Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen aivotutkija varoittaa ”vaginasoittimista” – voi häiritä sikiön univalverytmiä

Suomalainen aivotutkija Eino Partanen sanoo pitävänsä ”pieniasteisena riskinä” sitä, että sikiölle soitetaan musiikkia emättimeen laitettavan soittimen tai vatsaan kiinnitettyjen kaiuttimien avulla.

Elämä
 
Tamponin kaltainen Babypod suunniteltiin sikiöiden musiikkisoittimeksi
Tamponin kaltainen Babypod suunniteltiin sikiöiden musiikkisoittimeksi
Espanjalaistutkimuksen mukaan naisen vaginaan sijoitettu soitin sai sikiöissä aikaan normaalia musiikkia voimakkaamman reaktion. "Kun musiikkia soitettiin vaginansisäisesti, peräti 87 prosenttia sikiöistä liikutti suutaan ja kieltään ja noin puolet heistä availi leukojaan”, kertoi tutkimusryhmää vetänyt lääkäri uutistoimisto Reutersille.

Suomalainen aivotutkija Eino Partanen sanoo pitävänsä ”pieniasteisena riskinä” sitä, että sikiölle soitetaan musiikkia emättimeen laitettavan soittimen tai vatsaan kiinnitettyjen kaiuttimien avulla.

Partanen viittaa keskiviikkona julkaistuun HS:n juttuun espanjalaistutkimuksesta, jonka mukaan tamponin tavoin käytettävä Babypod-musiikkisoitin saattaa aktivoida sikiötä raskausaikana.

Partasen mukaan sikiön luonnollinen univalverytmi voi kuitenkin tällöin häiriintyä. Laitteen asentaminen voi sotkea rytmiä, minkä lisäksi kovat äänet voivat herättää nukkuvan sikiön.

”Kannattaa olla varovainen, jotta sikiö saa rauhassa kehittyä ja nukkua”, Partanen sanoo.

”Musiikin soittaminen sikiölle luonnollista kautta on hyvä idea, ja se rakentaa yhteyttä vanhempien ja vauvan välille. Mutta kannattaa olla varovainen eikä käyttää epäluonnollisia keinoja, jotta sikiö saa kehittyä rauhassa ja nukkua.”

Kognitivisen neurotieteen tutkija Eino Partanen kertoo tekevänsä paraikaa väitöskirjan jälkeisiä jatko-opintoja ja tutkimusta Tanskan Århusissa.

Vauvoja ja oppimisen kehityshäiriöihin erikoistunut psykologian tohtori Partanen muistuttaa, että kukaan ei tiedä, mitä ääniä sikiö pitää meluna.

”Rotilla on tutkittu, että melu haittaa aivojen kehitystä, mutta ihmisen kuulojärjestelmästä ei tiedetä.”

Partasen mukaan vuosien 1990–2000 välillä maailmalla oli jonkinmoinen buumi siitä, että sikiötä yritettiin kouluttaa erilaisilla keinoilla ja laitteilla.

”Millään ei ole löydetty mitään vaikutusta. Se tiedetään, että fiksuja vauvoja ei saa tuollaisella aikaan”, Partanen kertoo.

Vauvat voivat kuitenkin tunnistaa äidin lempimusiikkia.

Partanen kertoo itse olleensa mukana tekemässä 2013 tutkimusta, jossa sikiölle soitettiin pari kertaa päivässä Tuiki, tuiki tähtönen -kappaletta kolmen kuukauden ajan.

Aivokäyrällä mitattuna vauva näytti tunnistavan neljän kuukauden iässä melodian.

Kohdunkaltaista äänimaisemaa käytetään myös keskosten hoidossa.

Matalataajuiset sydämenlyöntejä ja suoliston ääniä muistuttavat äänet rauhoittavat vauvaa myös syntymän jälkeen, Partanen kertoo.

Espanjalaistutkimuksessa testimusiikkina käytettiin Johann Sebastian Bachin tuotantoa.

Partanen arvelee, että Bach valittiin koska ”sillä on kiva kaiku”.

”En näe muuta syytä. Keskeistä on se, että vanhemmat ja lapsi pitävät musiikista.”

Partasen mukaan tutkimuksissa on näytetty, että äidin stressaaminen raskausaikana voi heijastua itkuisuutena varhaislapsuudessa.

Siksi vauvaa ei turhaa kannata häiritä muuten kuin luonnollisella musiikin kuulemisella, Partanen suosittaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!