Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esiintymispelko on biologista ja opittua – psykologi neuvoo, miten jännitystä oppii hallitsemaan

Elämä
 
Bryan Mullennix
Hyvin voimakkaassa reaktiossa ihminen tärisee ja häntä voi alkaa oksettaa.
Hyvin voimakkaassa reaktiossa ihminen tärisee ja häntä voi alkaa oksettaa. Kuva: Bryan Mullennix

Sydän hakkaa ja kädet hikoavat. Esiintyminen on edessä, vaikka mieluummin tekisi mieli paeta ja jättää homma sikseen.

Tällaisia tuntemuksia on joka kolmannella opiskelijalla. Joka kymmenennellä opiskelijalla oireet haittaavat merkittävästi opiskelua, opintopsykologi Johanna Mikkonen sanoo.

Opiskelijoiden esiintymisjännitystä on mitattu Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön terveyskyselyissä. Jännittäminen on yleistä muillakin kuin opiskelijoilla, vaikka esiintymistä vaativassa työssä olevilla kokemus tuo usein rutiinia esiintymiseen.

Esiintymistilanteeseen liittyy jännitystä, koska silloin ihminen on yksin muiden edessä katseiden kohteena.

”Jännittämisessä tapahtuu kehollinen stressireaktio. Elimistö valmistautuu pakene tai taistele -tilanteeseen. Autonomisesta hermostosta sympaattinen hermosto aktivoituu, jolloin verenkierto kiihtyy, sydän hakkaa ja kierrokset kiihtyvät”, Mikkonen kuvaa.

Hyvin voimakkaassa reaktiossa ihminen tärisee ja häntä voi alkaa oksettaa. Ajattelukapasiteetti kapeutuu. Mikkosen mukaan stressireaktiolla on biologinen pohja. Biologisesti tarkoitus on selvitä tilanteesta, jolloin ajattelulle ei jää paljon aikaa.

Esiintymisjännityksessä on mukana myös opittua käyttäytymistä. Taustalla voi olla huonoja kokemuksia. Koulussa on ehkä saatu kielteistä palautetta, joka on jäänyt muistiin. Kehon reaktioista osa on automaattisia. Keho virittäytyy tiettyyn tilaan omia aikojaan. Uusi epämiellyttävä tilanne yhdistyy vanhoihin epämiellyttäviin kokemuksiin.

Toimettomaksi ei tarvitse jäädä, jos stressireaktio uhkaa ylivirittyneessä tilanteessa. Mikkonen neuvoo kääntämään huomion pois omasta kehosta. Ihminen voi tarkkailla ympäristöään, keskittyä siihen, mitä näkee ja kuulee. Myös omaa hengitystä voi kuunnella.

Liikkuminen ennen esiintymistä on monelle hyvä keino. Juttelu jonkun kanssa voi viedä huomion pois omasta kehosta. Joitakin tutustuminen esiintymispaikkaan ennen esiintymistä rauhoittaa.

”Kun alkaa olla tutumpi omien reaktioidensa kanssa, niitä voi kuulostella hetken ja tuntea, että mitään vaarallista ei ole tulossa. Sen jälkeen huomion voi kiinnittää siihen, mitä on sanomassa ja tekemässä.”

Jännittämisestä kannattaa ottaa irti siihen liittyvä hyöty. Jännittäminen voi edistää hyvää valmistautumista ja riittävä vireystila on tarpeen, jotta esityksen intensiteetti pysyy yllä.

”Tärkein keino pelkojen voittamisessa on kokemus. Kannattaa hakeutua vähitellen tilanteisiin, jotka altistavat pelolle. Niistä oppii, että vaikeista tilanteista selviää. Eteneminen on hyvä tehdä pienin askelin.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!