Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi hyvää syytä laittaa ruokaa itse

Elämä
 
Anna Tommola

1. Kun laittaa itse ruokansa, tulee syöneeksi terveellisemmin. Public Health Nutrition -lehdessä julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan aikuiset, jotka laittoivat ruokaa joka päivä tai lähes joka päivä, kuluttivat vähemmän rasvaa ja sokeria kuin ne, jotka kokkasivat enintään kerran viikossa.

2. Kotona kokkaava saattaa myös elää pidempään. Ikääntyvien taiwanilaisten parissa tehdyssä tutkimuksessa ahkera ruuanlaitto lisäsi todennäköisyyttä pysyä hengissä kymmenen vuoden seuranta-aikana. Yhteys säilyi senkin jälkeen, kun huomioitiin syitä ja seurauksia sekoittavat tekijät, kuten valmiiksi hyväkuntoisten parempi kyky selvitä vaadituista askareista kauppareissuineen.

3. Itse tehty ateria ilahduttaa. Näin kertoo yhdysvaltalaistutkimus, jossa seurattiin päivittäisten ruokavalintojen yhteyttä mielialaan. Tutkimukseen osallistuneet naiset olivat onnellisempia ja vähemmän stressaantuneita syötyään kotona kuin muualla.

4. Kiireetön ruuan valmistaminen tuoreista raaka-aineista on rentouttavaa puuhastelua. Israelilaistutkimukseen osallistuneiden harrastelijakokkien mukaan esimerkiksi ajantaju saattaa hämärtyä ja tietoisuuden tila muuttua, mikä on tyypillistä nautinnollisen keskittyneelle flow-kokemukselle. Ruuanlaitto tuottaa heille myös voimakkaita aistikokemuksia, lisää hallinnan ja kyvykkyyden tunnetta sekä yhdistää omiin sukujuuriin.

5. Kokkausta ja leipomista käytetään myös terapeuttisiin tarkoituksiin, vaikkei vaikutuksia ole kovin laajalti tutkittu. Vuonna 2004 julkaistun pienen brittitutkimuksen mukaan ohjatut leivontatunnit vahvistivat mielenterveyspotilaiden itseluottamusta ja keskittymiskykyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!