Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin meluisa ympäristö vaikuttaa: stressaa, yllyttää heräte­ostoksiin ja nakertaa itsekontrollia

Monet kaupat ja ostoskeskukset muokkaavatkin ääniympäristöä tietoisesti löysätäkseen kuluttajien kukkaronnyörejä.

Elämä
 
Anna Tommola
Pekka Sakki / Lehtikuva
Meluisa ympäristö stressaa, heikentää kuuloa ja nakertaa itsekontrollia.
Meluisa ympäristö stressaa, heikentää kuuloa ja nakertaa itsekontrollia. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

1. Melu ärsyttää, vaikeuttaa rentoutumista ja heikentää unen laatua, kertoo British Medical Bulletinissa julkaistu tutkimusyhteenveto. Häiriöäänet saavat elimistön hälytystilaan ja voivat nostaa verenpainetta sekä kuormittaa sydäntä. Vuonna 2012 julkaistussa tanskalaistutkimuksessa melu lisäsikin keski-ikäisten riskiä saada sydänkohtaus. Tieliikennemelu saattaa lisätä myös masennusoireita, kertoo saksalainen seurantatutkimus.

2. Melu voi heikentää kuuloa sekä tilapäisesti että pysyvästi, kertarysäyksellä tai pikkuhiljaa. Kuuloherkkyys kärsii ja puheen erottaminen hälyssä voi vaikeutua. Melukuulovaurioon voi liittyä myös ääniyliherkkyyttä, tinnitusta ja vaikeuksia paikantaa ääntä, käy ilmi suomalaistutkijoiden artikkelikirjasta Huutoja hiljaisuuteen.

3. Melu haittaa ajattelua. Brittiläisen raportin mukaan pitkäaikainen lentomelu heikentää esimerkiksi lasten luetun ymmärtämistä ja pitkäkestoista muistia. Jo tavallinen toimistohäly, kuten taustapuhe, häiritsee huomattavasti työmuistia ja suoriutumista etenkin tarkkaavuutta vaativista töistä. Luovaa ajattelua kohtalainen taustahäly voi jopa edistää, mutta äänitason noustessa noin 85 desibeliin hyöty häviää ja tiedon käsittely vaikeutuu merkittävästi, Illinoisin yliopiston tutkimus kertoo.

4. Meluisa ympäristö saa tekemään harkitsemattomia ostoksia. Kun aistit ylikuormittuvat, itsekontrolli heikkenee. Monet kaupat ja ostoskeskukset muokkaavatkin ääniympäristöä tietoisesti löysätäkseen kuluttajien kukkaronnyörejä. Kun siis diskojytke jumputtaa ja joudut shoppailumoodiin, astu hetkeksi ulos ja mieti, mitä todella tarvitset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!