Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkoholi muuttaa persoonallisuutta – testaa, oletko juhliessasi Kekkonen, Turhapuro, Mymmeli vai herra Hyde

Elämä
 

Kaikki tuntevat tyypin, joka alkaa aina humalapäissään haastaa riitaa. Tai sen ujon ja hiljaisen kaverin, josta tulee firman juhlissa riehakas riskinottaja.

Arkikokemus kertoo, että alkoholi tekee meistä sosiaalisempia, syvällisempiä ja joskus myös sentimentaalisempia kuin selvin päin ollessamme. Nyt asiaa on tutkittu myös tieteellisesti.

Missourin yliopiston tutkija Rachel Winograd määritteli psykologian alaan kuuluvassa tutkimuksessaan neljä erilaista tyyppiä sen mukaan, miten alkoholi vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen ja persoonallisuuteen.

Winogradin tutkimuksen kohderyhmänä oli satoja opiskelijoita, jotka kuvasivat kyselylomakkeella, millaisia he ovat itse ja millaisia heidän kaverinsa ovat selvin päin ja alkoholia nauttineena. Winograd pyrki selvittämään erityisesti sitä, muuttuvatko ihmisen luonteenpiirteet, kuten pikkutarkkuus, ulospäin suuntautuneisuus tai ystävällisyys heidän päihtyessään.

Aineistonsa perusteella Winograd hahmotteli neljä erilaista humalatyyppiä. Kaikkein yleisin niistä on tyyppi, jota kutsumme tässä testissä Kekkoseksi. Hän on ihminen, johon alkoholi näyttää vaikuttavan hyvin vähän. Hän säilyttää juodessaankin kykynsä käydä älykästä ja järkevää keskustelua.

Winogardin mukaan suurin osa ihmisistä edustaa tätä tyyppiä.

Toista tyyppiä kutsumme Mymmeliksi. Hänestä alkoholi tekee yhä mukavamman ja hilpeämmän persoonan, mutta hän säilyttää kuitenkin luotettavuutensa ja vastuuntuntonsa koko illan. Mymmeleitä edusti Winogardin tutkimuksessa 15 prosenttia vastaajista.

Kolmatta tyyppiä kutsumme Uuno Turhapuroksi. Hänen persoonansa muuttuu alkoholin vaikutuksesta aivan toiseksi, kuten Turhapuron, joka alkoi humalassa lausua ulkomuistista Nummisuutarin Eskon monologia, vaikka selvin päin ei edes tiennyt, kuka on Aleksis Kivi. Turhapuro voi olla myös ujo ja hiljainen henkilö, josta sukeutuu humalassa ulospäin suuntautunut casanova.

Neljäs tyyppi on herra Hyde, joka muuttuu alkoholin vaikutuksesta ilkeäksi ja aggressiiviseksi riidanhaastajaksi.

Testaa, miten alkoholi vaikuttaa sinuun ja mihin tutkimuksen kategoriaan kuulut juhliessasi.

Vastattuasi kysymyksiin näet, mitä hahmoa muistutat muutaman drinkin jälkeen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!