Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen mobiilisovellus antaa vanhemmille kasvatusohjeita – ohjelma käännetään myös kiinaksi ja japaniksi

MuksuoppiAppi kertoo, mitä tehdä, kun lapsi näkee painajaisia, kastelee vuoteensa tai kiusaa. Ammattikasvattajien työväline sopii myös vanhempien käyttöön.

Elämä
 
Kimmo Taskinen / HS
Psykiatrian erikoislääkärin Ben Fuhrmanin kehittämä mobiilisovellus auttaa vanhempia ja muita kasvattajia löytämään lasten ongelmiin ratkaisuja.
Psykiatrian erikoislääkärin Ben Fuhrmanin kehittämä mobiilisovellus auttaa vanhempia ja muita kasvattajia löytämään lasten ongelmiin ratkaisuja. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Lapsilla on ongelmia, aivan kuten aikuisilla. On pelkoja, hankalia käyttäytymismalleja, traumoja ja sairauksia, aivan kuten aikuisilla. Lasten ongelmia on kuitenkin lähestyttävä hieman eri tavoin.

Tämä on Lyhytterapiainstituutin toimitusjohtajan, psykiatrian erikoislääkäri Ben Furmanin lähtökohta. Nyt hän on kehittänyt mobiilisovelluksen, joka auttaa vanhempia ja muita kasvattajia löytämään lasten ongelmiin ratkaisuja.

Tiistaina ladattavaksi tulleeseen sovellukseen sisältyy tietoa 3–12-vuotiaiden lasten yleisimmistä vaikeuksista ja ohjeita, joiden avulla ongelmia voidaan lähteä ratkomaan.

Sovellus on ladattavissa ilmaiseksi sekä Android- että Apple-laitteille. Kyseessä on päivittyvä tietokanta, johon lisätään artikkeleita käyttäjien tarpeen mukaan.

Sovelluksen hakukenttään voi kirjoittaa haluamansa ongelman nimen, esimerkiksi ”painajaiset” tai ”kiusaaminen”. Tämän jälkeen saa luettavakseen ohjeet siihen, miten pulmatilannetta voi lähteä ratkomaan.

MuksuoppiAppi edustaa ratkaisukeskeistä psykologiaa, jossa pyritään miettimään sitä, miten vaikeudet voisi ratkaista, eikä niinkään sitä, mistä ne johtuvat. Furman puhuukin opittavista taidoista eikä ongelmista.

”Lähestymistapa on helpottava, sillä sen myötä kaikki keskustelut muuttuvat miellyttäviksi, kun ketään ei syyllistetä”, Furman sanoo.

Muksuoppi, jota sovellus käyttää, kehitettiin 1990-luvulla Vuosaaressa Keulan päiväkodin erityisryhmässä. Kehitysryhmään kuuluivat Furmanin lisäksi hänen työtoverinsa Tapani Ahola sekä erityislastentarhanopettajat Sirpa Birn ja Tuija Terävä.

Ammattikasvattajien työvälineeksi kehitetty menetelmä sopii Furmanin mukaan kasvatuksen apuvälineeksi myös arkikäyttöön, vanhemmille, isovanhemmille ja muille lasten kanssa oleville.

Ensimmäinen Muksuoppia käsittelevä kirja, Muksuoppi – ratkaisun avaimet lasten ongelmiin, ilmestyi vuonna 2003. Sen jälkeen on ilmestynyt myös muita Muksuoppia käsitteleviä kirjoja, joita on käännetty muun muassa pohjoismaisille kielille sekä japaniksi, koreaksi, arabiaksi ja kiinaksi.

Myös MuksuoppiAppi on tarkoitus viedä kansainvälisille vesille. Englanninkielinen käännös on jo olemassa, ja tulossa on käännöksiä myös kiinaksi ja japaniksi.

Sovelluksen avulla Furman haluaa tuoda mielenterveystyötä tavallisten ihmisten pariin. ”Vanhemmat ovat lastensa parhaita terapeutteja.”

Eivätkä lapset ole ainoita, joihin MuksuoppiAppin neuvot pätevät. Furmanin mukaan kaikkia ratkaisuja voi soveltaa myös aikuiseen.

Furmanin mielestä ennaltaehkäisevä mielenterveystyö on kaikkien vastuulla jo siitäkin syystä, että pelkästään ammattiapuun nojaava yksilöterapia tulee yhteiskunnalle erittäin kalliiksi. ”Tämä sovellus on taas yksi yritys kääntää mielenterveystyön kehityksen suuntaa”, Furman sanoo.

”Tavalliset ihmiset voivat tehdä yllättävän paljon.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!