Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Totuus lasten kanssa askartelusta: naamaanpiirtelyä, liimasotkua ja helmiä lattialla

Kolumnisti Paula Noronen on huomannut, että lapset eivät aina käyttäydy niin somasti kuin vanhempien mielikuvissa.

Elämä
 
Paula Noronen
Kirjoittaja on Torstain kolumnisti.

Puolisoni oli innoissaan. Ekaa kertaa esikoisen kanssa luistelemaan!

Hänen mielikuvissaan poika pyllähtelisi nauraen jäälle, mutta nousisi aina sitkeästi ylös, haluaisi kokeilla uudestaan ja uudestaan, kunnes lempeästi toppuutteleva äiti ohjaisi punaposkisen pikkuluistelijan höyryävälle kermavaahtokaakaolle jääpuiston kahvilan lämpöön.

Sanomattakin on selvää, että todellisuudessa kiukkuinen ja kitisevä poika suostui yhteen kokeiluun, ja sitten olivatkin jo jäässä niin sormet kuin tunnelmakin.

Ystäväni taas vei kaksivuotiaan tyttärensä kirjastoon. Mielikuva Punahilkkaa äidin kainalossa eteerisesti lukevasta pienestä pellavapäästä vaihtui lattialle heittäytyvään raivottareen, jonka huuto keskeytti kirjastossa esiintyneen unkarilaisen panhuilistin.

Itse olen yrittänyt järjestää lapsilleni kivoja askartelu- ja piirtämishetkiä, mutta sen sijaan, että olisin samanlainen rento, hauska ja kärsivällinen Neppajymykerhon juontaja, en kestä naamaanpiirtelyä, liimasotkua tai lattialle ropisevia hamahelmiä.

Vanhemmuuden suurin ongelma onkin oman päämme sisällä. Ei nimittäin ole olemassa väärin käyttäytyviä lapsukaisia, vaan vääriä mielikuvia vaalivia aikuisia.

Todellisuus ja mielikuvat kohtaavat harvoin. Onneksi minun päiväni kulusta ei kukaan luo etukäteen korskeita mielikuvia, koska pieleen menisi ja rajusti. Miksei sitten lasten kohdalla?

Kun hommat eivät taaperon kanssa suju, on kyse useimmiten nälästä, väsymyksestä, kylmästä tai kuumasta. Tai siitä, että mieltä vaivaa jokin absurdi asia, kuten että saakohan pikkusisko katsoa Ryhmä Hau -ohjelmaa sillä aikaa, kun esikoinen kärsii viimassa jäykät luistimet jalassaan.

Mielikuvien sijaan kannattaakin keskittyä realistisiin välitavoitteisiin. Jos jääpuiston kahvilan vinkurat ranskalaiset naurattavat lasta, ei homma ole mennyt täysin pieleen.

Ehkä minäkin vielä opin nauttimaan lasten aidosta ilosta, vaikka askarteluhetkenä kartongin lisäksi leikkaantuu myös upouuden paidan hihansuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!