Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sosiaalityöntekijä tuntee voimattomuutta todellisuuden ja lakikirjan välissä – ”poliisin sossu” näkee koteihin, joihin on vaikea katsoa

Sisko Koskiniemi teki romaanin lastensuojelusta, koska halusi tuoda esiin sosiaalityön todellista arkea.

Elämä
 
Kaisa Siren
Sisko Koskiniemi nauttii työstään sosiaalityöntekijänä. ”Tämä on merkityksellistä työtä, jolla on tarkoitus”, hän sanoo.
Sisko Koskiniemi nauttii työstään sosiaalityöntekijänä. ”Tämä on merkityksellistä työtä, jolla on tarkoitus”, hän sanoo. Kuva: Kaisa Siren
Kolme nopeaa

Kirjoittamisen innoittajat

1 Väinö Linna

”Linna osaa kertoa hienosti, arkisesti ja elävästi ne ajatukset ja teot, jotka ajavat ihmisen muutokseen – vaikka vallankumoukseen.”

2 Raymond Chandler

”Englantilais-irlantilaistaustaisen ja Yhdysvaltoihin muuttaneen dekkarikirjailijan kyky kuvata ulkopuolisuuden ja eksistentiaalisuuden tunteita on omaa luokkaansa. Nyt luettavana on Syvä uni.”

3 Matti Yrjänä Joensuu

”Harjunpää-rikosromaanien realistinen kuvaus kiehtoi minua jo 1980-luvulla, kun kirjoja ensimmäisen kerran luin. Näihinkin palaan säännöllisesti.”

Rovaniemi

Kymmenen vuotta ”poliisin sossuna” näyttivät Sisko Koskiniemelle yhteiskunnasta ja kodeista näkymiä, joita on vaikea katsoa mutta joista on tärkeää puhua.

”Olin työskennellyt alalla kauan ja luulin nähneeni jo lähes kaiken, mitä lastensuojelun sosiaalityöntekijänä joutuu kohtamaan. Väärässä olin”, Koskiniemi kertoo kotonaan, jonka osoite ja muut yhteystiedot ovat asiakkailta saatujen uhkausten vuoksi salaiset.

Koskiniemi työskenteli vuosina 2002–2012 Lapin poliisilaitoksella sosiaalityöntekijänä. Hän muun muassa kiersi poliisien kanssa hälytystehtävissä ja teki päätöksiä pikaisista huostaanotoista.

Kokemusten pohjalta syntyi esikoisromaani Kääntöpuolella lapsuus (Myllylahti 2015). Kirja kertoo sosiaalityöntekijä Kaija Rantaluomasta, joka työskentelee keskisuuressa suomalaiskaupungissa yhdessä poliisien kanssa. Karu, mutta vetävästi kirjoitettu romaani vie lukijan esimerkiksi lapsiperheen asuntoon, jossa veri valuu vielä tuoreena henkirikoksen jäljiltä.

Koskiniemi on aina lukenut ja kirjoittanut paljon, mutta ennen esikoisromaania kirjoitukset päätyivät lähinnä pöytälaatikon iloksi. Työn tuomat kokemukset ja ärtymys lööpeissä yksipuolisesti reviteltyihin skandaaleihin saivat Koskiniemen kuitenkin kirjoittamaan sosiaalityöntekijän arjesta.

Tiedotusvälineissä näkyvät lastenhuollon ääripäät – ne hetket, kun henkirikoksen sattuessa sosiaalityöntekijöiden sanotaan jättäneen työnsä tekemättä tai kun huostaanottojen sanotaan edustavan ”sossujen mielivaltaa” ja perheiden ajojahtia.

”Asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin ulkopuolelle saattaa näyttää. Emme tietenkään saa puhua yksittäistapauksista emmekä todellisista ihmisistä, mutta halusin fiktion avulla avata arkeamme ja päätöksiämme lööppijulkisuuden takana.”

Kirja tuo lukijan iholle sosiaalityöntekijän tuskastumista ja voimattomuutta todellisuuden ja lakikirjan välissä; kun näkee ja aistii, että asiat ovat perheessä pielessä, mutta lait eivät anna valtuuksia toimia; kun lapset joutuvat katsomaan äidin hakkaamista, mutta väkivaltainen alkoholisti saa koko perheen sulkeutumaan kuin simpukka.

”Jos ihmiset pystyisivät myöntämään virheensä, se helpottaisi meidän työtämme ja kaikkien elämää.”

Vaikka vastaanotto pelotti, kirja on kerännyt kiitosta etenkin auttamistyössä olevilta ihmisiltä.

Lapin poliisilaitoksella kirjasta tiesi etukäteen vain yksi entinen työkaveri.

”Kirjan julkaisun jälkeen mulle soitettiin, että poliisiauto tulee työpaikalta hakemaan ja mukaan on lähdettävä. Pojat tarjosivat kakkukahvit ja kiittivät kirjasta.”

”Poliisin sossuja” on esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa, Hyvinkäällä ja Vaasassa. Rovaniemen poliisiasemalla sosiaalityöntekijää ei tällä hetkellä ole, sillä Koskiniemelle ei ole löytynyt seuraajaa.

”Nautin kyllä ’nopean toiminnan joukkoina’ toimimisesta, mutta vuorotyö alkoi käydä raskaaksi. Lauantain iltavuoro saattoi jatkua sunnuntaiaamuun asti, jos oli tilanne päällä.”

Koskiniemi työskentelee nyt esimerkiksi sijaisperheiden kanssa Rovaniemen kaupungin perhehoidon koordinaattorina.

Työstä palautumisessa on apuna touhukas airedalenterrieri Luppa, jonka kanssa Koskiniemi tekee metsäretkiä. Männyille on hyvä puhua ja vaikka karjahtaa, jos työasia uhkaa jäädä rintalastaa painamaan. Koskiniemellä on yksi aikuinen tytär.

Koskiniemi opiskeli sosiaalityötä (silloista sosiaalipolitiikkaa) Tampereen yliopistossa 1970-luvulla. Hän työskenteli Tampereella ja Parkanossa, kunnes paluu pohjoiseen alkoi houkutella. Kemijärvellä vietettyjen työvuosien jälkeen Koskiniemi palasi kotiseudulleen Rovaniemelle.

Kovin usein sosiaalityöntekijä ei kuule kiitosta työstään, mutta silloin tällöin tulee soitto, sähköposti tai vierailu työpaikalle.

”Tuli ihan kyyneleet silmiin tässä jokin aika sitten, kun sain sähköpostin ihmiseltä, jonka huostaanottopäätöksen tein hänen ollessaan ihan pieni lapsi. Nyt aikuisena hän otti yhteyttä, kiitti ja sanoi päätökseni olleen oikea. Sellaisina hetkinä tämä työ tuntuu erityisen merkitykselliseltä.”

Kaisa Siren
Sisko Koskiniemi nauttii työstään sosiaalityöntekijänä. ”Tämä on merkityksellistä työtä, jolla on tarkoitus”, hän sanoo.
Sisko Koskiniemi nauttii työstään sosiaalityöntekijänä. ”Tämä on merkityksellistä työtä, jolla on tarkoitus”, hän sanoo.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!