Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luovuutta kannattaa kehittää – näin se onnistuu

Leiki, kävele ja katsele linnunrataa. Elämykset ruokkivat luovuutta.

Elämä
 
Anna Tommola
Satu Kettunen
Kuva: Satu Kettunen

1. Luovuus ei ole taiteilijoiden ja keksijöiden yksinoikeus. Tuoreet tavat ajatella ja tehdä asioita rikastavat kenen tahansa elämää.

Neurotieteilijöiden mukaan luovuus ei piileksi tietyssä aivojen nurkassa, vaan se on eri alueita yhdistävä mutkikas prosessi. Se hyödyntää sekä tietoista että tiedostamatonta, harkittua ja spontaania ajattelua, mielikuvitusta, älyä ja tunteita. Luovat ihmiset ovat taitavia liikkumaan joustavasti eri mielentilojen välillä.

2. Leikkisä asenne lisää ajattelun joustavuutta. Leikki auttaa sekä aikuisia että lapsia ideoimaan ja oppimaan. Se rentouttaa ja tuottaa iloa, ja positiiviset tunteet avaavat mielen uusille näkökulmille.

3. Jos pää on jumissa, lähde kävelylle. Stanfordin yliopiston tutkimuksessa juoksumatolla jaloittelu paransi koehenkilöiden luovaa panosta keskimäärin 60 prosenttia istumiseen verrattuna.

4. Luovassa ideoinnissa on iso rooli hermoverkostolla, joka toimii, kun ihminen ei suorita mitään tiettyä älyllistä tehtävää.

Luovuus vaatii sopivassa suhteessa keskittynyttä läsnäoloa ja haaveilua. Jos huomio on vain ulkoisessa maailmassa ja tietoinen kontrolli niskan päällä, sisäiselle pohdinnalle ei jää tilaa.

Vietä siis välillä aikaa myös yksin ja anna mielen vaeltaa.

5. Tutkiva mieli ja halu oppia on tärkeää siinä missä äly tai lahjakkuus. Uskalla tehdä asioita eri tavoin, vaikka et aina onnistuisi.

Myös elämykset ruokkivat luovuutta. Ajattelu laajenee, kun ihmettyy jostakin itseään isommasta, kuten luonnosta tai taiteesta.

Tel Avivin yliopiston kokeessa lapset ajattelivat luovemmin katseltuaan kuvia, jotka etenivät pienistä asioista kuten lyijykynästä suuriin, aina Linnunrataan saakka.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!