Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teitkö uudenvuoden lupauksia? Näin saat ne pidettyä

Jos aiot tehdä elämäntapamuutoksen, neuvottele itsesi kanssa kuin ammattiliitto. Ankeat muutokset eivät motivoi: siksi pitää saada jotain kivaa tilalle.

Elämä
 
Laihduttaminen, tipaton tammikuu, kuntoilun aloittaminen ja tupakoinnin lopettaminen ovat tyypillisiä uudenvuoden lupauksia.
Laihduttaminen, tipaton tammikuu, kuntoilun aloittaminen ja tupakoinnin lopettaminen ovat tyypillisiä uudenvuoden lupauksia.

Laihdutan. Alan kuntoilla. Lopetan tupakoinnin. Pidän tipattoman tammikuun.

Moni tekee uudenvuodenlupauksia vuodenvaihteessa. Lähes yhtä monelta lupaukset jäävät pitämättä. Miksi niin käy ja miten voisi kerrankin onnistua lupauksissaan?

 

Valmistaudu sudenkuoppiin.

Elämäntapamuutoksiin perehtynyt erikoispsykologi Teemu Ollikainen sanoo, että motivaatiosta puhutaan usein vain yhdellä ulottuvuudella: sillä, kuinka voimakas se on.

Motivaatio voi tuntua hyvinkin lujalta. Todellakin haluan laihtua tai olla tupakoimatta! En jaksa enää tätä ylipainoa tai yskimistä!

Kuitenkin motivaatioon liittyy voimakkuuden lisäksi kaksi muutakin tekijää: realistisuus ja tarkkuus. Ne puuttuvat monelta elämäntapamuutoksen suunnittelijalta.

Tarkkuutta on se, että tietää, mitä elämäntapamuutoksella todella hakee. Realismia on se, että on tehnyt muutoksen toteuttamiseen konkreettisen suunnitelman.

Kun on päättänyt esimerkiksi laihduttaa, se tuskin riittää, että päättää vain alkaa liikkua ja jättää sokerin ja hampurilaiset pois. Sen sijaan kannattaa pohtia, mitä ruokavalion muuttaminen todella tarkoittaa.

”Jos saat tällä hetkellä 50 prosenttia energiasta sokerista ja vehnästä ja jätät ne pois, mistä saat energiaa? Mitä ostat kaupasta? Mitä syöt lounaaksi työpaikalla? Mitä syöt juhlissa? Entä jos sairastut? Kaikki mahdolliset sudenkuopat kannattaa miettiä etukäteen.”

Tupakkalakossa oleva saattaa sortua, kun stressaantuu. Tai kuntoilun aloittanut luistaa heti, kun on hiukankin työkiireitä.

Juuri tämänkaltaisiin pattitilanteisiin kannattaisi miettiä etukäteen ratkaisuja.

”Usein luotetaan vain aloitushetken rautaiseen motivaatioon. Sillä ei kuitenkaan saavuteta pitkäaikaisia tuloksia.”

 

Neuvottele itsesi kanssa kuin ammattiliitto.

Miltä kuulostaa tällainen laihduttaminen: Et saa syödä enää ikinä suklaata, leivonnaisia, jälkiruokia etkä lempijuustojasi. Lisäksi alat juosta joka päivä ja teet vatsalihasliikkeitä tv:tä katsellessa.

Ankealtahan se kuulostaa – ja silti moni yrittää laihduttaa edellä mainittuun tapaan. Ei ihme, että painon pudottaminen ei onnistu.

Markku Ulander / Lehtikuva
Itsensä kanssa pitää tehdä sopimus siitä, mitä mukavaa saa karkin syömisen tilalle.
Itsensä kanssa pitää tehdä sopimus siitä, mitä mukavaa saa karkin syömisen tilalle.

Ollikainen kertoo, että yhdysvaltalaiset innostuivat aikoinaan harjaamaan hampaitaan, koska tietty hammastahna oli mintun makuista ja sai suun tuntumaan miellyttävän viileältä. Hampaiden pesemisestä tuli siis välitön palkinto: raikas suu.

Samaan tapaan elämäntapamuutoksesta pitäisi saada välittömiä palkintoja. On varsin kaukainen ilon aihe, jos on puolen vuoden tai vuoden kuluttua rantakunnossa.

Liikunnan aloittaja saattaa saada välittömän palkinnon jo yhdestä suorituksesta: kuntoilusta tulee hyvä olo. Myös laihduttamisesta pitäisi saada alusta alkaen positiivisia tuntemuksia.

”Jos otetaan jotain pois, täytyy saada jotain tilalle. Ihminen laskee koko ajan intuitiivisesti, mitä hän hyötyy mistäkin. Siinä tekee aika huonon diilin itsensä kanssa, jos ottaa vaikkapa karkit pois ilman vastinetta. Se on ihan niin kuin kolmikantaneuvotteluissa: jos kaikki vain uhataan viedä eikä mitään luvata antaa tilalle, ammattiliitot kävelevät ulos neuvotteluista.”

Itsensä kanssa pitää siis tehdä sopimus siitä, mitä mukavaa saa karkin syömisen tilalle.

”Voi esimerkiksi ajatella, että laihduttaessa ei mieti ruoka-aineiden hintoja: jos ei saa ostaa herkkuja, voikin ostaa sisäfilettä tai kalliita pähkinöitä. Tai on sallittua ostaa niitä hedelmiä, joita haluaa, eikä aina niitä alennuksessa olevia klementiinejä.”

 

Älä koulukiusaa itseäsi.

Omaa sisäistä puhettaan kannattaa kuunnella, kun tekee elämäntapamuutosta. On hyvä kiinnittää huomiota siihen, millaiseen sävyyn puhuttelee itseään mielessään.

”Kuulostaako sisäinen puhe motivoivalta? Vai pikemminkin armeijalta tai koulukiusaamiselta?”

Ollikainen neuvoo miettimään, miten markkinamies yrittäisi saada kyseistä elämäntapamuutosta myytyä. Jos markkinamies haluaisi saada toisen ihmisen aloittamaan lenkkeilyn, hän tuskin käskyttäisi, että sinun on pakko, nyt sinun pitää tai jos et tee sitä, huonosti käy.

”Sisäisen puheen ei pitäisi olla painetta luovaa, holhoavaa eikä loukkaavaa. Enemmän kannattaisi ajatella niin, että minä saan ja minä voin, eikä niin, että minun on pakko.”

Kannustavaa puhetta on myös sen hyväksyminen, että saattaa tulla repsahduksia. Jos on liian ankara, koko projekti tuntuu kaatuvan yhteen tupakkaan, karkkipussiin tai laiskotteluiltaan.

”Kannattaa olla myötätuntoinen ja hyväksyvä itseään kohtaan. Jos tulee hairahdus, voi ajatella, että poikkesin suunnitelmasta, mutta palaan siihen huomenna. Virheistä ei pidä rangaista itseään vaan oppia niistä.”

 

Tavat ovat tiukassa.

Elämäntapamuutosta tekevän on hyvä tiedostaa, että vanhoihin tapoihin helposti. Itse asiassa vanhat tavat eivät katoa uusien tieltä.

”Ne jäävät ikään kuin stand by -tilaan, josta ne saattavat aktivoitua hyvinkin nopeasti. Esimerkiksi ihminen voi olla kymmenen vuotta tupakoimatta ja aloittaa tuosta vain uudelleen.”

Jos siis elämäntapamuutos on sujunut kolme kuukautta mallikkaasti, se ei tarkoita, että ei enää koskaan palaisi tupakoijaksi tai sokerikoukussa olevaksi sohvalla makoilijaksi. Siinä vaiheessa ei siis kannata ajatella, että voin minä yhden tupakan polttaa tai tämän ainoan kerran lohdutella pahaa mieltäni jäätelölitralla.

”Kun liiasta juomisesta kärsinyt luulee muuttuneensa, hän saattaa ajatella, ettei yksi olut haittaa mitään. Se voi kuitenkin olla liipaisin, joka käynnistää automaattisen toimintamallin: putki menee päälle.”

 

Jos et oikeasti usko elämänmuutokseen, unohda koko juttu.

Psykologisessa mielessä on haitallista saada epäonnistumisen kokemuksia. Siksi Ollikainen sanoo, että jos ei ole lainkaan motivaatiota elämäntapamuutokseen, ei sitä kannata yrittääkään.

”Jos ei itsekään usko sen onnistumiseen ja asia tuntuu vastenmieliseltä, on parempi antaa olla ja keskittyä muuhun. Jos väärässä mielentilassa lähtee muuttamaan elämäänsä, on virittänyt itselleen epäonnistumisansan, johon vielä lankeaa.”

Elämäntaito-oppaissa ja blogeissa saatetaan puhua elämäntapamuutoksista niin kuin niitä tehtäisiin laboratorio-olosuhteissa. Ollikaisen mukaan tällöin jää huomioimatta, että ihmiset elävät tietyssä ajassa ja ympäristössä. Ihmisen elämässä voi olla monia tekijöitä, joiden vuoksi elämäntapamuutoksen tekeminen on hankalaa.

”Kannattaa pysähtyä miettimään, onko tämä kohta minun elämässäni se, jolloin pystyn muutokseen. Jos on selkä rikki, muutto tulossa ja juuri oli avioero, ei ehkä ole voimia aloittaa erikoisruokavaliota, joka vaatii paljon suunnittelua ja motivaatiota.”

Jossain elämäntilanteessa voi olla parempi, ettei yritä tehdä suurta muutosta vaan keskittyy pieniin korjauksiin. Sekin voi riittää tavoitteeksi, että pysäyttää painonnousun tai alkaa täyttää puolet lautasestaan salaatilla.

Laihduttaminen, tipaton tammikuu, kuntoilun aloittaminen ja tupakoinnin lopettaminen ovat tyypillisiä uudenvuoden lupauksia.
Laihduttaminen, tipaton tammikuu, kuntoilun aloittaminen ja tupakoinnin lopettaminen ovat tyypillisiä uudenvuoden lupauksia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!