Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunne välittyy nopeammin kuin sanat, kertoo tutkimus

Se, miten sanot, ratkaisee viestisi perillemenon – ei se mitä sanot, selvisi tutkimuksessa.

Elämä
 

Onnellinen hymy tai liikuttunut nyyhkäys välittää kuulijalle viestin paljon tehokkaammin kuin monisanaisinkaan selostus onnesta tai surusta, kertoo Kanadan McGillin yliopistossa tehty tutkimus, joka julkaistiin aikakauskirjassa Biological Psychology.

Tutkimuksen mukaan ihminen ymmärtää tunteenilmaisuja huomattavasti nopeammin kuin sanoja – jopa kymmenesosasekunnissa. Kuulijan kannalta on siis vähintäänkin yhtä tärkeää se, miten sen sanot kuin se, mitä sanot.

Tutkijat pyrkivät selvittämään, reagoivatko aivot eri tavoin, kun tunteita kuvataan sanoilla tai ilmaistaan muilla tavoin, esimerkiksi äristen, nauraen, nyyhkyttäen ja niin edelleen.

He keskittyivät kolmeen perustunteeseen, vihaan suruun ja onneen. 24 koehenkilölle soitettiin nauhalta vihaista, surullista ja onnellista puhetta, joissa sanat olivat hölynpölyä.

Aivosähkökäyrän avulla tutkijat mittasivat, miten nopeasti ja voimakkaasti koehenkilöiden aivot reagoivat kuultuun.

He havaitsivat, että onnen tunne välittyi nopeammin kuin viha tai suru. Toisaalta viha sai aivoissa aikaan pidemmän reaktion kuin muut tunteet. Tutkijat arvioivat, että se johtuu ihmisen tarpeesta tunnistaa, kuinka suuren vaaran toisen viha aiheuttaa kuulijalle.

Tutkijat uskovat selityksen löytyvän evoluutiosta. Kyky tulkita tunteita on ollut ratkaiseva tekijä silloin, kun hengissä pysyminen on riippunut siitä, kuinka nopeasti ihminen tunnistaa vaaran. Sen sijaan kyky tulkita tunteita sanojen avulla on kehittynyt myöhemmin samaan aikaan inhimillisen kielen kehittymisen myötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!