Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntija: Muukalaispelolla on yhteys synnynnäisiin ominaisuuksiin

Muukalaispelko ei perustu ainoastaan kulttuurisesti opituille ennakkoluuloille, sanoo psykologian professori.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen

Miksi pelkäämme poikkeavuutta? Psykologian professori John Dovidio Yalen yliopistosta vastaa:

”Olemme sosiaalisia eläimiä, ja ksenofobia eli vieraskammo on osa ihmisluontoa. Aiemmin ihmiselle on ollut evolutiivisesti hyödyllistä luottaa ennen muuta niihin ihmisiin, jotka ovat häntä lähellä tai sukua hänelle.

Ksenofobia syntyy useiden aivoalueiden yhteistyönä. Tärkein niistä on mantelitumake, joka säätelee pelon tunnetta. Kun ihminen kohtaa poikkeavuutta, hänen aivoissaan saattaa aktivoitua alkukantainen taistele tai pakene -reaktio. Yleensä tämä ei ilmene varsinaisena aggressiona, vaan epämukavana tuntemuksena, joka voi johtaa välttelyyn.

Reagoimme erityisen vahvasti keholliseen poikkeavuuteen. Tutkimuksissa eri puolilla maailmaa on todettu, että mitä tummempi iho muukalaisella on, sitä todennäköisemmin hän herättää muissa ksenofobisen tunnereaktion. Vaikuttaa siltä, että tummaihoisten ihmisten kohtaama muukalaispelko ei perustu ainoastaan kulttuurisesti opituille ennakkoluuloille, vaan taustalla vaikuttaa myös jokin ihmisen havaintojärjestelmään liittyvä synnynnäinen ominaisuus.

Ihmisten tulisi olla tietoisia siitä, että kaikissa meissä herää joskus vaistonvaraisia ksenofobisia tuntemuksia. Meillä on kuitenkin iso aivokuori. Sen avulla pystymme päihittämään vieraskammon. Ystävyyssuhteet eri ryhmien välillä ovat tehokkain ase muukalaispelkoa vastaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!