Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkueenjohtaja Elina on maahanmuuttajapoikien toinen lottovoitto

Elämä
 
Laura Grönqvist
Kirjoittaja on viestintäalan yrittäjä ja juniorijalkapallojoukkueen johtaja. Kolumneissaan hän pohtii vanhemmuutta sekä arjen ja liikunnan ilmiöitä.

Pikkupoikia parveilee lähiön metroasemalla. Heillä on pelipaidat päällään ja jalkapallot reppuihin tungettuna. On piirisarjailta, ja pojat odottavat joukkueenjohtajaansa Elinaa. Tällä kertaa pelikenttä on metromatkan ja kahden bussivaihdon päässä. Elina varmistaa, että kaikilla on matkakortit ja ohjaa laumansa metroon.

Samaan aikaan toisen kaupunginosajoukkueen pojat noukitaan sovitusti isien ja äitien autoihin. Kentän laidalla riittää kannustajia kuten aina. Otteluiden välissä vanhemmat ojentavat pelaajille banaaneja ja kelmutettuja ruisleipiä. Paluumatkalla keskustellaan mikä pelissä meni hyvin ja missä voisi parantaa.

Elinan joukkueen peleissä käy harvoin muita vanhempia. Pojista yli puolet on toisen polven maahanmuuttajia, Somaliasta, Kongosta, Kiinasta, Irakista. Joukkueen suomalaisista lapsista moni on pienituloisesta perheestä. Harvalla vanhemmalla on auto tai aikaa kuskaukseen.

Mutta pojat tahtovat pelata. He eivät tee juuri muuta.

Kerrostalolähiön keskellä oleva jalkapallokenttä on etenkin maahanmuuttajaperheiden pojille toinen koti. Kun muut juniorit pitävät lomalla taukoa ja lähtevät mökille tai matkoille, Elinan joukkueen pojat toivovat että treenit jatkuvat.

Sunnuntaisin yhden pojan perheessä kokoonnutaan katsomaan netistä kongolaista jalkapalloa. Helsingin sarjapelissä pojat tuulettavat voittomaalia tanssimalla kuten kongolaiset. Se ärsyttää vastustajia.

Elinan poika aloitti jalkapallon 5-vuotiaana lähikentän kesäleirillä. Seuraavana syksynä pienistä pojista perustettiin joukkue. Koska kukaan muu ei avannut suutaan, Elina lupasi olla ”vähän aikaa” joukkueenjohtaja. Kohta pojat ovat teini-iässä. Elina on luotsannut kirjavaa laumaansa vuosia, vapaaehtoisena. Hän tuntee pojat kuin omansa.

Olen joukkueenjohtajana samassa seurassa kuin Elina, toisen kaupunginosan pojille. Kun keskustelemme ikäluokan toiminnasta, Elina miettii eri asioita kuin me muut.

Minun poikani joukkueessa on tarkat säännöt treeneihin ja peleihin ilmoittautumisesta. Elinan joukkueessa nimenhuudon käyttäminen on usein lapsen vastuulla, koska vanhemmat eivät osaa suomea. ”Ei sitä välttämättä tiedä tuleeko paikalle kahdeksan vai 12 poikaa, mutta aina on saatu pelit käyntiin”, hän nauraa.

Kun me muut joukkueenjohtajat mietimme, mikä urheiluopisto sopisi kevätleiripaikaksi ja tilataanko kaikille samanlaiset seuramalliston takit, Elina yrittää saada omat perheensä ymmärtämään, että pelilisenssi on maksuista se tärkein. Ilman lisenssiä ei oikein uskalla pelata. Hän on tottunut odottamaan maksusuorituksia. Lopulta ne aina tulevat.

Yhdessä afrikkalaistaustaisessa perheessä on viisi jalkapalloilevaa poikaa. He pääsevät vuorokesinä seuran leirille. Viime vuonna Elinan joukkueen taitavat pojat joutuivat jättämään leirin väliin, koska oli isoveljien vuoro. Elinaa itketti poikien puolesta ja hän mietti pitkään, että hän maksaisi omistaan veljesten 100 euron leirimaksut.

Elina on kiltti, usein liian kiltti. Joukkueen pojat ja vanhemmat ovat tottuneet siihen, että hän huolehtii kaikesta. Kun Elina kertoi pari vuotta sitten lähtevänsä lomamatkalle, yksi somalipojista kysyi silmät suurina ”mitä me sillä aikaa tehdään”.

Elina kokee, että ei voi toimia muuten kuin näin. Jalkapalloharrastus tuo ilon lisäksi turvaa näiden poikien elämään.

Joskus joku lähtee yllättäen joukkueesta, kun perhe joutuu muuttamaan työn tai halvemman asunnon perässä. Toisinaan uusia poikia ilmestyy ilmoittamatta harjoituksiin. Silloin Elina laittaa lapsen mukana kotiin kirjeen, jossa kerrotaan miten joukkueeseen voi liittyä.

Kaikki on viestitettävä selkeästi, joskus englanniksi tai lasten tulkkaamana. Monia vanhempia hän ei koskaan tapaa.

”Jäsenmaksu. Harjoitusmaksu. Lisenssimaksu. Sanat eivät merkitse näille vanhemmille mitään. He saavat laskun ja yrittävät maksaa sen, jotta poika saa pelata. On järjetöntä edes miettiä, että vaatisin perheitä ostamaan kaikille yhtenäiset peliasut sukista pipoihin. Olemme iloisia, kun joku saa uudet nappikset.”

Elina on kanaemo, joka kasvattaa, komentaa ja pitää viimeiseen asti poikiensa puolta. Viime kesänä yhden vastustajan valmentaja kommentoi törkeästi ottelun tummaihoista tuomaria ja Elinan joukkueen lapsia. Elina raivostui ja vei asian eteenpäin. Palloliitosta määrättiin vastustajajoukkueen seuralle sakkomaksu ja kyseiselle valmentajalle toimitsijakieltoa.

Onneksi Elina poikineen kerää pääasiassa positiivista huomiota. ”Kun liikumme metrolla ja busseilla, ja tämä riemunkirjava sakki lauleskelee voittolaulujaan, moni suomalainen kääntyy hymyillen katsomaan. Se tuntuu hyvältä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!