Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kysy kumppaniltasi, mikä häntä ei kiihota

Seksielämään kyllästyneitä pareja neuvotaan usein kysymään kumppaniltaan, mikä kiihottaa. Kysymys kannattaa kääntää toisin päin, ehdottaa Elina Tanskanen.

Elämä
 
Elina Tanskanen
Kirjoittaja on toimittaja, seksuaaliterapeutti ja logoterapeutti.

Seksielämäänsä kyllästyneitä pareja kehotetaan usein keskustelemaan keskenään siitä, mikä heitä kiihottaa. Kuitenkin moni turhautuu tai ahdistuu, kun yhdessä ideoidut piristykset eivät tuotakaan haluttua tulosta.

Seksitutkimuksella on tarjota tähän järkeenkäypä selitys. Kinsey-instituutin tutkijat John Bancroft ja Erick Janssen alkoivat 1990-luvun loppupuolella kehittää ja tutkia kaksoiskontrollimallia, joka kuvaa kolmea seksuaalireaktiota vauhdittavaa ja hidastavaa järjestelmää.

Mallin ydinajatus on yksinkertaistetusti tämä: seksuaalireaktiota kontrolloivat kaksisuuntaiset aivomekanismit. Yksi järjestelmä kiihdyttää – sitä kutsutaankin usein kaasuksi – ja kaksi jarruiksi kuvailtua järjestelmää taas laskevat kierroksia.

Soisin mallin tulevan laajalti tunnetuksi, sillä omien järjestelmiensä tunnustelu lisää takuuvarmasti itsetuntemusta. Toisekseen Bancroft ja Janssen ottavat edeltäjiään paremmin huomioon ihmisen kompleksisuuden.

Esimerkiksi seksuaalisessa kiihottumisessa kysymys ei ole suoraviivaisesta lämpiämisestä vaan hienosyisestä prosessista, johon vaikuttavat monet tekijät. Jarrujärjestelmätkin tulevat tarpeeseen, sillä on lukuisia tilanteita, joissa seksin harrastaminen ei ole suotavaa tai turvallista – tai niin jarrutteleva ainakin aidosti kokee sillä hetkellä.

Kaksoiskontrollimalli selittää oivasti sitä, miksei viisari ala värähdellä, vaikka kuinka painettaisiin kaasua ja kokeiltaisiin niitä kiihottavaksi koettuja juttuja. Jompikumpi jarruista voi olla päällä esimerkiksi stressin, keskinäisen luottamuspulan tai suorituspaineiden takia.

Tämän vuoksi arkihuolista avautuminen tai hyvät yöunet saattavat toimia jollekulle paljon parempana esileikkinä kuin rohkeat hyväilyt tai hauska roolileikki – ne keventävät hänen jarrujalkaansa.

Kaksoiskontrollimallin tutkimusten valossa seksielämäänsä tuskailevan parin on siis hyödyllisempää puhua siitä, mikä ei kiihota, kuin siitä, mikä kiihottaa. Vieläkin tärkeämpää on miettiä sitä, mitä noille jarruja aktivoiville asioille voi tehdä.

Sitä ei voi kylliksi korostaa, että ihmisten kaasujen ja jarrujen herkkyysasteissa on huomattaviakin eroja. Kuten kuvitella voi, yhteen sovittelemista riittää, jos parin toisella osapuolella on urheiluauton kiihtyvyys ja toisella tehokkaat abs-jarrut.

Silti jo se, että ymmärtää paremmin niin omia kuin kumppaninkin ominaisuuksia, auttaa painamaan kaasua ja keventämään jarrua tietoisemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!