Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaihda näppäimistö kynään: ajattelet paremmin

Paperikirjeitä kannattaa kirjoittaa käsin, sillä se tukee oppimista ja muistia.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Käsin kirjoittaminen harjoittaa aivoja monipuolisesti. Kirjaimen muotoilu kynänveto kerrallaan on moniaistinen tapahtuma, joka vaatii käden ja silmän yhteispeliä sekä erilaista oman toiminnan ohjausta kuin näppäimen painaminen.

2. Kynänkäyttö tukee lasten lukemaan oppimista. Indianan yliopiston tutkimuksessa viisivuotiaat opettelivat kirjaimia joko käsin piirtämällä, ympäröimällä paperilta tai koneella kirjoittamalla. Myöhemmin, kun lapsille näytettiin kuvia kirjaimista, vain käsin kirjoittaneiden aivoissa aktivoituivat tietyt lukutaitoon liittyvät alueet.

3. Sama ilmiö on todettu myös aikuisilla. Journal of Cognitive Neuroscience -lehdessä julkaistussa ranskalaistutkimuksessa koehenkilöt opettelivat vieraita kirjainmerkkejä käsin tai koneella. Käsin kirjoittaneet tunnistivat merkit paremmin vielä viikkoja myöhemmin. Liike toimii siis visuaalisen muistin tukena.

4. Muistiinpanojen naputtelu koneella voi olla nopeaa ja kätevää. Tiedon käsittely jää kuitenkin pinnallisemmaksi. Näin totesivat Princetonin ja Kalifornian yliopiston tutkijat, jotka vertailivat opiskelijoiden luentotekniikoita. Läppäriä käyttänyt ryhmä muisti faktat ja ymmärsi käsitteet kynäilijöitä heikommin. Heillä oli taipumus kirjata luennon sisältö sellaisenaan, kun taas paperille tulee tiivistettyä olennainen.

5. Käsin kirjoittaminen saattaa tukea laajemminkin tiedon hallintaa ja ilmaisukykyä. Washingtonin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa koululaiset tuottivat runsaammin sanoja ja ideoita käsin kuin koneella. Sujuvien kynänkäyttäjien työmuisti toimi muita tehokkaammin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!