Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaipaatko aivojumppaa muiden kanssa? Järjestä peli-ilta!

Lautapelit kehittävät muistia, strategista ajattelua ja matikkapäätä.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Lautapelit tarjoavat monipuolista aivojumppaa. Esimerkiksi Pictionary vaatii nopeaa kykyä luoda sanasta visuaalinen mielikuva ja siirtää se käsin paperille. Shakki edellyttää puolestaan kokonaisten etenemisketjujen ja kaavojen hahmottamista. Monopoli kehittää muistia ja taktiikkaa, salapoliisi- ja mysteeripelit loogista päättelyä. Kaikenlaiset älypelit suojaavat samalla muistisairauksilta.

2. Shakkikurssille osallistuneet koululaiset edistyivät matikassa nopeammin kuin tavanomaista opetusta saaneet, osoitti viime vuonna julkaistu italialaistutkimus. Myös lautapelit, joissa edetään numeroituja ruutuja pitkin, kehittävät laskupäätä.

Tosin yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan hyöty riippuu laskutyylistä: lapsen kannattaisi edetä aina suurempiin numeroihin eikä aloittaa uudella siirrolla taas ykkösestä.

3. Joissakin lautapeleissä on pyrittävä myös arvaamaan toisen pelaajan mielenliikkeitä. Se kehittää tärkeää taitoa, jota kutsutaan mielen teoriaksi: kykyä hahmottaa omia ja toisen ajatuksia.

4. Kokoontuminen saman pöydän ääreen pelaamaan on ennen kaikkea hauskaa yhdessäoloa. Sosiaalisuus onkin lautapelien tärkein erityispiirre, toteaa Jussi Keskitalo Pelitutkimuksen vuosikirjaan 2010 tekemässään katsauksessa. Videopeli ei moninpelinäkään tuota samaa kokemusta.

5. Monet uudet lautapelit painottavat vähemmän tuuria ja enemmän strategiaa kuin perinteiset perhepelit. Niissä voi tempautua tarinaan, käyttää mielikuvitusta, juonitella tai tehdä yhteistyötä. Se on aikuiseenkin makuun palkitsevaa ajanvietettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!