Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Imuroi ennen pölyjen pyyhkimistä ja korjaa vaatekasat kaappiin – 9 keinoa vähentää kodin pölymäärää

Elämä
 
Sami Kero / HS
Siivotessa tulisi ensin imuroida ja vasta sitten pyyhkiä pölyt.
Siivotessa tulisi ensin imuroida ja vasta sitten pyyhkiä pölyt. Kuva: Sami Kero / HS

Kevätaurinko paljastaa armottomasti, miten paljon kotona on pölyä. Voiko pölyn määrää vähentää? Kotitalouden asiantuntija Inkeri Liinaharja Uudenmaan Martoista kertoo.

Siisti vaatekaappi. Eniten pölyä tulee kodin tekstiileistä. Yksi keino vähentää pölyä on pitää vaatekaappi järjestyksessä. Vaatteita etsiskellessä pöyhii kaappia, ja pöly lentää. Siististä vaatekaapista sen sijaan löytää pöyhimättä etsimänsä vaatteen.

Käytä kuivausrumpua. Jos pyykkejä ei voi viedä ulos, kannattaa kuivata ne kuivausrummussa. Jos pyykit roikkuvat narulla sisällä, pölyn määrä vain lisääntyy. Pyykkiä kannattaa kotona käsitellä vain yhdessä huoneessa.

Tavarat kaappeihin. Mitä enemmän tavaroita on kaapeissa, sitä vähemmän ne pölyttyvät. Etenkin vaatteet kannattaa pitää kaapissa eikö lojumassa tuolinkarmeilla tai lattialla.

Tuuleta ja petaa. Sänkyvaatteet kannattaa tuulettaa ja ravistella kerran viikossa tai oman viitseliäisyyden mukaan. Päiväpeiton käyttäminen kannattaa: peitteestä pölyt on helppo puistella ulkona.

Imuroi myös sohva. Imurointi on parhaita keinoja taistelussa pölyä vastaan. Kevyen imuroinnin voi tehdä parikin kertaa viikossa. Imuroi myös matot ja sohva, joka usein on varsinainen pölypesä. Jos sohvaa haluaa todella suojella pölyltä, sen päällä kannattaa käyttää peittoa tai muuta suojakangasta, joka on helppo puistella ulkona.

Imuroi ennen pölyjen pyyhkimistä. Mattoja ei tarvitse viedä viikoittain ulos, kerran kuukaudessa riittää. Kun matot ovat pihalla, imuroidaan ja vasta sitten pyyhitään pölyt. Syy järjestykseen on se, että imurointi saa pölyt liikkeelle.

Siivoa kaikki huoneet kerralla. Kun siivoat, siivoa kaikki huoneet, joissa aktiivisesti oleskellaan. Jos jättää joitain huoneita siivoamatta, niistä vain kulkeutuu pölyä siivottuihin tiloihin.

Pyyhi pölyt oikein. Pölyt kannattaa pyyhkiä kerran viikossa – ja oikealla tekniikalla. Pölyt tulee pyyhkiä rauhallisella ja keräävällä liikkeellä. Vauhdikas huitominen vain levittää pölyä. Paras väline pölyjen pyyhkimiseen on mikrokuituliina.

Muista salaiset pölyjemmat. Pölyä kerääntyy myös paikkoihin, joita ei aina muista siivota. Esimerkiksi kodinkoneiden ympärillä on usein paljon pölyä.

Jääkaapin takaosa kerää paljon pölyä, ja se tulisi imuroida edes kerran vuodessa. Se parantaa myös laitteen turvallisuutta ja vähentää sähkön kulutusta.

Pölyä kertyy myös kaappien ja huonekalujen alustoille, eikä moppi tai imurikaan yllä niihin. Pölyä on piilossa myös lampunvarjostimissa, koriste-esineissä ja lattialla lojuvissa johtokasoissa. Pölyt pitäisi muistaa pyyhkiä ilmanvaihtokanavienkin ympäriltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!