Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi pelkään yksin metsässä?

Monet yleiset pelot ovat ny­kyään irrationaalisia, mutta aiemmin ihmisen evoluutiossa niistä on ollut hyötyä, kertoo psykiatrian professori.

Elämä
 
Juha Matias Lehtonen
Mikko Stig
Uskaltautuisitko tänne yksin?
Uskaltautuisitko tänne yksin? Kuva: Mikko Stig

Integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson Turun yliopistosta:

”Metsän pelkoon voi olla monia syitä. Jotkut pelkäävät villieläimiä, toiset eksymistä. Metsä voi tuntua ympäristönä sellaiselta, ettei se ole kontrolloitavissa.

Monet yleiset pelot ovat nykyään irrationaalisia, mutta aiemmin ihmisen evoluutiossa niistä on ollut hyötyä. Metsän pelko, pimeän pelko ja korkeiden paikkojen kammo ovat kaikki saattaneet auttaa esivanhempiamme välttämään riskejä.

Ihmisen yksilölliseen pelkoherkkyyteen vaikuttavat sekä geenit että hänen kasvu- ja elinympäristönsä. Turvallinen ympäristö ehkäisee pelkojen muodostumista. Toisaalta tuntemattomia asioita arastellaan enemmän kuin tuttuja, joten todennäköisesti maaseudulla kasvaneet kärsivät metsän pelosta kaupunkilaisia harvemmin.

Kaikista peloista pääsee eroon parhaiten altistamalla itseään vähitellen pelon kohteelle. Vakavasta pelosta kärsivä voi ensin vierailla metsän laidalla ja lopulta astua metsään sisään. Altistamisen tulee tapahtua asteittain ja turvallisen tuntuisesti.

Pelkoja voi vaimentaa myös tiedolla. Jos metsän pelko liittyy karhuihin, kannattaa etsiä tietoa karhuhavaintojen yleisyydestä alueella.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!