Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tinder on kurkistus omaan sieluun

Elämä
 
Kyösti Niemelä
Kirjoittaja on helsinkiläinen toimittaja.

Kriitikot ovat oikeassa, deittisovellus Tinder on julma. Me Tinderin käyttäjät arvioimme toisiamme pelkkien valokuvien perusteella. Katseemme kestää usein vain muutaman sekunnin, ja tämän perusteella painamme toiselle sydäntä tai ruksia.

Jos joku arvioisi ihmisiä samalla tavalla ei-virtuaalisessa elämässä, häntä pidettäisiin vähän kajahtaneena.

Mutta Tinder on julma myös toisella tavalla. Se paljastaa meistä itsestämme jotakin.

Olen ollut ällistynyt ja jopa hieman kauhistunut siitä, kuinka nopeasti osaan Tinderissä valita sydämen tai ruksin. Usein en osaisi selittää, miksi niin teen. Joidenkin ihmisten valokuvat vain vetävät puoleensa, toisten eivät.

Kyse ei ole aina kasvonpiirteistä tai vartalosta. Kyse on myös kuvien valosta, tunnelmasta, tyylistä ja estetiikasta.

Valokuvaaja osaisi varmaankin selittää, miten ihmisen ihon valaiseminen vaikuttaa reaktioihini. Sosiologi osaisi analysoida, miten luokittelen ihmisten vaatteita, kampauksia ja meikkiä. Psykologi osaisi puhua ilmeistä, kirjallisuudentutkija lyhyistä teksteistä, joita osa Tinderin käyttäjistä kirjoittaa valokuvien alle.

Ja jos minulla olisi terapeutti, hän kykenisi ehkä selittämään, miten edelliset suhteeni tai lapsuudenkokemukseni vaikuttavat siihen, keiden valokuvat viehättävät ja keiden eivät.

Tinder on kurkistus sieluihimme. Tai jos ei sieluihimme, niin selkäytimiimme tai sisälmyksiimme. Jokin siellä määrittelee ja arvioi ihmisiä hyvin itsevarmasti ja hyvin vähäisen tietomäärän avulla.

Tinder on saanut minut myös pohtimaan, pelaanko Tinderiä tosielämässä enemmän kuin luulenkaan. Kun uusi ihminen puhuu minulle, vedän epäilemättä hänen ulkonäöstään nopeita johtopäätöksiä. Onneksi ne voivat korjaantua myöhemmin.

Tietenkin Tinderissä tehdyt arviot ovat silloin tällöin vääriä. Lähes kaikki me painamme joskus ruksia ihmiselle, joka kannattaisi tavata.

Joskus sinkut pohtivat, onko korrektia lähestyä ihmistä, jolta tietää saaneensa Tinderissä ruksin. Minun mielestäni on – juuri siksi, että selkäydin ei aina vain osaa.

Kirjoittaja on helsinkiläinen sinkkumies.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!