Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykyajan Ipad-lapsi jää monesta leikistä paitsi – ennen oltiin Ikäpylehmää

Ipadin kanssa varttuva lapsi ei joudu keksimään kehittävää ajanvietettä itselleen. Toista se oli ennen, kirjoittaa Paula Noronen kolumnissaan.

Elämä
 
Paula Noronen
Kirjoittaja on Torstain kolumnisti.

Kävin Marja Hintikan keskusteluohjelmassa puhumassa käpylehmistä ja yliviihdytetyistä lapsista. Ohjelmassa pohdittiin, onko iPadiensa ja pelikonsoliensa keskellä elävä jälkikasvumme kyvytöntä keksimään itse ajanvietettä. Jäin miettimään omaa virikkeetöntä lapsuuttani, ja kokosin muutamia kansanperinteestä kenties kokonaan katoavia leikkejä.

Polttopallo eli ”näin se yhteiskunta toimii” -pallo oli peli, jossa pelivälinettä heitettiin toista päin, kunnes se lävähti naamaan. Sitten vaihdettiin vuoroa.

”Kivillä istuminen” oli sitä, että istuttiin kivillä ja puhuttiin siitä, mitä voisimme tehdä, jos emme istuisi täällä kivillä. Samalla idealla toimi toinenkin leikki, ”mopoilla istuminen”.

Sylkilammikkoleikissä räittiin illan aikana koulun katoksen alle lammikko, johon pystyi lopuksi astumaan vain kumipohjaisella purjehduskengällä.

Jämien jämien jämissä kokeiltiin, kuinka monet jämät voi yhdestä tupakasta jättää.

Pultsareiden jättämien pornolehtien metsästys onnistui parhaiten lehtivajoista ja lehtiroskiksista.

Sokeritonta mehujäätä valmistettiin kaatamalla mehua tyhjiin pakastemuovikartioihin. Herkun valmistumista odotettiin katselemalla Hittimittaria VHS-kasetilta, joka mahdollisti Mikko Alatalon juontojen ja maakuntaraatien ylikelaamisen suoraan Dingon musiikkivideoon. Vieläkin hätkähdyttää nähdä Mikon puhuvan normaalinopeudella.

Kirkonrottaa leikittiin ulkona pimeässä. Yksi oli kirkonrotta ja muut menivät piiloon. Härskeimmät lähtivät kotiin katsomaan Dynastiaa vaivautumatta ilmoittamaan poistumisestaan kirkonrotalle.

Ensimmäisiä uhkapelejä oli vesipokka, jossa kierroksen häviäjä joutui juomaan puoli litraa vettä. Tarpeeksi monta häviötä aiheutti ”sappinesteiden poistumisen”, jota ihailtiin turvallisen välimatkan päästä.

Tässä vain murto-osa siitä ajanvietteestä, josta nautimme ennen Angry Birdsien saapumista.

Ja mitä meistä tulikaan? Upea ja tasapainoinen sukupolvi! Tästä kaikesta ne jäävät nyt paitsi.

Kirjoittaja on lastenkirjailija ja äiti perheessä, jossa on kaksi äitiä ja kaksi lasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!