Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiistaina avatussa miesten rakkauskoulussa opetetaan, että on kolmenlaista seksiä

Psykologin mukaan joidenkin miesten on vaikea tunnistaa tunteitaan ja myöntää olevansa muista riippuvainen.

Elämä
 
Adriana Dobrin HS
Väestöliitto avasi miehille rakkauskoulun.
Väestöliitto avasi miehille rakkauskoulun. Kuva: Adriana Dobrin HS

Kun kumppanisi sanoo olevansa liian väsynyt seksiin, mitä tunnet tai ajattelet? Suututko, ahdistutko vai tunnetko häntä kohtaan myötätuntoa?

Tämänkaltaisia kysymyksiä pääsee pohtimaan Miesten rakkauskoulussa, jonka Väestöliitto avasi tiistaina netissä.

Rakkauskoulu tarkoittaa asiantuntijavideoita, tehtäviä ja linkkejä, jotka liittyvät parisuhteeseen, tunteisiin ja isyyteen. Materiaalit ovat maksuttomia, eivätkä vaadi rekisteröitymistä.

Kurssi on tehty yhteistyössä Miessakit ry:n kanssa.

Psykologi, psykoterapeutti Keijo Markova Väestöliiton parisuhdekeskuksesta sanoo, että rakkauskoulun tärkein läksy on miehille se, miten liitytään muihin ja ollaan vuorovaikutuksessa. Tarvitsevatko miehet tällaista opetusta?

”Naisille liittyminen on ominaisempaa. Miehillä ja naisilla on kuitenkin samat tunteet ja tarpeet: halutaan rakkautta, turvallisuutta ja ihailua.”

Markovan mukaan joidenkin miesten on vaikea tunnistaa tunteitaan, tunnustaa herkkä puolensa ja myöntää olevansa muista riippuvainen. Kaikkiin miehiin tämä ei päde.

”Esimerkiksi nuoret isät ovat ihania! He osaavat olla aikuisten ja lasten kanssa sekä ilmaista tunteitaan.”

Nuorissakin miehissä on kuitenkin niitä, jotka ovat saaneet ihmissuhteissa kolhuja.

”Kaltoinkohtelun jälkeen mies voi jäädä trauman vangiksi. Sen vuoksi hänen on vaikea olla muita lähellä.”

Jos naisille olisi rakkauskoulu, olisiko se erilainen?

Markovan mukaan ei välttämättä. Kuitenkin miehissä ja naisissa on eroja.

”Esimerkiksi äiti voi omia lasta itselleen: luoda hyvän suhteen lapseen, mutta ei mieheensä. Isä harvemmin valtaa vanhemmuuden ja sulkee toisen vanhemman ulos.”

Myös seksuaalisuudessa on eroja.

”Seksi aktivoi naisten aivoissa turvallisuuteen liittyvän aivoalueen, mutta miehille sellaista ei tapahdu. Naisella turvallisuus menee miestä useammin seksuaalisen halun edelle. Mies voi hypätä seksiin huolettomammin.”

Rakkauskouluun kuuluu seitsemän jaksoa. Aiheisiin kuuluu muun muassa ”mitä tiede sanoo rakkaudesta?” ja ”millä tavalla säätelet tunteitasi?”.

Yksi jakso on omistettu seksille. Seksistä opetetaan, että sitä on kolmenlaista: viriävää seksiä, lohtuseksiä ja läheisyyden ja rakkauden yhdistävää seksiä.

Viriävän seksin tavoitteena on saada orgasmi, irrallaan läheisyyden tunteista. Tällaista seksiä voisi harrastaa vaikka tuntemattoman kanssa.

Lohtuseksissä seksi ei ole pääasia, vaan sen tehtävänä on lievittää hylätyksi tulemisen pelkoa. Lohtuseksillä yritetään selvittää, voiko luottaa suhteen kestävyyteen ja rakastaako kumppani todella.

Kolmanneksi on seksiä, jossa yhdistyy läheisyys ja rakkaus. Rakastava läheisyys lisää hyvinvointia ja varmuutta sekä itsestä että suhteesta.

HS kertoi viime viikolla parisuhteen seksiongelmista laajassa artikkelissa ”Tunne itseni hölmöksi haluni kanssa” – Yli puolessa parisuhteista seksihalut eivät kohtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!