta vetävä Helsingin yliopiston molekyyligenetiikan professori Hannes Lohi.

Hän ei itse omista koiraa, mutta seurailee kotikulmillaan Vantaan Kartanonkoskella useiden koirien elämää.

Lohen ja hänen tutkimusryhmänsä saamien alustavien tutkimustulosten mukaan koiran paukkuarkuuden syyt voivat olla sekä perinnölliset että johtua ympäristöstä.

Rajuimmillaan kovat pamaukset voivat aiheuttaa koirassa voimakkaan paniikin. ”Koira menee ihan sekaisin”, Lohi kuvaa.

”Herää kysymys, voisiko koiran kuuloaistissa olla jotakin poikkeavaa, aiheuttaako ääni koiralle suorastaan kipua, joka johtaa paniikkiin”, Lohi pohtii.

Yhtä kaikki, paukkuarkuus on Lohen mukaan syytä ottaa vakavasti. ”Missään tapauksessa koiraa ei pitäisi viedä keskelle ilotulitusta. Jotkut vievät koiria uutenavuotena jopa maalle säästääkseen niitä rakettien aiheuttamalta pelolta, eikä se tunnu minusta yhtään liioittelulta”, Lohi sanoo.

Paukkuarkuus näyttää olevan yksi koirien yleisimmistä ahdistumishäiriöistä rodusta riippumatta. Kyselyssä koirien omistajat raportoivat arkuutta erityisesti suomenlapinkoirissa, lagotto romagnoloissa, shetlanninlammaskoirissa, vehnäterriereissä ja yllättäen myös labradorinnoutajissa.

”Kun näitä rotuja verrattiin saksanpaimenkoiraan, erot paukkuarkuuden esiintyvyydessä saattoivat olla jopa kymmenen prosenttia”, Lohi kertoo.

Tavallisimmin paukkuarkuus näyttää puhkeavan nuorella koiralla. ”Amerikkalaisissa tutkimuksissa se ilmeni yleisimmin noin vuoden iässä, meidän aineistossamme keskiarvo oli kaksi vuotta”, Lohi kertoo.

Hän muistuttaa, että paukkuarkuus saattaa puhjeta vielä jopa kymmenvuotiaalla koiralla. ”Tässä tapahtuu varmasti oppimista ja ehdollistumista”, Lohi sanoo.

Riskitekijöistä voimakkaimmin on Lohen mukaan noussut esiin se, miten koiraemo on hoitanut pentujaan. ”Jos koira jää vaille emon hoivaa tai saa sitä vain vähän, riski siihen, että koiralla puhkeaa myöhemmin jonkinlainen ahdistus kasvaa merkittävästi”, Lohi sanoo.

Toinen riskitekijä on se, jos koiraa ei pentuna sosiaalisteta riittävästi eli jos koira ei saa seurustella vapaasti toisten koirien kanssa eikä tutustua uusiin paikkoihin ja uusiin ihmisiin.

Myös liikunnalla näyttäisi olevan merkitystä. ”Jos omistaja liikkuu paljon koiransa kanssa ja koiralla on mahdollisuus juosta vapaana, omistajat näyttäisivät raportoivan vähemmän paukkuarkuutta ja arkuutta ylipäätään”, Lohi kertoo.

EU:n rahoittamassa tutkimuksessa on selvitetty koirien ahdistushäiriöitä, kuten paukkuarkuutta, eroahdistusta, aggressioita, pakko-oireisuutta, kuten oman hännän jahtaamista, jopa aktiivisuuden häiriötä ADHD:ta. Tarkoituksena on selvittää häiriöiden taustalla olevia perinnöllisyys- ja ympäristötekijöitä.

Tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa.

”Tutkimme, minkä verran koirilla on erilaisia ahdistumishäiriöitä, millaisia tekijöitä on niiden taustalla ja onko eri rotujen välillä eroja tässä suhteessa. Keskeisenä ideana on selvittää, esiintyykö koirilla samanlaisia ahdistumishäiriöitä kuin ihmisillä ja ovatko niiden riskitekijät samansuuntaisia”, Lohi kertoo.

Koiria koskevaa tutkimusta onkin määrä käyttää mallina tutkittaessa ihmisen perinnöllisiä sairauksia.

Tutkimuksen kohderyhmänä on ollut ensi vaiheessa 3 000 suomalaista koiraa, joiden omistajat ovat täyttäneet kyselylomakkeen internetissä. Tutkimusta on laajennettu nyt 10 000 koiraan ja tarkoituksena on laajentaa sitä vielä lisää.

Lohi toivookin, että kaikki halukkaat koiranomistajat osallistuisivat tutkimukseen täyttämällä kyselylomakkeen.

”Jos saisimme yhtä koirarotua kohti runsaat 600 vastausta, tutkimuksen luotettavuus paranisi. Jos aineisto on liian pieni, vaarana on, että kyselyyn osallistuvat pääasiassa ne, joiden koirilla on ongelmia, mikä saattaa vääristää tuloksia”, Lohi sanoo.

Koirien käyttäytymistä kartoittavaan tutkimukseen voi osallistua täällä. Linkki löytyy myös tutkimusryhmän kotisivuilta.

Pentti Koskinen HS
Paukkuarkuus puhkeaa tavallisimmin parin vuoden iässä.
Paukkuarkuus puhkeaa tavallisimmin parin vuoden iässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!