Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yritys valmistaa lemmikeille designarkkuja – eläinten hautausmaalle arkkuja ei saa tuoda

Elämä
 
Markus Jokela
Omaiset laittavat muistokiviä lemmikeilleen eläinten hautausmaalla Helsingin Keskuspuistossa.
Omaiset laittavat muistokiviä lemmikeilleen eläinten hautausmaalla Helsingin Keskuspuistossa. Kuva: Markus Jokela

Kun lemmikkieläin kuolee, se haudataan tai tuhkataan. Unifier-niminen yritys on ryhtynyt valmistamaan arkkuja ja uurnia eläimille, joilla voitaisiin korvata pahvilaatikot ja muovipussit, joissa kuolleet lemmikit on tapana haudata.

”Suomesta ovat puuttuneet lemmikkien hautaamiseen tarkoitetut tuotteet. Joitakin malleja on ollut, mutta ne ovat olleet kopiota ihmisten arkuista ja ilmeeltään synkkiä. Kuolleita eläimiä on kuljetettu usein pahvilaatikoissa tai muovipusseissa, jotka eivät välttämättä kestä kuljetusta”, Unifierin toimitusjohtaja Vesa Huttunen sanoo.

Sarjavalmisteiset arkut ja uurnat on valmistettu kierrätysmateriaaleista, ja niitä myydään yrityksen omassa nettikaupassa sekä eläinlääkäriasemilla ja lemmikitarvikeliikkeissä. Hinnat vaihtelevat muutamasta kympistä 400 euroon. Kissan tai pienen koiran arkku maksaa 138 euroa.

Jarno Saarinen
Eläimille tehdyt arkut näyttävät tältä.
Eläimille tehdyt arkut näyttävät tältä.

”Arkut on valmistettu ekologisesti niin, että ne voidaan haudata maahan tai polttohaudata.”

Lemmikkieläinten hautausmaita on muun muassa Helsingissä, Mäntsälässä ja Turussa. Eläinten krematorioita on Huttusen mukaan tusinan verran, muun muassa Mäntsälässä, Myrskylässä ja Oulussa.

”Lemmikkieläinten tuhkaaminen on yleistynyt. Tuhkat voidaan sirotella vaikka omalle pihalle tai mereen. Jotkut säilyttävät tuhkauurnaa kotona muistona lemmikistä.”

Helsingin kaupungilla on eläinten hautausmaa Keskuspuistossa, jota ylläpitää eläinsuojeluyhdistys Hesy. Hautausmaalla on kolmetuhatta hautapaikkaa. Kymmenen vuoden hautapaikka maksaa 120 euroa ja seuraavat kymmenen vuotta 80 euroa.

”Vanhimmat eläinten hautapaikat ovat säilyneet samassa suvussa 1950-luvulta lähtien”, varainhankkija Aila Kettunen Hesystä kertoo.

Hesy on vuokrannut eläinten hautausmaata vuodesta 1947 lähtien. Hautausmaata laajennettiin 1970-luvulla.

Talvella eläimiä ei haudata, koska hautausmaalla ei ole sähköä. Hesyllä on kuitenkin tilat säilyttää eläinvainajia.

Kettusen mukaan kaupungin järjestyssäännöt kieltävät arkussa tai isossa pahvilaatikossa hautaamisen, koska ne pitkittävät maatumista. Uurnassa eläimen voi haudata, koska uurna on kooltaan pieni.

”Eläin voi kuolla mihin asentoon tahansa ja jäykistyä omaan asentoonsa, jolloin kapaloiminen on helpompi hautaustapa kuin arkku.”

Omalle pihallekin eläimen voi haudata, mutta Kettusen mukaan eläin täytyy haudata riittävän syvälle. Haudan pitää olla vähintään yhdeksänkymmentä senttimetriä syvä, jotta muut eläimet eivät tule kuopimaan hautaa. Jos eläimen hautaa kaupungin maalle esimerkiksi metsään, kaupungilta täytyy saada lupa hautaukselle.

Monille lemmikki on kuin perheenjäsen. Osa eläinvainajan omaisista järjestää lemmikille muistojuhlan.

”Olen nähnyt kymmenenkin saattajaa, joista jokainen laskee lemmikille oman seppeleen. Vainajalle on soitettu musiikkia, laulettu ja järjestetty kahvitilaisuus”, Kettunen kertoo.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!