Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi taitoa, joissa lapsi päihittää aikuisen

Lapsi ajattelee luovemmin, oppii nopeammin ja muistaa tarkemmin.

Elämä
 
Anna Tommola

1. Lapset ovat luovia ja ajattelevat tuoreesti. Viime vuonna julkaistu italialaistutkimus arvioi satoja 7–12-vuotiaiden lasten sekä 17–50-vuotiaiden aikuisten tuottamia ideoita uusiksi mobiilipalveluiksi. Lasten ideat olivat omaperäisempiä, uudistavampia, toteutettavampia ja olennaisempia kuin aikuisten.

2. Lasten aivot kehittyvät voimakkaasti, ja he omaksuvat uusia taitoja usein mutkattomammin kuin aikuiset. Kalifornian yliopiston tutkijoiden mukaan kyky hiljentää kulloisenkin tehtävän kannalta tarpeettomat aivoalueet nopeuttaa oppimista, ja lapsilta tämä sujuu paremmin luonnostaan. Aikuisella aivojen komentokeskus on kehittyneempi, mutta juuri tietoinen pinnistely ja virheiden välttely voi tehdä vaikkapa soittotaidon opettelusta tahmeampaa.

3. Lapset nukkuvat syvempää unta kuin aikuiset. Syvä uni taas tukee oppimista. Nukkuminen vahvistikin lasten suoriutumista muistitehtävässä enemmän kuin aikuisten, osoitti Nature Neuroscience -lehdessä julkaistu sveitsiläistutkimus.

4. Vastoin yleistä käsitystä lapset voivat olla oikeudessa luotettavampia todistajia kuin aikuiset, esittävät Cornellin yliopiston tutkijat. Lapsen muisti keskittyy tallentamaan sen, mitä todella tapahtui. Aikuinen liittää muistikuviin enemmän merkityksiä ja tulkintaa, mikä lisää valemuistojen riskiä.

5. Lapsi kuulee heinäsirkkojen sirityksen. Vanhetessa kyky kuulla korkeita taajuuksia heikkenee. Brittitutkimuksen mukaan kuusivuotias myös aistii erillisinä näköhavaintoja, jotka aikuisen aivot yhdistävät. Minkä erottelukyvyssä iän myötä häviää, sen tosin voittaakin ympäristön kokonaisvaltaisessa hahmottamisessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!