Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tykkääminen on noloa, vihaaminen ihailtua – jo päiväkodissa

Äidin hyvää tarkoittava lässytys voi tuntua kärpäsen surinalta kavereiden pilkan rinnalla. Tykkääminen on noloa ja vihaaminen ihailtua vielä aikuisenakin, kirjoittaa Janna Rantala kolumnissaan.

Elämä
 
Janna Rantala
Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Päiväkodin eteislokero on ystävyyden aarreaitta. Varavaatteiden ja lomailmoituslappujen seassa lymyää päivittäin lasten kavereiden lahjoittamia piirustuksia ja kirjeitä, satunnaisesti tuliaisia, hienoja kiviä ja synttärikutsujakin.

Eräänä päivänä tyttären nimikkolokerosta löytyi tavallistakin hellyttävämpi yllätys. Se oli itse tehty sydänpipari, jonka horjuva kuorrutusviiva kuiskasi: tykkään sinusta. Nieleskelin muutaman kerran. Sähköpostilokerossani on harvoin mitään näin vilpitöntä, edes ystävänpäivänä.

Nieleskelemistä oli muillakin. Lapseni nelivuotisen päiväkotiuran aikana kukaan ei ole kommentoinut lokeroterveisten paljastumista ja hoitokassiin survomista. Tällä kertaa kaikki oli toisin. Eteinen kuhisi tohkeissaan. Pinkkikuorrutteinen pipari oli lahja pojalta!

Lasten reaktio sinkosi minut hetkessä omaan päiväkotiaikaani, jolloin epäilyskin tykkäämisestä johti virnuiluun ja hihittelyyn. ”Noi tykkää! Hei, meetteks te naimisiin? Pussaa sitä!”

Ihastuminen saattoi olla totta tai ei, mutta selviytymisstrategiana käytettiin toisen korostunutta huomiotta jättämistä. Äidin hyvää tarkoittavat lässytykset muiden ihan tyhmästä asenteellisuudesta ja todennäköisestä kateellisuudesta olivat kärpäsen surinaa sosiaalisen viiteryhmän pilkan rinnalla.

Paras piilottaa tunteensa, jos niitä enää jäljelle jäikään. Ei enää lahjoja, tervehtimistä, edes päin katsomista. Häpäisy oli tehnyt nopeasti tehtävänsä.

Paha kyllä, lällättelyyn osallistuivat viisivuotiaiden rinnalla omalla tavallaan aikuisetkin. Mikä saa aikuisen ihmettelemään maireasti ”tytöistä tykkäämistä”? Onko todella tarpeen virnuilla kaksimielisesti ”varhain aloittamisesta”? Mitä kummaa yrittävät sanoa näyttävät silmäniskut ja tietäväiset nyökkäykset?

Ja miksi ne kohdistuvat vain tytön ja pojan väliseen ystävyyden osoitukseen? Tytöt saavat huoletta lahjoitella puolivalmiita värityskuvia toisilleen. Kuteja vuorotellen vetävät pojat ovat kavereita.

Pilkka on niin sääli. Pienissä rintakehissä pamppailevat tunteista pakahtuvat sydämet. Kallisarvoisen ihastumisen kohde voi olla vieressä tai kaukana, kuulua kasvi-, eläin- tai kivikuntaan.

Sama se, sillä tärkeintä on rakastaa! Kiintyä! Kuulua yhteen! Lapsi säästää naapurin koiralle osan suklaaosuudestaan, itkee lohduttomasti kasvettuaan ulos lempipipostaan. Hän lähettää kauas muuttaneelle parhaalle kaverille hymiötekstareita, kun ei vielä osaa kirjoittaa. Sydän, hymynaama. Lentokone, aurinko, jäätelö!

Päiväkodin pihalla ei ennen eikä edelleenkään kaiu ärsyttävään sävyyn rallatus: ”Noi vihaa toisiaan, noi vihaa toisiaan.”

Sen sijaan tykkääminen on noloa ja vihaaminen ihailtua, vielä aikuisenakin. Ihailemme haastamalla, seuraamme dissataksemme, kutsumme potkivaa hevosta rakastuneeksi.

Pelkäämme ystävystyä työkaverin kanssa, ettei kukaan vaan luule mitään. Paheksumme julkisia hellyyden ja rakkauden osoituksia, kuten imetystä. Lyömme väärin tykätty -leimoja toisten parisuhteisiin. Vähättelemme omiakin rakkaudenosoituksiamme, jopa puolisollemme tarkoitettuja. ”Tossa on tollanen nyt ystävänpäiväksi, en mä muutakaan keksinyt.”

Kurahousujen unisex-maailmassa tutkitaan jo kiivaasti rakastamisen merkityksiä, vaikka aikuismaisiin suhteisiin vielä matkaa onkin.

Ihaillessaan, vaaliessaan, ystävystyessään ja kaivatessaan lapsi tarvitsee tunteitaan kunnioittavaa suojaa yhtä lailla lapsiryhmältä kuin aikuisen laukkaavalta mielikuvitukseltakin. Siksi lällättely on kiusaamista, johon on puututtava. Ja mitä lokeroihin tulee: jätetään ne vihdoin eteiseen.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!