Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi hermostun, jos kaikki eivät ole Tähtien sodasta samaa mieltä?

Elämä
 
Suvi Ahola Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Kävin katsomassa uuden Tähtien sota -elokuvan, niin kuin perinteisiini kuuluu. Ensimmäisenhän näin tuoreeltaan 1977, vaihto-oppilaskesänä Milwaukeessa.

Täpötäydessä teatterisalissa oli juhlan tuntua. Upposin tuttuun satumaailmaan sen enempää analysoimatta. Kyyneleet nousivat silmiin, kun hylätty Millennium Falcon löytyi ja lähti käyntiinkin.

Pian ensi-illan jälkeen törmäsin kuitenkin sosiaalisessa mediassa kriittisiin huomioihin.

Jotkut naureskelivat, että joku ylipäätään tuhlaa aikaansa tällaiseen. Monet eivät olleet pitäneet siitä, miten tarina kierrätti tuttuja aiheita ja henkilöitä.

Joukossa oli paljon ihmisiä, joita arvostan. Entinen pomonikin valitti omaperäisyyden puutetta. ”Luulisi, että kaikella sillä rahalla saisi aikaan jotain fiksumpaa tai ainakin odottamatonta”, kirjoitti puolestaan rakas ystävä.

Huomasin ärtyväni ja huolestuvani. Eivätkö kaikki olekaan kanssani samaa mieltä? Kamalaa!

Meni vähän aikaa rauhoittua. Ja sitten huomata, miten tyylipuhtaasti ajatteluni noudatti kaavaa, jota juuri sosiaalinen media lietsoo ja ylläpitää.

Kaikilla on mielipiteitä, ja monista on hauskaa myös ilmaista niitä. Koskaan aiemmin se ei ole ollut mahdollista niin helposti ja julkisesti kuin nyt, verkossa.

Mutta eihän erilaisten mielipiteiden kohtaaminen helppoa ole. Ne voivat saada omat ajatukset tuntumaan heppoisilta, jopa vääriltä. Sosiaalisessa mediassa antaudutaan harvoin keskusteluihin, joissa autetaan toisia ilmaisemaan mahdollisimman hyvin, mitä he tarkoittavat, ja yritetään sitä kautta ymmärtää, miksi he ajattelevat niin kuin tekevät.

Ja kuitenkin juuri erilaisuus on mielipiteissä kiinnostavinta.

Mikä saa meidät koko ajan unohtamaan tämän? Säikähtämään erilaisia ääniä ja siksi etsimään vain toisia samalla tavalla ajattelevia? Heidän kanssaan omat äänenpainot vahvistuvat ja kovenevat entisestään. Kun samaa mieltä olevia on tarpeeksi, mielipide voi alkaa vaikuttaa totuudelta.

Sellaista minulla ei ole, ei ainakaan amerikkalaisesta viihde-elokuvasta. Eikä ole kellään muullakaan, onneksi.

Kirjoittaja on toimittaja ja kirjailija, jolla on kolme aikuista lasta, lapinkoira ja liian vähän kirjahyllyjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!